ashwagandha

Vilket är bästa ashwagandha kosttillskottet? – Bäst i test 2023

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost, Proteinbolaget och Apotek365

Ashwaganda, även kallat för för indisk ginseng eller Withania somnifera, är en rogivande ingrediens som ofta används i kosttillskott som bidrar till ett bättre mentalt välmående. Ashwaganda har används i flera tusen år inom den indiska Ayurveda-traditionen [1] och växer vilt i Indien och Nordafrika.

Ashwagandas aromatiska rot och bär har länge används inom naturmedicin tack vare växtens många hälsofrämjande egenskaper. Bland annat har den en rogivande effekt och används därför i kosttillskott mot sömnproblem och stress. Här kan du läsa mer om vad ashwaganda är för något samt vilken ashwagandha som är bäst i test.

Topp 8 bästa ashwagandha 2023

1. Holistic Ashwagandha

Holistic Ashwagandha är ekologiska och högkoncentrerade kapslar som håller mycket hög kvalitet. Tillskottet innehåller ekologiskt extrakt från växtens rot och bland. Det är berikat med ingredienserna niacin och pantotensyra för att ännu bättre minska trötthet och utmattning.

Förpackningen innehåller 90 kapslar. Tack vare den höga koncentrationen räcker en burk länge. 1-4 kapslar är rekommenderade per dag. En fördel med Holistic Ashwagandha är att det är vegan certifierat och passar därför även användare med en vegetabilisk kost.

Fördelar:

 • Ekologiskt
 • Högkoncentrerat
 • Berikat med niacin och pantotensyra (vitamin B5) för bättre upptag

Nackdelar:

 • Relativt dyrt

2. Solgar Ashwagandha

Solgar ashwagandha är kapslar som innehåller extrakt från växtens rot. Det är en örtformula som håller mycket hög kvaltet. Kapslarna är högdoserade och innehåller motsvarande1000 milligram rent bärpulver. En kapsel innehåller 4,5 milligram av den aktiva ingrediensen witanolider. Endast en kapsel per dag behövs vilket gör det till ett relativt prisvärt kosttillskott trots det höga förpackningspriset.

Solgar ashwagandha har fått många positiva användaromdömen som bland annat beskriver hur de mjuka kapslar är lätt att svälja, hur tillskottet förbättrar sömnen samt dess positiva effekt på orken. Kapslarna är veganska, glutenfria och mjölkfria.

Fördelar:

 • Högdoserat (endast en kapsel per dag)
 • Rent innehåll som passar veganer
 • Mycket positiva användaromdömen

Nackdelar:

 • Dyrt
 • Innehåller fyllnadsmedel

3. Vitaprana Ashwagandha

Vitaprana Ashwagandha är ett ekologiskt ashwagandhaextrakt till ett bra pris. Tillskottet innehåller ashwagandha i form av Sensoril, vilket är ett extrakt från växtens rot och blad som standardiserats till 10% withanolider. Det innehåller en hög dosering av aktiva ämnen, inklusive 10% witahanolider och 0,5% withaferin. Kapslarna är berikade med 2,5 milligram piperin vilket gör det lättare för kroppen att ta upp ämnena.

1-3 kapslar dagligen rekommenderas. En burk innehåller 90 kapslar vilket gör det till ett av de mest prisvärda ashwagandhatillskotten i vårt bäst i test.

Fördelar:

 • Prisvärt
 • Ekologiskt
 • Berikat med piperin

Nackdelar:

 • Innehåller fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel

4. Elexir Pharma Ashwagandha

Elexir Pharma Ashwagandha är ett kosttillskott som innehåller rotpulverextrakt. Kapslarna är vegetabiliska och tillskottet är även lämpligt för veganer. Det är berikat med vitamin B5 vilket hjälper till att upprätthålla en normal mental prestation. Vitamin B5 förstärker även den lugnande effekten och kan hjälpa till att minska trötthet och utmattning. Tillskottet innehåller även bioperin som är ett svartpepparextrakt som förbättrar upptagningsförmågan.

En kapsel varje morgon och kväll är rekommenderat, men vid behov kan dosen ökas till 4 kapslar per dag. En förpackning innehåller 120 kapslar vilket gör att kostnaden per kapsel är låg.

Fördelar:

 • Innehåller vitamin B5
 • Berikad med svartpepparextrakt (Bioperine)
 • Prisvärt

Nackdelar:

 • Innehåller fyllnadsmedel

5. Better You Ashwagandha

Better You Ashwagandha är ett premiumtillskott som innehåller många vitaminer och näringsämnen. Utöver 400 milligram ashwagandhaextrakt från Withania somnifera innehåller kapslarna även viktiga B-vitaminer, C-vitamin, nyponextrakt, piperin och rosenrot. Tillsammans bidrar de till en normal mental prestationsförmåga, ett fungerande immunsystem och minskad trötthet och utmattning. Kapslarna innehåller 175 milligram nyponpulver varav hela 9 milligram är C-vitamin. Nyponpulver är dessutom rikt på mineraler som järn, kalcium och magnesium.

Better You Ashwagandha är en vegangodkänd produkt och passar personer med en vegetabilisk kost. Den vegetabiliska kapseln är tillverkad av cellulosa och innehållet är rent utan fyllnadsmedel, färgämnen eller klumpförebyggande medel.

Fördelar:

 • Innehåller många vitaminer och mineraler
 • 400 milligram ashwagandhaextrakt från Withania somnifera
 • Rent innehåll

Nackdelar:

 • Relativt dyrt

6. Swedish Supplements Ashwagandha

Swedish Supplements Ashwagandha är ett högkoncentrerat ashwagandhatillskott som innehåller. Varje kapsel innehåller 400 milligram ashwagandha pulver från växtens rot. Den rekommenderade dagliga dosen är 1-3 kapslar. En förpackning innehåller 60 kapslar. Tillskottet är bra för muskeltillväxt samt för att minska stress och förbättra sömnkvaliteten.

Fördelar:

 • Högdoserat
 • 7% withanolider
 • Svensk tillverkat

Nackdelar:

 • Svårt att hitta detaljerad information om ingredienserna

7. Star Nutrition Ashwagandha

Star Nutrition Ashwagandha är ett tillskott med högkoncentrerad ashwagandha i form av Sensoril som är en varumärkesskyddad ashwagandhaform. Sensoril består av extrakt från växtens rot och blad. De olika växtdelarna har olika effekter och genom att kombinera dem i ett extrakt får användarna i sig en optimal mix. Tillskottet innehåller aktiva ämnen i form av 10% withanolida glykosider och 0,5% withaferin A.

Det här tillskottet är särskilt bra för personer som vill öka muskeluppbyggnad och förbättra nattsömnen. Det är berikat med piperin för att förbättra upptagningen. En förpackning innehåller 120 kapslar vilket motsvarar 30 dagsdoser.

Fördelar:

 • Berikat med svartpepparextrakt för bättre upptag
 • Hög koncentration av aktiva ämnen
 • Bra för muskeluppbyggnad

Nackdelar:

 • Innehåller klumpförebyggande medel och fyllnadsmedel

8. Super Fruit Ashwagandha

Super Fruit Ashwagandha är ett högkoncentrerat extrakt från ashwagandha standardiserat på withanolider. Det är ett av varumärkets kosttillskott i den populära ”Natural Plant Formula”-serien. Det innebär att tillskottet är helt naturligt, växtbaserat och veganskt utan syntetiska vitaminer och mineraler eller onödiga fyllnadsmedel. Ingredienserna är noga utvalda för att skapa ett högdoserat och högkvalitativt kosttillskott med naturliga aktiva ämnen.

En förpackning innehåller 60 kapslar. Varje kapsel innehåller 440 milligram ashwagandhaextrakt, varav 33 milligram av dessa är withanolider. Kapslarna är tillverkade av naturligt fermenterad tapioka. Kosttillskottet tillverkas i varumärkets egna produktion i Sverige. Ytterligare en stor fördel med Super Fruit Ashwagandha är att deras förpackningar är gjorda av återvinningsbar PET.

Fördelar:

 • Naturliga ingredienser utan onödiga tillsatser
 • Högdoserad
 • Producerad i Sverige
 • Går även att köpa ashwagandhapulver från samma märke

Nackdelar:

 • Dyrt

Viktigt att tänka på när man köper ashwagandha

Det finns en hel del att tänka på när du köper tillskott med ashwagandha. För att göra det lättare för dig att hitta rätt i djungeln av ashwagandhatillskott har vi listat några faktorer som du bör kika på lite extra på när du handlar.

Aktiva ingredienser

Håll utkik efter ett tillskott som innehåller minst 5% withanolider. Ibland står det withanolida glykosider i ingredienslistan. Det är en av de aktiva ingredienserna i ashwagandha. En annan ingrediens är Withaferin A som kommer från växtens blad. Det är en aktiv ingrediens som har hälsofrämjande egenskaper i mycket låga doser. Vid höga nivåer av Withaferin A kan det vara farligt.

Pris på ashwagandha

För många är priset den avgörande faktorn när de handlar kosttillskott. För att hitta ett prisvärt tillskott är det viktigt att du inte stirrar dig blind på förpackningspriset eller priset per kapsel. Du bör istället titta på hur många kapslar som behövs per dag och räkna ut kostnaden för den dagliga doseringen.

Ett högdoserat tillskott kan kosta mer per kapsel, men å andra sidan kanske det bara behövs en kapsel per dag för att tillgodose det dagliga behovet. Du bör även vara uppmärksam på övriga ingredienser som berikar tillskottet, exempelvis svartpepparextrakt, pantotensyra (vitamin B5), nyponpulver, niacin och vitamin C. Du bör även kontrollera vilken typ av ashwagandha som tillskottet innehåller.

Kvalitet

Att avgöra kvaliteten på ett kosttillskott kan vara lite klurigt utan att testa produkten, men det är möjligt att få en indikation. För att ta reda på om det är ett högkvalitativt tillskott bör du läsa ingredienslistan noggrant. Ta reda på vad tillskottet innehåller samt hur mycket av de varje ingrediens.

Ett högkvalitativt ashwagandhatillskott innehåller ofta en hög andel av den extrakt från både växtens rot och blad samt andra hälsofrämjande vitaminer, mineraler och ämnen. Håll utkik efter tillskott som innehåller några av följande withanolida glykosider, withaferin A, svartpepparextrakt, Bioperine, piperin, pantotensyra, vitamin B5, nyponpulver och vitamin C. Peppar är bra för att förbättra upptaget av ashwagandha och därför är många högkvalitativa tillskott berikade med svartpepparextrakt.

Om tillskottet innehåller KSM 66, en form av ashwagandha, innebär det att det är framställt på ett rent sätt. Det framgår inte alltid i produktbeskrivningen om produkten innehåller KSM 66 och därför kan det vara en god idé att försöka hitta svaren i någon recension eller i bäst i test.

Varumärke

Det kan vara svårt att veta vilket varumärke som erbjuder det bästa ashwagandhatillskottet. Det är ofta ett säkert val att välja ett populärt och välkänt varumärke. Alla kosttillskott i vårt bäst i test kommer från väletablerade varumärken som håller mycket hög kvalitet.

Format

Ashwagandha säljs främst i form av kapslar eller tabletter. Om du tycker att det är svårt att svälja tabletter kan du istället köpa zinkpulver som du blandar ut i en smoothie eller med vatten. I vårt bäst i test har vi endast inkluderat de bästa zinktabletterna.

Storlek

Ashwagandha säljs vanligtvis som kapslar, men det finns även som pulver. Pulver kan vara bra för personer som tycker att det är svårt att svälja kapslar. I vårt bäst i test har vi endast inkluderat kapslar.

Rekommenderat intag

Det finns ingen officiell rekommendation och därför är det mycket viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen. Överdosera aldrig ett kosttillskott som innehåller ashwagandha. Om du tar några mediciner eller har någon sjukdom ska du alltid rådgöra med din läkare först.

Fördelar med ashwaganda

Ashwagandha har många positiva fördelar och har använts i flera tusentals år inom läkekonsten Ayurveda. Några av de främsta fördelarna är:

 • Bidrar till bättre sömn
 • Har en avslappnande effekt
 • Minskar stresshormonet kortisol
 • Balanserar blodsockret och kan minska risken för diabetes
 • Kan förbättra minnet och koncentrationsförmågan
 • Gör det lättare att bygga muskler
 • Kan förbättra fertiliteten hos män

Vanliga frågor om ashwagandha

Det är vanligt att ha en hel del frågor vid köp av kosttillskott. För att göra det lättare för dig att hitta den bästa ashwagandha har vi sammanställt svaren på några vanliga frågor om kosttillskott som innehåller ashwagandha.

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha är en växt som har använts inom den indiska Ayurvedatraditionen i flera tusen år. Örten kallas även för indisk ginseng eller Withania somnifera. Den växer vilt i Indien och Nordafrika.

Är indisk ginseng, withania somnifera och ashwagandha samma sak?

Ja.

Hur får jag i mig ashwagandha?

Du får i dig ashwagandha genom kosttillskott. Tillskott med ashwagandha finns i form av pulver eller kapslar som innehåller ett pulverextrakt från växtens rötter och blad.

Varför är ashwagandha populärt?

Ashwagandha är en medicinalväxt som använts i tusentals år tack vare dess många hälsofrämjande egenskaper. Idag är kosttillskott med ashwagandha populärt främst på grund av örtens positiva effekter på stress och oro. Dess avslappnande egenskaper förbättrar sömnkvaliteten och gör det lättare att komma till ro på kvällarna.

Vad är skillnaden på insomningstabletter och sömntabletter?

Kosttillskott med ashwagandha marknadsförs ibland som insomningstabletter. Det ska inte förväxlas med sömntabletter. Både insomningstabletter och sömntabletter används frö att motverka sömnrubbningar, men de fungerar på olika sätt. En sömntablett gör att du sover utan att vakna på natten medan en insomningstablett hjälper dig att varva ner och komma till ro på kvällen. Insomningstablettens lugnande effekt är kortare än sömntablettens.

Kan jag få i mig för mycket ashwagandha?

Du ska aldrig överkonsumera kosttillskott och det gäller även kapslar och pulver med ashwagandha. En överdosering kan ge huvudvärk och trötthet.

Vem ska ta tillskott med ashwagandha?

Personer som lider av sömnproblem, trötthet, stress, oro, försämrat minne, känslomässig obalans, minskad sexlust, försvagat immunförsvar och koncentrationssvårigheter kan testa att ta tillskott med ashwagandha för att motverka problemen. Även personer som vill bli piggare, förbättra återhämtningsförmågan bygga muskler kan ha fördel av ashwagandha.

Vem ska inte ta tillskott med ashwagandha?

Gravida och ammande kvinnor ska undvika tillskott med ashwagandha eftersom det inte finns tillräckligt med studier som vevisar att det är säkert att använda i samband med graviditet. Personer som äter mediciner bör rådgöra med läkare innan. Många tillskott med ashwagandha rekommenderas inte till barn under 12 år.

Sammanfattning

Ashwagandha är en medicinalväxt som använts inom läkekonsten Ayurveda i flera tusen år. Växtens blad och rot extraheras till ett pulver som används i kapslar. Tillskott med ashwagandha används framför allt för att lindra sömnproblem och minska stress, men växten har många positiva effekter. I vårt bäst i test har vi valt ut åtta bra kosttillskott med ashwagandha. Testvinnaren Holistic Ashwagandha är ett ekologiskt och högkoncentrerat tillskott som även innehåller niacin och pantotensyra vilket ger ett bra upptag. Det är ett riktigt bra tillskott som även passar veganer.

Källor:
 1. https://www.ystadsallehanda.se/article/halsoboost-for-bade-nyfikna-och-erfarna/
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar