Allt om kompressionskläder

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från 2XU och Decathlon

När det gäller att maximera träningseffekter och förbättra prestationer, vänder sig atleter och motionärer ofta till den senaste sportutrustningen och tekniken. En av de mest omtalade innovationerna på marknaden de senaste åren är kompressionskläder.

Men vad ligger egentligen bakom trenden med kompressionskläder för träning? I denna artikel utforskar vi hur kompressionskläder fungerar och varför det är värt att investera i.

Vad är kompressionskläder?

Kompressionskläder är specialutformade plagg som ger stöd och ökat blodflöde genom att utöva ett jämnt fördelat tryck på specifika delar av kroppen. Denna typ av kläder, som kan inkludera allt från strumpor till tights och tröjor, är konstruerade med ett elastiskt material som omfamnar musklerna tätt. Detta hjälper till att stabilisera musklerna och minska vibration och onödig rörelse under fysisk aktivitet, vilket kan bidra till en minskad trötthet och risk för skador. Dessutom anser många användare att dessa kläder hjälper till att förbättra återhämtningen genom att minska muskelinflammation och smärta efter träning. Även om de vetenskapliga bevisen för dessa fördelar varierar, är kompressionskläder populära bland idrottsmän och personer som söker komfort och stöd under fysisk aktivitet.

Varför ska man ha kompressionskläder?

Kompressionskläder under träning har blivit populär bland idrottare och träningsentusiaster tack vare de många fördelarna::

 • Förbättrad blodcirkulation – Kompressionskläder kan öka venöst återflöde till hjärtat, vilket förbättrar blodcirkulationen. Detta kan leda till en förbättrad syresättning av musklerna, vilket kan vara fördelaktigt under träning.
 • Minskad muskelvibration – När du tränar vibrerar dina muskler vid varje stöt eller rörelse, vilket kan leda till muskeltrötthet. Kompressionskläder kan minska denna vibration och därmed minska graden av muskeltrötthet.
 • Stöd och stabilitet – De ger stöd för muskler och leder och kan därmed minska risken för skador och förbättra kroppsuppfattningen.
 • Snabbare återhämtning – Efter träning kan kompressionskläder hjälpa till att minska muskelsvullnad och främja återhämtningen genom att minska ackumuleringen av laktat i musklerna.
 • Temperaturreglering – Kompressionsplagg kan hjälpa till att hålla kroppstemperaturen stabil under träning i kalla förhållanden, vissa typer av kompressionskläder är dessutom designade för att avleda svett från kroppen för att hjälpa till med kylning i varmare klimat.
 • Komfort och friktion – De kan också minska friktionen som kan uppstå under löpning eller andra repetitiva rörelser och ge en slät yta som minskar risken för skav.

Olika typer av kompressionskläder

Kompressionskläder kommer i olika former, var och en utformad för att ge specifika fördelar baserade på den kroppsdel de är avsedda för.

Kompressionströjor

Kompressionströjor är formade för att ge stöd åt överkroppen, inklusive rygg, axlar och armar. Dessa tröjor kan minska muskelvibration och trötthet. Därför är de populära bland personer som deltar i aktiviteter som kräver överkroppsstyrka och uthållighet. De är ofta tillverkade av fuktavledande material som hjälper till att hålla dig torr och sval under intensiva träningspass.

Kompressionstights

Kompressionstights eller leggings är utformade för att ge kompression runt benen. De kan vara särskilt fördelaktiga för löpare och cyklister som söker förbättrad cirkulation, minskad risk för kramp, och snabbare återhämtning. Dessa tights kan också erbjuda extra stöd för höft- och knäleder, vilket är värdefullt under långa löpturer eller högintensiva träningspass.

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor sträcker sig vanligtvis från ankeln till under knät och är speciellt populära inom medicinska sammanhang för att förebygga blodproppar och svullnad i benen. Inom idrott används de för att förbättra cirkulationen, stödja venerna, minska svullnad efter träning och förhindra muskeltrötthet. De är en favorit bland långdistanslöpare, maratonlöpare och triatleter, samt de som står eller går mycket under dagen.

Tänk på detta när du ska köpa kompressionskläder

När du ska köpa kompressionskläder finns det flera faktorer att tänka på för att säkerställa att du väljer rätt plagg för dina behov:

 • Passform och storlek – Det är kritiskt att kompressionsplagget sitter rätt. En för snäv passform kan hindra cirkulationen, medan en för lös inte kommer att ge tillräcklig kompression. Måtta noggrant enligt tillverkarens storleksguide.
 • Kompressionsnivå – Kompressionskläder varierar i den mängd tryck de utövar. Den mäts i mmHg (millimeter kvicksilver) och kan sträcka sig från mild (8-15 mmHg) till mycket fast (30-40 mmHg). Mildare kompression kan vara lämplig för återhämtning, medan starkare kompression ofta används för specifika medicinska tillstånd.
 • Kvalitet – Material som andas och leder bort fukt är att föredra, speciellt under träning, för att hålla dig torr och bekväm. Titta efter material som håller formen och kompressionen över tid.
 • Syfte – Köp kompressionskläder baserade på dina specifika behov. Vissa är utformade för idrottsprestationer, medan andra är för återhämtning eller medicinskt bruk.
 • Typ av aktivitet – Olika sporter kan kräva olika typer av kompressionskläder. Till exempel kan långa kompressionsstrumpor vara fördelaktiga för löpare, medan kompressionstights kan föredras av viktlyftare för extra stöd.
 • Komfort – Kompressionskläder ska vara bekväma nog att bäras under längre perioder. Sömmar, midjeband och andra designelement ska inte skapa obehag eller skav.
 • Pris – Priset kan variera stort. Dyrare behöver inte alltid betyda bättre, men det kan återspegla en högre kvalitet i material och konstruktion.
 • Återvändningspolicy – Särskilt när du handlar kompressionskläder online är det bra att köpa från återförsäljare som erbjuder en rimlig retur- och utbytespolicy ifall plagget inte uppfyller dina förväntningar.

Köp billiga kompressionskläder online

Att köpa billiga kompressionskläder online är både enkelt och smidigt. Du kan klicka hem dina favoriter i lugn och ro och allt levereras direkt hem till dig. Du får prova kläderna hemma och passar du inte kan du skicka tillbaka dem.

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar