fiskolja

Omega 3 bäst i test 2022 – hitta bästa omega 3

Är du dålig på att äta fet fisk regelbundet? Då kan du behöver ta omega 3 som tillskott för att få i dig de ämnen du behöver för att må bra.[1]

Du som ska köpa omega 3 har antagligen upptäckt hur många olika produkter det finns. Detta kan göra det svårt att välja den bästa för dig. Det viktigaste är att produkten du väljer håller en hög kvalitet och ger dig exakt det du behöver för att få i dig det dagliga intaget av omega 3. Vissa omega 3-produkter kräver att du endast tar en enda kapsel om dagen för att få i dig allt som behövs. Andra produkter kan kräva att du tar två, eller fler, kapslar varje dag för att få rätt mängd omega 3. Vilken omega 3 som är bäst för dig är något du måste avgöra själv. Skulle du ha svårt att svälja kapslar finns det även andra alternativ som kan vara bättre.

Här nedan har vi skapat ett omega 3 bäst i test med de bästa alternativen vi hittat på marknaden. Förhoppningsvis kommer du hitta den omega 3 som känns rätt för dig. Vi har även valt att skapa en separat lista med de tre bästa produkterna för barn. De är speciellt utformade för att barnen lättare ska få i sig det de behöver.

Längre ner i texten har vi även skapat en köpguide där du kan hitta information om omega 3, vad det är för något och annat som kan vara bra att tänka på. Läs gärna igenom detta innan du gör ditt val.

Innehåll:

Topp 9 bästa omega 3 2021

1.Aware omega3 Aware Omega-3

Omega 3 kapslarna från Aware innehåller de essentiella fettsyrorna som din kropp inte kan producera själv. Det är speciellt viktigt för dig som inte äter fisk regelbundet. Denna produkt innehåller 200 mg DHA samt 300 mg EPA per varje kapsel. På förpackningen eller på säljarens hemsida kan du läsa mer om produktens innehåll.

En av anledningarna till varför vi gillar denna produkt beror på att den är högkvalitativ och prisvärd. Aware Omega 3 innehåller allt du behöver i ditt kosttillskott samtidigt som det inte kommer att råna dig helt och hållet. Varje förpackning innehåller 90 kapslar för endast runt 139 kronor.

Den rekommenderade dagliga dosen är 1 till 3 kapslar varje dag, med måltid.

Fördelar:

 • Antiinflammatoriska effekter
 • Rimligt pris
 • 90 kapslar i en förpackning

Nackdelar:

 • Svårt att hitta information om fiskens art och ursprung

 

2.pharbio omega3 Pharbio Omega-3 Forte

Omega 3 Forte från Pharibo är en produkt som innehåller mycket fettsyror samt en koncentration på 70 %. Denna produkt ger dig det omega 3 du behöver varje dag. Dock är detta en av produkterna som kanske mest fokuserar på att ge dig en förbättrad synförmåga och hjärtfunktion. Koncentrationen i produkten är lagom för hela familjen, dock endast barn från 12 år. Den rekommenderade doseringen ligger på 1-2 kapslar varje dag.

Fördelar:

 • Kan ges till barn från 12 år
 • Koncentration på 70 %
 • En kapsel innehåller rekommenderat dagligt intag

Nackdelar:

 • Innehåller gelatin, därför ej lämplig för den som undviker fläsk

 

3.puori omega3 Puori O3 Omega-3

Den här omega 3-produkten har högt innehåll av både EPA och DHL. Dock är priset är lite högre. Dock är det en riktig högkvalitativ produkt. Puori O3 Omega 3 är tillverkad av ansjovis från södra delen av Stilla havet. Produkten är dessutom certifierad av FOS (Friend of the Sea), GMP-certifierad och kapseln är halal-certifierad.

För att ge produkten en mildare fisk-eftersmak är den smaksatt med naturlig citronsmak.

Fördelar:

 • Hög andel DHA och EPA
 • Citronsmak
 • Kommer från ekocertifierat fiske

Nackdelar:

 • Innehåller färgämnen och konsistensmedel

 

4.Solid omega 3 SOLID Nutriton Omega 3

Sen har vi valt en omega 3-produkt från SOLID Nutriton. Dessa kapslar är ett bra alternativ för dig som har en väldigt begränsad budget, du kan nämligen köpa 60 kapslar för under 100 kronor. Trots det billiga priset håller ändå denna produkt en väldigt hög kvalitet och den är dessutom tillverkad här i Sverige.

Varje kapsel innehåller 1000 mg fiskolja, 180 mg EPA, 120 mg DHA och 350 mg omega 3-fettsyror. Den dagliga doseringen som rekommenderas är 1-3 kapslar tillsammans med måltid varje dag.

Fördelar:

 • Mycket billigt alternativ
 • Svensktillverkad
 • Högkvalitativ

Nackdelar:

 • Information om fisk saknas

5.Bättre hälsa krillolja Bättre Hälsa Krillolja

På nästa plats i listan har vi valt ytterligare en krillolja. Krilloljan är väldigt rik på astaxantin, vilket är en typ av antioxidant som är naturligt konserverande och skyddar oljan. På grund av detta behövs det inte några extra tillsatser. Det höga astaxantininnehållet är dessutom vad som ger den djupröda färgen på dessa kapslar.

EPA och DHA i krilloljan är bunden till fettgruppen fosfolipider. Det innebär att de viktiga fettsyrorna DHA/EPA kommer tas upp genom din tarmvägg direkt. Du behöver därmed inte lika stora kapslar som när det gäller fiskolja. Fosfolipider är dessutom vatten- och fettlösliga, vilket förhindrar eventuell fisksmak.

Krilloljan från Bättre Hälsa skördas med ett speciellt ekosystem som hjälper till att skydda den övriga fisken som finns i vattnet kring Antarktis.

Fördelar:

 • Mindre, och vegetabiliska, kapslar jämfört med annan omega 3
 • Krillen är fiskad vid de kalla och rena vatten vid Antarktis
 • Eko- och MSC-certifierad fiskemetod

Nackdelar:

 • Anses av vissa kunder vara dyr, cirka 280 kronor för 60 kapslar

 

6.biocare omega3 BioCare Mega EPA Forte (Omega-3 Fish Oil)

Mega EPA Forte är en omega 3 fiskolja från BioCare som är ett utmärkt alternativ till daglig användning. De två ämnena DHA och EPA hjälper till att upprätthålla dina visionsfunktioner, din hjärnfunktion samt funktionen av ditt hjärta.

Denna produkt är tillverkad av fiskolja från sardiner och ansjovis. Kapslarna är fria från PCB samt andra föroreningar.

Produkten har fått ett relativt högt kundbetyg, anledningen till varför vi placerade den lägre i vår lista beror på priset. Det beror även på att produkten, trots att den är högkvalitativ och erbjuder allt den säger, inte sticker ut i mängden bland alla andra produkter.

Fördelar:

 • Tillverkad av sardiner och ansjovis
 • Fri från föroreningar, som PCB
 • Högkvalitativ produkt

Nackdelar:

 • Bra produkt, men har inget som gör att den sticker ut i mängden

7.Omegarx2 Dr. Sears Zone – OmegaRx2

Dr. Sears Zone har kommit ut med OmegaRx2. Det är en nyare och en förbättrad omega 3 produkt jämfört med OmegaRx, vilket är föregångaren. Denna nya version har skapats med en 25 % potensökning jämfört med föregångaren. OmegaRx2 har dessutom en högre renhet jämfört med den tidigare produkten.

OmegaRx2 innehåller även en antioxidantblandning som kommer bidra med en bättre oxidativ stabilitet. Enligt vad vi läst om denna produkt kan vi se att en av de populäraste åsikterna är att OmegaRx2 kommer sätta en ny standard när det gäller omega 3-produkter.

Dr. Sears Zone har renlighetskrav som är 18 gånger hårdare jämfört med de standarder som oftast används på en internationell nivå. OmegaRx2 innehåller 250 mg DHA/gram och 500 mg EPA/gram, vilket är 25 % mer koncentrerat jämfört med tidigare. Det höga innehållet av DHA och EPA skyddas dessutom av företagets egen antioxidantblandning som bland annat bidrar med en större stabilitet.

Fördelar:

 • Högre renhet jämfört med tidigare produkt
 • 25 % mer koncentrerad än tidigare
 • Antioxidantblandning som skyddar fetterna

Nackdelar:

 • Produkten är väldigt dyr jämfört med andra

 

8. HelhetsHälsa Kallpressad AlgOmega 3

Sen har vi valt en utmärkt produkt från HelhetsHälsa för alla vegetarianer, veganer och dig som är fiskallergiker. Denna produkt innehåller nämligen inte några djurprodukter alls. Den är tillverkad av algolja, vilket är ett bra substitut för fiskolja som även innehåller de viktigaste fettsyrorna EPA och DHA. Med endast en kapsel om dagen av HelhetsHälsans Kallpressad AlgOmega 3 kommer du få i dig den rätta mängden.

Varje kapsel innehåller 250 mg DHA. Produkten innehåller även vitamin C, vitamin E samt rosmarinextrakt. Kapslarna har även en rätt mild smak samt går lika bra att ge till hela familjen. För små barn som inte klarar av att svälja kapslarna kan du pressa ut lite av produkten och blanda det med en droppe citron. Du punkterar bara kapseln med en nål eller något annat vasst.

Fördelar:

 • 100 % vegansk produkt
 • Mild smak
 • Endast en kapsel krävs för det dagliga intaget

Nackdelar:

 • Kapslarna fastnar i varandra om de inte förvaras kallt

 

9. Holistic Omega-3 Algolja

Omega 3 Algolja från Holistic är ytterligare ett bra kosttillskott för dig som inte äter djurprodukter. Allt från innehållet till själva kapslarna är helt vegetabiliska och ger dig det dagliga intaget du behöver. Algoljan är ett bra alternativ till fisk och skaldjur som är väldigt rik på fettsyrorna DHA och EPA. DHA är den fettsyra du behöver för att bibehålla den normala hjärnfunktionen och den normala synförmågan. Tillsammans med EPA-intaget kommer det även bidra till ditt hjärtas normala funktion.

Fördelar:

 • Vegansk
 • Mildare smak jämfört med omega 3-fiskolja
 • Passar hela familjen

Nackdelar:

 • Ingrediensernas ursprung framgår inte på burken

 

Topp 3 omega 3 för barn

1. Pharbio Omega-3 Barn

Vuxna är inte de enda som behöver få i sig rätt mängd omega 3 för att må så bra som möjligt. Även barn behöver detta, och eftersom barn inte alltid kan ta samma produkter som vuxna har det skapats ett antal omega 3-produkter som är just anpassade för barn.

Omega 3 Barn från Pharbio är ett bra alternativ på kosttillskott för barn som innehåller högkoncentrerad omega 3. Det är små tuggkapslar som innehåller allt barnen behöver för sitt dagliga omega 3. Kapslarna har dessutom en trevlig jordgubbssmak som gör det lättare för barnen att få i sig dem. Precis som för vuxna och kapslarna bör dessa tuggkapslar tas i samband med måltiderna.

Denna produkt kan ges till barn från 3 år och uppåt, även vuxna. Den går lika bra att svälja som att tugga. Det rekommenderas att barn som är mellan 3 till 6 år tuggar kapseln. Endast en per dag behövs för att alla ska få i sig rätt mängd.

Du som äter blodförtunnande medicin, främst sådan i form av Waran (warfarin) bör alltid prata med din läkare innan du börjar äta omega 3 kosttillskott.

Fördelar:

 • Kapslar som går att tugga
 • God jordgubbssmak
 • 1 kapsel per dag räcker

Nackdelar:

 • Bör ej intas av dig som äter blodförtunnande utan råd med läkare

 

2. Monkids Fiskolja barn

På nästa plats i listan över omega 3-produkter för barn har vi valt dessa geléfiskar från Monkids. Denna produkt är ett utmärkt alternativ för barnen som inte klarar av fisksmaken. De har istället en trevlig citronsmak och har fått sin färg från grönt och frukt. De innehåller inte någon gelatin.

Precis som andra omega 3-produkter bör de tas i samband med måltiderna. Mellan 2-4 fiskar kan tuggas varje dag för att du eller barnen ska få i er rätt mängd.

Fördelar:

 • Ingen gelatin
 • God citronsmak
 • Geléfiskar som tuggas

Nackdelar:

 • Ingen information om var fiskoljan kommer från

 

3. Eskimo-3 Kids oral lösning

På nästa plats över omega 3 för barn har vi valt Eskimo-3 Kids, vilket är en oral lösning. Oljan innehåller, förutom omega 3 fettsyror, omega 6, omega 9 samt D-vitamin. D-vitamin är nödvändigt för barn att få i sig så deras benstomme växer och utvecklas på ett normalt sätt.

Denna produkt smakar dessutom gott för barnen, den innehåller nämligen tuttifruttiarom. Produkten innehåller även rosmarinextrakt. Själva fiskoljan är Friends of the Sea-certifierad, vilket innebär att den uppfyller de miljömässigt godkända produktions- och fiskemetoderna.

Den här produkten är rekommenderad för barn mellan 3-12 år. För det dagliga intaget krävs det endast 1 tesked tillsammans med måltid.

Fördelar:

 • Tuttifruttismak
 • Innehåller omega 3, 6, 9 och D-vitamin
 • Friends of the Sea-certifierad fiskolja

Nackdelar:

 • Ingen information om vilken fisk som har använts

 

Viktigt att tänka på när man köper omega 3

När du ska köpa omega 3 finns det flera saker du bör tänka på och känna till. Trots att de större fiskarna som makrill och lax är vanligast när det kommer till omega 3, anses mindre fiskar vara bättre, till exempel sardiner och ansjovis. Det är även viktigt att du läser igenom all information om produkterna innan du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst. En rekommendation är att du väljer mellan de oljor som har en högre koncentration av EPA och DHA.

Produkter som är certifierade och testade är också bäst att välja eftersom de garanteras vara tillverkade på ett säkert och miljövänligt sätt. Det garanterar även att produkten innehåller de ämnen som står i innehållsförteckningen. Här nedan har vi samlat den information som vi anser vara viktigast att du känner till för att göra det bästa valet av omega 3. Läs igenom detta ifall du känner dig osäker på vilken produkt som är bäst.

Om fettsyrorna EPA och DHA

De två viktigaste fettsyrorna som räknas som omega 3 är DHA och EPA. Dessa fetter associeras oftast med fisk, vilket är helt rätt. Skulle du dock inte kunna äta fisk på grund av allergier eller andra anledningar finns det alternativ på hur du kan få i dig den mängd du behöver. EPA och DHA är nämligen någonting som din kropp inte kan skapa själv så du måste få i dig det utifrån.

Vad betyder EPA och DHA?

EPA är en förkortning på eikosapentaensyra och DHA är en förkortning på dokosahexaensyra. De placeras i ”omättade omega-3 fettsyror”-kategorin. De kategoriseras även ibland för längre fettsyror. Förutom EPA och DHA finns det även en tredje fettsyra som kan vara bra att känna till. Nämligen ALA, vilket står för alfalinolensyra som är en vegetabilisk typ av omega 3.

EPA och DHA anses vara väldigt bra för din hälsa. Enligt Livsmedelsverket bör du äta mer av denna typ av fett samtidigt som du inte äter lika mycket av de mättade fetterna, till exempel de som finns i fil, smör, mjölk och ost. EPA samt DHA går att associera med flera hälsofördelar som du kan läsa mer om här nedan.

Fördelar med omega 3

Att få i sig omega 3 regelbundet är väldigt viktigt. Det finns flera fördelar med varför det är en bra anledning att du börjar ta omega 3 kosttillskott, speciellt om du inte äter fet fisk och andra livsmedel som innehåller de viktiga ämnena. Omega 3 hjälper bland annat till med att reglera ditt blodtryck, det hjälper dig upprätthålla ett friskare immunförsvar samt hjälper till att bibehålla din njurfunktion. EPA hjälper dig dessutom att hålla ditt humör och dina kognitiva funktioner i skick. Det är även ett ämne som hjälper din kropp att tillverka signalsubstanser, vilka behövs bland annat för att motverka eventuell depression.

En gemensam sak för alla omega 3-fettsyror är att de hjälper till att skydda dina celler mot skador. Skador som kan uppkomma ifall du har ett högre intag av de skadliga fetterna, till exempel transfetter. De hälsoeffekter som vi listat här nedan går att knyta till omega 3. Dock varierar det vetenskapliga stödet mellan punkterna.

 • Sömn – Omega 3 kan hjälpa till med att förbättra din sömn samt sömnkvaliteten. Det, i sin tur, kommer med en rad positiva hälsoeffekter.
 • Psykiska sjukdomar – Omega 3 har i vissa fall även haft en positiv effekt på vissa psykiatriska sjukdomar, som schizofreni och bipolaritet. Omega 3 hjälper nämligen med humörsvängningar samt hjälper att minska eventuell aggressivitet.
 • Skelett och muskler – Omega 3 kan bidra till att stärka dina muskler, ditt skelett samt leder, vilket kan leda till minskad risk för artrit, benskörhet och andra ledsmärtor.
 • Menstruation – Genom att äta omega 3 regelbundet kan det bidra till minskade menstruationsbesvär och smärtor som är kopplade till den tiden i månaden. Det finns studier som visar att kvinnor fått lindrigare menssmärtor när de tar det rekommenderade intaget av omega 3. Vissa av testpersonerna har även sagt att de upplevde att omega 3-effekten var bättre jämfört med smärtlindrande läkemedel.
 • Cancer – Omega 3 sägs även kunna verka förebyggande mot vissa sorters cancer, specifikt prostatacancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. Enligt vissa studier kan du löpa en 55 % mindre risk att drabbas av tjocktarmscancer om du äter den rekommenderade dosen av omega 3.
 • Övervikt – Omega 3 kan hjälpa till att reducera besvär och symtom som är kopplade till vissa metaboliska sjukdomar, till exempel höga blodfetter, fetma, övervikt och insulinresistens.
 • Diabetes – En sista fördel med omega 3 är att det kan lindra symtom och bromsa förloppet vid uppkomna autoimmuna sjukdomar. Det kan även minska risken att du drabbas av autoimmuna sjukdomar som MS och typ 1-diabetes.

Pris på omega 3

Priset på omega 3-produkterna kan variera lite. Det är dock sällan du stöter på högkvalitativa omega 3-produkter som kostar under 100 kronor. De högra priserna innebär dessutom ofta att produkten har certifierats och håller en mycket hög kvalitet. Så ett tips är att du inte köper den billigaste produkten.

Kvalitet

De bästa kosttillskotten bör alltid ha blivit testade och/eller certifierade. Det innebär att det har säkerställts att produktens innehåll stämmer med vad som står i innehållsförteckningen. En annan märkning som är bra att leta efter är miljövänligt fiske. Produkter som har certifierats har många gånger en mycket höge kvalitet, vilket är viktigt när du letar efter den bästa kapseln.

Koncentrationen

Omega 3-tillverkare anger vilken andel omega 3 produkterna innehåller på olika sätt. Skulle en produkt endast beskriva hur mycket varje kapsel innehåller är det svårt att kvalitetssäkra produkten. De bör även innehålla hur mycket DHA och EPA som finns. Det beror på att det är dessa två ämnen som du är ute efter. Produkter som har procentandel av DHA och EPA angivna på förpackningen är därför många gånger ett bättre alternativ. Försök undvika de produkter som endast beskriver totalmängden per kapsel.

Skillnader på olika omega 3-produkter

Trots att vissa delar av de olika produkterna är identiska finns det vissa saker du bör ta en extra titt på. EPA och DHA är två identiska fettsyror oavsett vilken produkt det gäller, alltså de är rena ämnen. Det som kan skilja åt mellan olika omega 3 produkter är hur stor halt av DHA/EPA produkterna innehåller.

Det du bör kolla upp är vilka andra ämnen de olika produkterna innehåller. Precis som andra kosttillskott och livsmedel är det inte ovanligt att de innehåller spårämnen och föroreningar. Fisk är bland annat känd för att ta upp miljögifter, till exempel tungmetaller. På grund av detta bör du främst välja en omega 3-produkt som tillverkats av djuplevande fisk, gärna de som lever i kallare vatten. Det beror på att denna typ av fiskar sägs ta upp mindre mängder miljögifter. Men oavsett vilken produkt du väljer är det viktigt att alla ämnen har gått igenom en reningsprocess. Ett tips är att välja de större, mer välkända tillverkarna av fiskoljan. De följer alla krav och regler som gäller.

Kort sagt kan vi alltså säga att de flesta fiskoljorna är identiska även fast det kan finnas mindre skillnader. Leta alltid efter de produkter som är certifierade och de som har gått igenom tester för att vara säker på att du får en högkvalitativ produkt.

Omega 3 för barn, ammade och gravida

Omega 3 är bra för både vuxna och barn. DHA, en fettsyra som förekommer i produkten, kan hjälpa barnens ögon och hjärna att utvecklas. Som ammande eller gravid är det väldigt viktigt att du väljer en fiskolja som är kliniskt testad. Barnen är lite känsligare jämfört med vuxna och på grund av detta är den höga standarden på produkten extra viktig.

Det gjordes en studie på Nya Zeeland där de jämförde barn som ammade och de som fick ersättningsmjölk. Resultatet visade ett samband mellan fettsyran DHA och de smartare barnen som kunde koncentrera sig i skolan och presterade bättre.

Eftersom barn inte har möjlighet att svälja stora kapslar finns det bra alternativ för dig som letar efter de bästa omega 3 produkterna för barn. Det finns bland annat en flytande variant och smaksatta tuggisar.

Omega 3 för vegetarianer och veganer

Omega 3 tillskottet är extra viktigt för dig som inte äter fisk. Vegetarianer och veganer rekommenderas därför att välja en omega 3 produkt som hjälper till att ge personerna det dagliga intaget de behöver. Det finns ett antal bra produkter som är tillverkade av algolja, vilket är ett bra alternativ till den vanliga klassiska fiskoljan.

Olika typer av omega 3 – kapslar/flytande

När du ska köpa omega 3 kommer du upptäcka att det finns olika alternativ. Förutom att innehållet kan variera kan även formen på produkten vara olika. Det allra vanligaste är att folk väljer kapslar. De är bara att svälja med lite vatten och du slipper uppleva någon fisksmak. Men samtidigt är det inte alla som klarar av att svälja kapslar, speciellt när de är lite större i storleken. Då kan du leta efter omega 3 som bjuder på mindre kapslar eller en flytande variant. En flytande variant kan dessutom vara ett bättre alternativ för barn eftersom de ofta har svårt att svälja stora kapslar.

Det finns även ett tredje alternativ: tuggtabletter eller -kapslar. Dessa är ofta anpassade speciellt för barn och brukar även ha en fruktsmak som döljer fisksmaken.

Rekommenderade doser av omega 3

Nu när du läst igenom lite om vad du bör tänka på och varför omega 3 är bra för kroppen vill vi prata lite om de rekommenderade doserna. Hur mycket omega 3 du bör få i dig varje dag varierar lite beroende på vem du frågar och var du läser informationen. Enligt Livsmedelsverket bör du få i dig mellan 2,5 till 3 gram omega 3 varje dag. Dock är det inte specificerat hur stor andel DHA och EPA det gäller. När vi tog en titt på en artikel i The American Journal of Clinical Nutrition som kom ut år 2006, och som bygger på studier, är det rekommenderat att du äter fet fisk två gånger varje vecka. Det här anses sedan korrelera med ungefär 500 mg DHA och EPA, men det sägs även kunna gå upp till 1 gram per dag för att ge ännu bättre hälsoeffekter. Enligt artikeln kan du ta omega 3-tillskott för att nå de högre nivåerna utan några bekymmer. Dock gäller det att vara försiktig så att du inte överdoserar.

Du som äter fet fisk flera gånger i veckan behöver sällan oroa dig för att du inte får i dig tillräckligt med omega 3. Det är inte ens säkert att du behöver något tillskott för att nå den rätta nivån av det dagliga intaget. Det är i stället alla som är dåliga på att äta fisk regelbundet som kan behöva få i sig mer omega 3.

Kort sagt kan vi säga att du bör följa de rekommendationer som står på förpackningen. Skulle du känna dig osäker på om det är rätt eller inte kan du även prata med din läkare. Äter du blodförtunnande är det extra viktigt att läkare rådfrågas först.

Biverkningar av omega 3

Det finns egentligen inga större biverkningar med att ta omega 3. Så länge produkten innehåller det den lovar. På grund av detta är det väldigt viktigt att du väljer en fiskolja från ett etablerat varumärke som håller en hög standard.

De enda biverkningarna som har dokumenterats skedde endast vid extrema doser av omega 3. Biverkningarna som kan uppstå ifall du tar enorma doser är huvudvärk, dålig mage, illamående. Omega 3 har även en blodförtunnande effekt. Äter du blodförtunnande medicin bör du därför inte äta omega 3 innan du har pratat med din läkare.

Vanliga frågor om omega 3

1, Vad är omega-3?

Enkelt förklarat är omega-3 ett samlingsnamn för ett antal fettsyror som är viktiga för kroppen. De är speciellt viktiga för att reparera och bygga celler i din kropp. Det går att förklara omega-3 som en produkt med essentiella fettsyror, vilket betyder att du måste inta dem utifrån, antingen som tillskott eller genom mat. Det är ämnen som din kropp inte kan omvandla själv från protein och kolhydrater. I köpguiden här ovan har vi förklarat mer om vad de olika fettsyrorna är samt vilka hälsofördelar omega 3 har.

2. Hur vet jag om jag bör få i mig mer omega-3?

Det är inte svårt att upptäcka ifall du skulle ha brist på omega-3. Det svåra kan dock vara att säga säkert om dessa symtom beror på just omega 3-brist. Många av dessa symtom kan nämligen uppstå vid brist på mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Detta är dock några av de vanligaste symtomen för omega 3-brist:

 • Torr och kliande hårbotten.
 • Eksem.
 • Försämrad koncentrationsförmåga.
 • Hud som blivit torr och fjällande.
 • Ett försämrat minne.

3. När bör jag ta omega-3?

Dosering och när produkten bör tas ska alltid stå på förpackningen/burken. I de allra flesta fallen ska dock omega 3 tas i samband med måltider. Det gör det lättare för kroppen att ta upp näringen från produkten.

4. Vilka är de bästa omega 3 kapslarna?

Det beror helt enkelt på vad du själv tycker. Har du svårt att svälja kapslar finns det alternativ som är lite mindre. Det finns även omega 3 som tuggisar och i flytande form ifall du letar efter omega 3 till barn. I vissa fall kan du dessutom sticka hål på kapslarna för att få i dig ditt dagliga intag. Men tänk på att det många gånger kommer att smaka en hel del fisk, vilket inte alltid är så gott.

5. Vilket är det bästa omega 3-märket?

Det finns flera märken som är väldigt bra när det kommer till omega 3. När du ska köpa omega 3 rekommenderas det att du tar en närmare titt på märket för att se ifall de är ärliga och endast säljer högkvalitativa produkter. Välj helst produkter från märken som är noga med tester och som erbjuder certifierade produkter. Dessa håller alltid en högre nivå jämfört med de som saknar informationen.

6. Vad är krillolja?

I Antarktis finns det ett överflöd av krill, vilket är ett skaldjur som liknar räkor. Eftersom de ofta fångas i ett rent, kristallklart och iskallt vatten som saknar föroreningar är krill en mycket bra källa för omega 3. EPA och DHA är ämnen som är bundna till fosfolipider, vilket är en grupp av fetter som byggts upp på ungefär samma sätt som cellmembranen. Det innebär att omega 3 från krill är lite mer biotillgänglig jämfört med den populära fiskoljan som ofta består av triglycerider.

Omega 3 som tillverkats av krill absorberas direkt in i ditt blod utan att de behöver gå igenom en nedbrytning i ditt matsmältningssystem. Det har gjorts studier som visar att vi kan absorbera upp till 95 % av krilloljan.

Sammanfattning

Att välja att äta omega 3 kan vara väldigt bra för dig som inte äter fisk tillräckligt ofta. Det kan hjälpa dig att må bättre, kan få din hud och hår att se bättre ut, skyddar kärl och hjärta och mycket mer. Det är viktigt att du väljer en produkt som har certifierat innehåll och att du följer den rekommenderade doseringen från tillverkaren. Är du gravid eller tar några läkemedel är det alltid viktigt att du pratar med din läkare innan du börjar ta omega 3.

Vårt bäst i test finns till för att det ska bli lättare för dig att hitta en omega 3-produkt som passar dig. Vi har försökt att ta med blandade produkter så du kan hitta en oavsett hur mycket du vill betala och alternativ för dig som är vegan, vegetarian eller har några allergier.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6
 2. https://www.alltforforaldrar.se/artikel/omega-3-om-att-ata-fisk-och-vikten-av-naring

Lämna en kommentar