Proteinpulver bäst i test 2022 – hitta bästa proteinpulvret!

Proteinpulver är något som har börjat användas mer och mer för varje år som går. Många använder proteinpulver för att minska i vikt men minst lika många använder det för att bygga muskler.[1]

Proteinpulver kan vara riktigt bra för kroppen vid hårdträning för att få upp energin igen, sedan smakar det inte illa heller. Det finns väldigt många olika proteinpulver ute på marknaden just nu och vi har valt att testa några av dem. Vi har nu kommit fram till 10 stycken som innehåller de bästa proteinet för dig som tränar och för dig som ska börja träna.

Dessa proteinpulver är de bästa proteinpulvret på marknaden just nu och finns att köpa till rimliga priser. I denna artikeln kommer du att få läsa om de 10 bästa proteinpulvren på marknaden just nu men du kommer även att få läsa om bland annat vad proteinpulver är bra för och varför du bör äta proteinpulver och självklart mycket mer information som kan vara till hjälp för dig.

Topp 10 bästa proteinpulver 2021

1.whey golden standard 100% Whey Gold Standard

Detta pulver har uppgraderats en aning sedan tidigare och nu utan aspartam. Självklart innehåller även detta proteinpulver 100 % Whey Protein. I detta fantastiska protein är det mikrofiltrerat vassleproteinisolat. Pulvret innehåller även lon_Exchanged vassleproteinisolat och många mer bra saker. Detta pulver får dig att känna dig mätt och belåten och pulvret innehåller mindre kolesterol, laktos, fett och andra kolhydrater vilket är bra för att få en så hälsosam hälsa som bara möjligt.

Detta populära proteinpulver har varit Optimum Nutritions storsäljare väldigt länge och kunder är mer än nöjda med pulvret. Kunder världen över som har testat detta proteinpulver är enade om att pulvret är både gott och högkvalitativt. Innehåller i detta pulver består av en utmärkt blandning av vassleproteinkoncentrat, vassleproteinisolat och vassleproteinhydrolysat, detta på grund av att du ska få ett rent proteinpulver som har en hög halt av protein, vilket är väldigt bra för muskeluppbyggnad. Detta pulver innehåller mest vassleisolat vilket ger dig en mer exklusiv råvara. Isolatet i detta pulver kommer att lösa sig snabbt, proteinhalten blir hög och du slipper en massa klumpar. Du kommer även att slippa höga halter av bland annat laktos, fett och kolesterol. Detta proteinpulver innehåller hela 79 procent protein. Detta är verkligen ett av de bästa proteinpulvret för muskelökning.

Fördelar

 • Innehåller 79 procent protein
 • Gott proteinpulver
 • Utan aspartam

Nackdelar

 • Passar sig bäst för dig som vill bygga muskler

 

2.Micro Whey Active Stevia Micro Whey Active Stevia

I detta underbara proteinpulver har nästan all laktos och mjölkfett tagits bort efter som pulvret är av 100 procent rent vassleisolat. En portion av detta pulver kommer att ge dig endast 1 gram kolhydrater och hela 25 gram protein och kanske det bästa, under 1 gram med fett. Detta pulver har en väldigt hög proteinhalt, pulvret är också bra och snällt mot magen och Stevia används som sötningsmedel. Detta är ett väldigt bra proteinpulver för dig som tränar hårt.

Fördelar

 • Nästan inget laktos
 • Nästan inget mjölkfett
 • Snällt mot magen

Nackdelar

 • Sötningsmedel i pulvret

 

3.whey StarNutrition Whey-80

Detta proteinpulver är absolut perfekt för dig som tränar och vill få det bästa resultatet av träningen. Det är något av de godaste proteinpulvret som finns, väldigt god smak och pulvret löser sig bra utan att bilda en massa klumpar. Denna produkt innehåller 100 procent instansierat och ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat, vilket är super bra. Detta är ett av de bästa proteinet på marknaden just nu.

Fördelar

 • Gott protein pulver
 • Lättlösligt

Nackdelar

 • Fungerar bäst för dig som tränar hårt

 

4.Whey oreosmak SOLID Nutrition Whey

Detta är ett bra proteinpulver för dig som tränar hårt och vill bygga muskler men också för dig som är mindre aktiv. Denna produkt är tillverkad i Sverige med endast svenska råvaror. I vårt proteinpulver test stack denna produkt ut lite extra just för att de endast innehåller svenska råvaror. Denna produkt har även ett väldigt högt proteininnehåll och det är även väldigt lättlösligt och bildar inte klumpar. Detta proteinpulver har ett högt och bra biologiskt värde. Detta är verkligen ett bra proteinpulver för dig som tränar hårt.

Fördelar

 • Gott protein pulver
 • Högt biologiskt värde

Nackdelar

 • Innehåller laktos

 

5.GAAM whey GAAM 100% Whey Premium

Denna produkt är väldigt uppskattad bland kunder och återförsäljare. Det är ett svenskt producerat proteinpulver. Detta fantastiska proteinpulver innehåller hela 25 gram högvärdigt protein. Något som också är bra är att pulvret innehåller minimalt med kolhydrater och fett.

Fördelar

 • Producerat i Sverige
 • 25 gram protein
 • Innehåller minimalt med kolhydrater och fett

Nackdelar

 • Innehåller sockerarter

 

6.star whey StarNutrition Whey-100

Detta proteinpulver är perfekt för dig som vill äta de som är bäst för din kropp. Pulvret passar perfekt både för dig som tränar för att få muskler och för dig som tränar för att gå ned i vikt. Detta proteinpulver har väldigt god smak och de löser sig bra utan att bilda en massa klumpar. Det är låg laktos och fett halt. Detta pulver innehåller hela 87 procent protein och proteinet är av högsta kvalitet. Något som är väldigt positivt med detta proteinpulver är att de tas upp effektivt och snabbt i din kropp.

Fördelar

 • Klumpar och skummar sig inte
 • Tas upp snabbt och effektivt i din kropp

Nackdelar

 • Innehåller laktos

 

7.triple protein Mountain Peak Chocolate

Detta underbara proteinpulver innehåller mestadels protein, vilket bidrar till att bibehålla en frisk och bra benstomme. Detta pulver innehåller en bra blandning av vassle och mjölkprotein, matsmältningsenzymer, fibrer och mjölksyrebakterier. I detta proteinpulver är inget socker tillsatt vilket är bra för dig som kanske vill minska i vikt.

Fördelar

 • Innehåller inte socker
 • Innehåller mestadels protein

Nackdelar

 • Passar sig bäst för de som tränar hårt

 

8.protein.se proteinpulver Proteinpulver från Protein.se

Detta proteinpulver är perfekt för dig som vill minska i vikt och vill få ut allt av din fettförbränning. Du kan dricka detta proteinpulver efter ett träningspass eller som mellanmål under dagen. Detta proteinpulver innehåller bland annat grönt te och koffein. Pulvret har också en hög proteinhalt och innehåller fibrer som håller dig mätt mycket längre. Detta pulver innehåller hela 25 olika mineraler och vitaminer vilket är superbra för en välfungerande och frisk kropp.

Fördelar

 • Innehåller 25 mineraler och vitaminer
 • Gott proteinpulver i flera olika smaker
 • Finns veganska smaker
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Innehåller koffein

 

 

Viktigt att tänka på innan man köper proteinpulver

Innan du köper ett proteinpulver så är det bra att fundera över varför du behöver proteinpulver. Är det för att du vill bygga muskler eller är det för att du vill minska i vikt? Du bör också tänka på hur ofta du har tänkt att dricka proteinpulver så att du köper rätt mängd.

Läs också på bruksanvisningen innan du köper ditt proteinpulver, så att du inte köper ett pulver som innehåller saker som du är allergisk mot. Många proteinpulver innehåller laktos och mjölkprodukter men det finns även laktosfria, därför är det speciellt viktigt för dig som är laktosintolerant att läsa vad pulvret innehåller.

Pris på proteinpulver

Priset på protein varierar väldigt mycket beroende på vilket varumärke du vill köpa men det varierar också väldigt mycket beroende på mängden pulver som är i påsen du tänker köpa.

Kvalitet

Kvaliteten på pulvret är viktigt att tänka på. Försök att hitta ett pulver med högkvalitet och ett bra varumärke.

Varumärke

Varumärke är nästan det viktigaste när det kommer till proteinpulver. De pulver som är svenskproducerade brukar oftast ha ett bra varumärke, men titta på vart det är producerat ifall du vill att de ska vara lokalt.

Information om proteinpulver & hälsa

Nu har vi gått igenom de proteinpulver som vann vårat test. Du kommer nu att få lite allmän information om proteinpulver som kan vara bra att veta.

Under de senaste åren har det blivit väldigt viktigt för folk att hålla sig i god form och leva ett hälsosamt liv. Kanske beror det på att forskning visar att träning och bra kost är livsviktigt för en bra hälsa? Träning har blivit en livsstil för många människor och träning är inte längre något som är tråkigt utan faktiskt roligt.

Nästan alla människor vet att träning inte bara är bra för den fysiska hälsan utan även för den psykiska hälsan. Tyvärr lider fler och fler människor av övervikt och fetma på grund av dålig kost och för lite träning. Att öka kunskapen och intresset för träning och kost är de som behövs för att sätta stopp för fetman och övervikten. Eftersom fler och fler utbildar sig till personliga tränare kommer fler och fler få hjälp med sin övervikt.

Något mer som har blivit väldigt viktigt för människor runt om i världen är kosten och självklart även proteinpulvret. Proteinpulver tillsammans med träning har varit populärt i väldigt många år. Proteinpulver har en väldigt bra effekt på kroppen och det är därför försäljningen av proteinpulver ökar dagligen. Detta har självklart satt en stor press på de som tillverkar pulvren för att du som kund ska vara så nöjd som möjligt. Framtagning av en produkt med ett högt innehåll av högkvalitativt protein är något som utvecklas dagligen för att intresset för pulvren ska växa. Smaken har även stor betydelse för att människor ska vilja köpa de, på grund av att många människor dricker proteinpulver istället för att äta vanlig kost. Ett pulver som smakar illa skulle inte någon vilja dricka dagligen. Eftersom människor har blivit väldigt intresserade av just proteinpulver har produkterna utvecklas väldigt mycket, och självklart till de bättre. Det är därför inte alls svårt för dig att hitta ett proteinpulver som innehåller väldigt bra saker och som smakar gott.

Proteinpulver innehåller till största del protein, där av namnet. Det finns faktiskt även proteinpulver som endast innehåller protein, vilket kunderna oftast strävar efter när de ska köpa pulver. Dock innehåller pulvren olika proteinsorter, ett pulver kan innehålla vassle medan ett annat innehåller vegetabiliskt protein och de tredje innehåller kasein. Något annat som skiljer vissa produkter åt är om pulvret innehåller isolat eller protein.

Vassle är ett av de vanligaste proteinerna som vi får i oss genom att äta varierad kost. Vassle är även viktigt att få i sig vid träning och är något som våra kroppar har ett stort behov av. Whey är ett annat ord för vassle och det står oftast whey på de produkter som innehåller vassle, så det är något att hålla utkik efter. Din kropp tar upp vassle väldigt snabbt och lätt tillskillnad mot kasein, därför är just vassle populärt hos människor som tränar regelbundet. Vassle innehåller faktiskt alla essentiella aminosyror och kommer att aktivera en effektiv och bra proteinsyntes som gör att dina muskler byggs. På grund av detta är vassle väldigt populärt hos de människor som styrketränar. Vassle utgör hela fyra femtedelar av mjölkens protein. Proteinpulver som innehåller vassle innehåller även våra essentiella aminosyror och väldigt mycket mer bra saker.

Om du har sökt efter information om proteinpulver så har du nog stött på ordet isolat. Isolat är faktiskt vassleprotein som har bearbetats just för att ta bort både fett och laktos från vassleproteinet. Isolat kommer därför att ge dig en mycket högre proteinhalt som kroppen kan ta upp på ett enkelt och effektivt sätt. Eftersom isolat inte innehåller laktos kan även laktosintoleranta dricka pulver som är isolatbaserade.

Sojaprotein

Sojaprotein är något som ofta finns i produkterna på marknaden i dagens läge. Detta protein kommer från sojabönor som är en vegetabilisk källa. Sojaprotein fungerar både för vegetarianer och köttätare eftersom de tas upp enkelt och effektivt av kroppen precis som vassle gör. Du kan få i dig tillräckligt med protein även på en vegetabilisk kost[2].

Sojaproteinpulver innehåller också väldigt många bra essentiella aminosyror. Sojaproteinpulver är utmärkt för dig som inte äter kött men även för dig som är laktosintolerant eftersom isolat även kan göras av sojaproteinpulver. Sojaprotein har ett väldigt högt proteininnehåll och används därför mycket i matindustrin, sojaprotein innehåller även väldigt låga halter av kolhydrater och fetter, vilket många eftersträvar.

Mat som innehåller soja är bra för dig som vill äta kost med bra proteiner men som inte vill äta kött. Även du som är allergisk mot gluten kan äta något som kallas för sojamjöl. Sojaprotein är alltså väldigt bra för dig som vill få i dig en hög proteinhalt utan en massa onödiga ämnen.

Sojaprotein är de absolut bästa vegetabiliska alternativet för dig som är vegan eller vegetarian. Men det är inte bara sojaprotein som är bra för dig som är vegan eller vegetarian, bland annat linser, bönor och ärtor är ett utmärkt alternativ för dig som inte vill äta något som innehåller kött. Om du är vegan eller vegetarian är det viktigt att du läser vad pulvret innehåller så du vet säkert att du kan äta det.

Allergier är oftast den största orsaken till att du inte får i dig de proteiner som du och din kropp behöver. Hydrolyserat protein är något som tillverkare har brutit ned till ursprunglig aminosyra som skapat proteinet. Detta protein tar din kropp upp extremt snabbt, till och med snabbare än sojaprotein och vassle. Detta protein tillverkas först och främst för att din kropp ska kunna ta upp beståndsdelarna mycket snabbare men pulvret är också bra för människor som inte tål laktos och mjölkprodukter. Detta resulterar i att laktosintoleranta människor får i oss aminosyrorna utan att få en allergisk reaktion. Hydrolyserat protein tillverkas genom att koka proteinet i en stark syra eller stark bas som sporrar nedbrytningsprocessen. Denna proteinform är väldigt populärt bland de människor som tränar hårt och vill bygga mer muskler, som till exempel tyngdlyftare och bodybuilders. När proteinet väl kommer till tolvfingertarmen och magsäcken bryts de ned och blir aminosyror. Sedan börjar kroppen att ta upp alla viktiga ämnen för att de ska göra nytta i kroppen.

De flesta som tillverkar protein är väldigt noga med att ge en tydlig och bra information om aminosyror, protein, mineraler och vitaminer som finns i de tillverkade proteinpulvret. Om du köper ditt proteinpulver på nätet kan du se vad pulvret innehåller under fliken innehåll. När du byter smak på ditt proteinpulver är de också viktigt att du läser innehåller då de kan variera beroende på smak. Genom att läsa innehållsförteckningen kan du ta reda på om produkten du vill köpa innehåller de protein som du vill ha. På de flesta hemsidor som säljer proteinpulver kan du söka på kasein och vassle, då får du upp de produkter som innehåller just de proteinet.

Det finns väldigt många proteinpulver på marknaden i dagens läge, även om de är vanligast med protein och vassle. Men du kan även köpa bland annat biffprotein, blandprotein och äggprotein, alla dess innehåller källor till aminosyror. På grund av de stora utbudet som finns på marknaden i dag kan alla människor hitta just de proteinpulvret som är bra för ens kropp och hitta proteinpulver som man tål. Om du är vegan eller vegetarian kan du köpa ett proteinpulver som endast innehåller sojaprotein, då vet du med all säkerhet att det inte innehåller något från djur utan endast innehåller bönor.

Protein är faktiskt uppbyggt av aminosyror och det är aminosyror som du vill komma åt när du äter proteinpulver. För att människor ska förstå nyttan med olika protein och varför de är viktigt för kroppen behöver människor förståelse för hur beståndsdelarna påverkar vår kropp. De som tillverkar proteinpulver brukar vara väldigt noga med att deras pulver innehåller aminosyrorna.

I de nordiska näringsrekommendationerna står det att en person bör ha ett intag av protein som motsvarar hela 0,8 gram protein per dygn och per kilo kroppsvikt. En person som väger till exempel 70 kilo behöver då få i sig 56 gram protein om dagen. I Sverige är de normala intaget runt 100 gram protein per dag, vilket är väldigt mycket och mycket mer än vad som rekommenderas.

En person som är väldigt fysiskt aktiv behöver dock öka sitt intag av protein på grund av att träning ökar proteinets omsättning i kroppen. För att personer som tränar ska få i sig tillräckligt med protein rekommenderas de att äta nästan dubbelt så mycket protein som en person som tränar på en normal nivå, att fördubbla intaget av protein gäller speciellt för dig som styrketränar. Att äta mer än dubbelt så mycket protein som en vanlig människa har dock bevisats inte göra någon nytta.

De flesta som tränar hårt väljer att äta mer energirik mat istället för att äta mer protein eftersom energirikmat täcker behovet av protein. Det är dock viktigt att du äter mat som innehåller protein och innehåller essentiella aminosyror. Animaliska livsmedel till exempel kött, mjölk och ägg innehåller väldigt mycket essentiella aminosyror, det kan vara därför många som styrketränar äter mycket ägg, kött och mjölk. Vegetabiliska proteinkällor, till exempel vete och soja kan också höja proteinsyntesen men i lägre utsträckning än vad animaliska proteinkällor gör.

De senaste decennierna har proteinets påverkan på träningsanpassning och återhämtning fått en väldigt stor uppmärksamhet. Det har gjorts flera studier som visar att proteinintag i samband med träning kommer förstärka effekten så att muskelproteinsyntesen kommer att stimuleras i en mycket större utsträckning om du jämför med att träna utan proteinintag. Om du vill läsa vilken mängd protein eller aminosyror som du rekommenderas att inta vid varje träningspass för att få en stimulerande effekt på syntesen, kan du läsa på olika sidor på nätet. På nätet finns det även mycket annan information om vad du bör äta för att bibehålla en hälsosam livsstil och vilka mängder av olika saker du bör äta per dag. Att överdoser intaget av protein gör inte att du presterar bättre eller får ett bättre resultat det kan istället få negativa effekter om du överdoserar.

Vissa människor tror att det går att byta ut den vanliga kosten till proteinpulver. Men det ska du aldrig göra. Det är mycket bättre om du köper något som heter måltidsersättning som finns hos alla hälsokostbutiker. Måltidersättning är dock inte något som du ska byta ut kosten mot för alltid. Du kan byta ut din kost mot måltidsersättning i cirka två månader men sedan bör du återgå till din normala kost igen. Om du inte återgår till din normala kost igen finns det risk för att du blir sjuk eller att du tappar oerhört mycket i vikt på kort tid vilket inte är bra för hälsan.

När du ska köpa proteinpulver ska du köpa de bästa proteinpulvret på marknaden. Bra proteinpulver hittar du hos seriösa återförsäljare. I de proteinpulvertest som vi gjorde finns det bara bra proteinpulver med. Ett bra proteinpulver innehåller nästan bara protein, du kan titta hur mycket protein de pulvret du ska köpa innehåller genom att titta på innerhållsförtäckningen.

Vanliga frågor om proteinpulver

Hur mycket kostar proteinpulver?

Proteinpulver kostar olika beroende på vilken mängd pulver du ska köpa. Priset varierar också beroende på vilket märke du ska köpa och vad pulvret innehåller.

Vart kan jag köpa proteinpulver?

Proteinpulver kan du köpa på alla hälsokostbutiker, du kan även köpa proteinpulver på nätet. Proteinpulver går även att köpa på vissa gym, matbutiker och apotek.

Vad är proteinpulver bra för?

Proteinpulver är bra för att du ska få ut det bästa och mesta av din träning. Det är också bra för att du ska må så bra som möjligt och vara hälsosam.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom de bra proteinpulver som vi testade i vår proteinpulver bäst i test undersökning och kommit fram till väldigt många bra proteiner. Men vi har en slutlig vinnare som är de bästa proteinet på marknaden just nu, detta är Core Protein Pro detta protein är bra på väldigt många vis men det bästa är att det passar både dig som är nybörjare när det kommer till träning och du som är en van tränare.

Innan du bestämmer dig för att köpa proteinpulver är det viktigt att du vet varför proteinpulver är så bra för kroppen. Därför kommer vi nu att upprepa de viktigaste delarna av denna artikel som en sammanfattning av texten.

Under de senaste åren har det blivit väldigt viktigt för folk att hålla sig i god form och leva ett hälsosamt liv. Kanske beror det på att forskning visar att träning och bra kost är livsviktigt för en bra hälsa? Träning har blivit en livsstil för många människor och träning är inte längre något som är tråkigt utan faktiskt roligt.

Nästan alla människor vet att träning inte bara är bra för den fysiska hälsan utan även för den psykiska hälsan. Tyvärr lider fler och fler människor av övervikt och fetma på grund av dålig kost och för lite träning. Att öka kunskapen och intresset för träning och kost är de som behövs för att sätta stopp för fetman och övervikten. Eftersom fler och fler utbildar sig till personliga tränare kommer fler och fler få hjälp med sin övervikt.

Något mer som har blivit väldigt viktigt för människor runt om i världen är kosten och självklart även proteinpulvret. Proteinpulver tillsammans med träning har varit populärt i väldigt många år. Proteinpulver har en väldigt bra effekt på kroppen och det är därför försäljningen av proteinpulver ökar dagligen. Detta har självklart satt en stor press på de som tillverkar pulvren för att du som kund ska vara så nöjd som möjligt. Framtagning av en produkt med ett högt innehåll av högkvalitativt protein är något som utvecklas dagligen för att intresset för pulvren ska växa. Smaken har även stor betydelse för att människor ska vilja köpa de, på grund av att många människor dricker proteinpulver istället för att äta vanlig kost. Ett pulver som smakar illa skulle inte någon vilja dricka dagligen. Eftersom människor har blivit väldigt intresserade av just proteinpulver har produkterna utvecklas väldigt mycket, och självklart till de bättre. Det är därför inte alls svårt för dig att hitta ett proteinpulver som innehåller väldigt bra saker och som smakar gott.

Proteinpulver innehåller till största del protein, där av namnet. Det finns faktiskt även proteinpulver som endast innehåller protein, vilket kunderna oftast strävar efter när de ska köpa pulver. Dock innehåller pulvren olika proteinsorter, ett pulver kan innehålla vassle medan ett annat innehåller vegetabiliskt protein och de tredje innehåller kasein. Något annat som skiljer vissa produkter åt är om pulvret innehåller isolat eller protein.

Vassle är ett av de vanligaste proteinerna som vi får i oss genom att äta varierad kost. Vassle är även viktigt att få i sig vid träning och är något som våra kroppar har ett stort behov av. Whey är ett annat ord för vassle och det står oftast whey på de produkter som innehåller vassle, så det är något att hålla utkik efter. Din kropp tar upp vassle väldigt snabbt och lätt tillskillnad mot kasein, därför är just vassle populärt hos människor som tränar regelbundet. Vassle innehåller faktiskt alla essentiella aminosyror och kommer att aktivera en effektiv och bra proteinsyntes som gör att dina muskler byggs. På grund av detta är vassle väldigt populärt hos de människor som styrketränar. Vassle utgör hela fyra femtedelar av mjölkens protein. Proteinpulver som innehåller vassle innehåller även våra essentiella aminosyror och väldigt mycket mer bra saker.

Om du har sökt efter information om proteinpulver så har du nog stött på ordet isolat. Isolat är faktiskt vassleprotein som har bearbetats just för att ta bort både fett och laktos från vassleproteinet. Isolat kommer därför att ge dig en mycket högre proteinhalt som kroppen kan ta upp på ett enkelt och effektivt sätt. Eftersom isolat inte innehåller laktos kan även laktosintoleranta dricka pulver som är isolatbaserade.

Sojaprotein är något som ofta finns i produkterna på marknaden i dagens läge. Detta protein kommer från sojabönor som är en vegetabilisk källa. Sojaprotein fungerar både för vegetarianer och köttätare eftersom de tas upp enkelt och effektivt av kroppen precis som vassle gör.

Sojaproteinpulver innehåller också väldigt många bra essentiella aminosyror. Sojaproteinpulver är utmärkt för dig som inte äter kött men även för dig som är laktosintolerant eftersom isolat även kan göras av sojaproteinpulver. Sojaprotein har ett väldigt högt proteininnehåll och används därför mycket i matindustrin, sojaprotein innehåller även väldigt låga halter av kolhydrater och fetter, vilket många eftersträvar.

Mat som innehåller soja är bra för dig som vill äta kost med bra proteiner men som inte vill äta kött. Även du som är allergisk mot gluten kan äta något som kallas för sojamjöl. Sojaprotein är alltså väldigt bra för dig som vill få i dig en hög proteinhalt utan en massa onödiga ämnen.

Sojaprotein är de absolut bästa vegetabiliska alternativet för dig som är vegan eller vegetarian. Men det är inte bara sojaprotein som är bra för dig som är vegan eller vegetarian, bland annat linser, bönor och ärtor är ett utmärkt alternativ för dig som inte vill äta något som innehåller kött. Om du är vegan eller vegetarian är det viktigt att du läser vad pulvret innehåller så du vet säkert att du kan äta det.

Allergier är oftast den största orsaken till att du inte får i dig de proteiner som du och din kropp behöver. Hydrolyserat protein är något som tillverkare har brutit ned till ursprunglig aminosyra som skapat proteinet. Detta protein tar din kropp upp extremt snabbt, till och med snabbare än sojaprotein och vassle. Detta protein tillverkas först och främst för att din kropp ska kunna ta upp beståndsdelarna mycket snabbare men pulvret är också bra för människor som inte tål laktos och mjölkprodukter. Detta resulterar i att laktosintoleranta människor får i oss aminosyrorna utan att få en allergisk reaktion. Hydrolyserat protein tillverkas genom att koka proteinet i en stark syra eller stark bas som sporrar nedbrytningsprocessen. Denna proteinform är väldigt populärt bland de människor som tränar hårt och vill bygga mer muskler, som till exempel tyngdlyftare och bodybuilders. När proteinet väl kommer till tolvfingertarmen och magsäcken bryts de ned och blir aminosyror. Sedan börjar kroppen att ta upp alla viktiga ämnen för att de ska göra nytta i kroppen.

De flesta som tillverkar protein är väldigt noga med att ge en tydlig och bra information om aminosyror, protein, mineraler och vitaminer som finns i de tillverkade proteinpulvret. Om du köper ditt proteinpulver på nätet kan du se vad pulvret innehåller under fliken innehåll. När du byter smak på ditt proteinpulver är de också viktigt att du läser innehåller då de kan variera beroende på smak. Genom att läsa innehållsförteckningen kan du ta reda på om produkten du vill köpa innehåller de protein som du vill ha. På de flesta hemsidor som säljer proteinpulver kan du söka på kasein och vassle, då får du upp de produkter som innehåller just de proteinet.

Det finns väldigt många proteinpulver på marknaden i dagens läge, även om de är vanligast med protein och vassle. Men du kan även köpa bland annat biffprotein, blandprotein och äggprotein, alla dess innehåller källor till aminosyror. På grund av de stora utbudet som finns på marknaden i dag kan alla människor hitta just de proteinpulvret som är bra för ens kropp och hitta proteinpulver som man tål. Om du är vegan eller vegetarian kan du köpa ett proteinpulver som endast innehåller sojaprotein, då vet du med all säkerhet att det inte innehåller något från djur utan endast innehåller bönor.

Protein är faktiskt uppbyggt av aminosyror och det är aminosyror som du vill komma åt när du äter proteinpulver. För att människor ska förstå nyttan med olika protein och varför de är viktigt för kroppen behöver människor förståelse för hur beståndsdelarna påverkar vår kropp. De som tillverkar proteinpulver brukar vara väldigt noga med att deras pulver innehåller aminosyrorna.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein
 2. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/59/5/1203S/473258

Lämna en kommentar