börja med innebandy

Detta behöver du när du börjar med innebandy! – Stor guide 2023!

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Salming.

Funderar du på att börja spela innebandy? Det kan du göra både som barn och i vuxen ålder. Det första du måste göra är att leta upp en förening i din närhet med ett passande lag. Om du inte vill spela på en seriös nivå brukar det även finnas gäng som hyr en hall och lattjar lite. Normalt kan du provträna en eller två gånger och se hur det känns. Om det känns bra kan du börja kolla in vilken utrustning som krävs för att spela innebandy.

Hur mycket kostar det att spela innebandy?

En stor fördel med innebandy är att det inte är så fasligt dyrt. Du måste först betala två olika medlemsavgifter till den klubb du vill spela i. Det rör sig om en medlemsavgift och en spelavgift. Dessa avgifter kan variera mycket från klubb till klubb och beror även på din åldersgrupp. Därför är det bäst att du hör med din klubb direkt hur mycket som ska betalas. Den stora utgiften utöver detta är din innebandyklubba. Om du verkligen ska satsa på din innebandy är det värt att köpa en lite dyrare klubba som passar dig perfekt. Sedan kan du komplettera med övrig utrustning.

Utrustning & kläder för innebandy

1. Hitta rätt innebandyklubba

När du ska börja spela innebandy är klubben det viktigaste. I början kan det vara bra att satsa på en klubba som är mer all-round. När du fått kläm på din position och vilken typ av spelare du är kan du köp en klubba som är mer anpassad för dig. Om du till exempel är spelfördelare vill du ha en klubba som är mer inriktad på passningar. Är du back kanske du vill ha en klubba som är anpassade för hårda långskott? Du behöver inte tänka så mycket på vikten för majoriteten av dagens klubbor är lätta och anpassade för ett snabbt spel.

En annan faktor är längden på klubben och den baseras på din egen längd. Det är också en smaksak om du vill ha en längre eller kortare klubba. Här får du helt enkelt prova dig fram och se vad du tycker funkar bäst. Många köper även en linda till sin klubba för att få bättre grepp. Dock är det kanske inte den viktigaste utrustningen när du precis har börjat spela.

2. Ett bra par innebandyskor är ett måste

Skorna är nästan lika viktigt som att välja klubba. Det gäller även när du börjar spela innebandy som vuxen. Innebandy spelas på ett hårt underlag och det är viktigt att du skyddar dina fötter från förslitningsskador. En bra sko gör dig också mer rörlig på planen. De två viktigaste punkterna för en innebandysko är att den ska ha en hög kontaktyta till golvet och fördela din vikt på bästa sätt. Om du väljer en specifik innebandysko får du båda dessa delar automatiskt. Du ska helst inte välja en löparsko då dessa är motsatsen till en sko som är anpassad för innebandy.

3. Vilka kläder behöver jag?

De flesta väljer att träna innebandy i en vanlig t-shirt och sportshorts. Förmodligen har du redan flera sådana par hemma och slipper köpa nytt. När det är dags för match får du matchkläder av föreningen. Vissa som tar sin innebandy väldigt seriöst köper kanske lite dyrare träningskläder som andas men det är absolut inget krav. Särskilt inte om du ska börja spela innebandy som barn. Några gånger om året brukar du även bli erbjuden att köpa träningskläder från din förening men det är förstås helt valfritt. Det viktiga är att du har bekväma kläder som inte stör ditt spel på något sätt. Glöm inte heller att ha sköna och tunna strumpor i skorna som inte skaver.

4. Skyddsglasögon

År 2019 kom nya regler som säger att alla barn under 16 ska bära skyddsglasögon vid matcher. Detta för att skydda ögonen från bollar. Det är alltså inget krav på träningar men det rekommenderas. Du vet aldrig när en boll kan komma farandes. Många vuxna väljer också att ta det säkra före det osäkra och spela med ett par skyddsglasögon. De kommer normalt i en storlek med justerbara band för att passa alla. Dock finns det barnmodeller och vuxenmodeller. Som vuxen brukar det även skilja mellan dam- och herrglasögon.

5. Övriga accessoarer

Resterande utrustning är sådant som kan vara bra och ha men som du kan köpa när du har gjort de viktigaste investeringarna. Det inkluderar till exempel ett bra fodral till din klubba. Du vill säkerligen skydda den från regn och smuts och frakta den på ett enkelt sätt till och från träning. Då är det ett fodral du behöver. Det kan också vara aktuellt att köpa en egen vattenflaska om du inte vill samsas med resten av laget. Dock brukar inte det innebära någon större kostnad. Resterande saker som bollar och övrigt brukar tas med av tränaren och är inget du som spelare behöver tänka på. Om det skulle vara så är det något du får information om direkt från ditt lag.

Nu är du redo för innebandy!

Nu har du fått svar på frågan ”hur mycket kostar det att spela innebandy” och vi kan konstatera att det faktiskt är en förhållandevis billig sport. Har du bara ett par bra skor och en klubba så kommer du väldigt långt. Om du är målvakt måste du dock ha lite extrautrustning i form av en hjälm och skydd. Men ibland kan klubben hjälpa till och sponsra detta. De låga kostnaderna gör det till en bra sport för den som vill börja med en lagidrott. Det gäller både för barn och vuxna. Det är en fartfylld och rolig sport och du får känna på en härlig gemenskap med ditt lag. Dessutom är det en av de populäraste sporterna i Sverige vilket gör det enkelt att hitta en klubb oavsett vilken nivå du vill ligga på.
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar