Bästa E-vitamin 2023 – bäst i test & köpguide

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost.

E-vitamin är en viktigt antioxidant som skyddar kroppens vävnader. Vitaminet behövs för att stärka immunförsvaret såväl som hud, hår, naglar och ögon. Antioxidanten förhindrar att de fleromättade fettsyrorna, som behövs för att bygga upp membranen, bryts ner.

Tack vare dess hälsofrämjande egenskaper är E-vitamin vanligt förekommande i hud- och hårvårdsprodukter såväl som kosttillskott. Vi har jämfört många olika E-vitamintillskott på den svenska marknaden och utsett de fem produkter som är bäst i test. Här kan du läsa mer om testvinnarna samt vad du bör tänka på när du köper tillskott med E-vitamin. Längre ner hittar du även svar på vanliga frågor om vitaminet.

Bästa E vitamin 2023

Alpha Plus HMA Vitamin E Plus

Alpha Plus HMA Vitamin E Plus är ett mycket bra E-vitamintillskott som består av 120 mjuka kapslar. Varje kapsel innehåller e-vitamin och selen för att ge god effekt. Båda näringsämnena stärker immunförsvaret och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Tillskottet ger extra näring för håret.

En stor fördel med det här tillskottet är att kapslarna är veganvänliga. De vegetabiliska kapslarna är tillverkade av cellulosa och innehåller naturligt E-vitamin (d-alfa-tokoferylacetat) och selen (L-selenmetionin). Tillskottet är utvecklad av Trace Elements, Inc. i USA. En förpackning innehåller 120 kapslar och den dagliga doseringen är 1 kapsel en till två gånger dagligen i samband med måltid.

Fördelar:

 • Innehåller selen
 • Vegansk
 • Bra för håret

Nackdelar:

 • Innehåller fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel

Healthwell Vitamin E Flytande

Det här E-vitamintillskottet från det svenska varumärket Healthwell är det bästa valet om du vill ha ett flytande tillskott. Det är ett smidigt tillskott som innehåller höga halter av alla fyra samverkande tokoferoler alfa-, beta-, delta- och gammatokoferoen. Det är ett rent innehåll som inte innehåller några fyllnadsmedel. Det är det bästa tillskottet för personer som inte gillar att svälja kapslar eller tabletter.

Varje flaska innehåller 50 milliliter. En daglig portion utgörs av cirka 8 droppar vilket är ungefär 0,4 milliliter. Det innebär att en flaska räcker till 125 portioner. Den medföljande pipetten gör det möjligt att enkelt dosera önskad mängd. Tillskottet kan intas direkt under tungan eller i ett glas med vatten eller valfri dryck. Du bör ta dropparna i samband med måltid. Om du vill kan du även tillsätta dropparna i dina oljebaserade hudvårdsprodukter för att förhindra att de oxiderar.

Fördelar:

 • Innehåller alla fyra tokoferoler
 • Räcker länge
 • Enkel att dosera

Nackdelar:

 • Vissa gillar inte den flytande formulan

Pharma Nord Bio-E

Pharma Nord Bio-E är den bästa premiumprodukten i testet. Det är ett kvalitetstillskott med E-vitamin från en naturlig källa. Tillskottet är berikat med sojabönsolja som gör det lättare för kroppen att absorbera vitaminet eftersom E-vitamin är fettlösligt.

En förpackning innehåller 60 kapslar och den rekommenderade dosen är 1-2 kapslar per dag i samband med måltid. Kapslarna innehåller certifierat naturligt vitamin E (D-alfa-tokoferol). Kapslarna innehåller gelatin och passar därför inte veganer. Det är ett kontrollerat tillskott som är tillverkat under noggranna farmaceutiska kontroller. Tillskottet har dessutom fått fina omdömen från användare.

Fördelar:

 • Hög kvalitet
 • Bra upptag
 • Från naturlig källa

Nackdelar:

 • Dyr

Healthwell Vitamin E

Vitamin E från Healthwell är ett prisvärt E-vitamintillskott. De vegetabiliska kapslarna innehåller E-vitamin från naturlig källa i formen D-alfa-tokoferolacetat. Varje kapsel innehåller hela 400 IE av E-vitamin och därför räcker det med en kapsel per dag.

Healthwell är ett mycket populärt varumärke för kosttillskott. De erbjuder högkvalitativa och högdoserade produkter till bra pris. Även de här E-vitaminkapslarna är ett mycket bra val om du vill få i dig E-vitamin till ett rimligt pris.

Fördelar:

 • Prisvärt
 • Vegetabilisk kapsel
 • Högdoserat

Nackdelar:

 • Stora kapslar
 • Innehåller fyllnadsmedel
E-vimin, kapsel, mjuk 100 mg 100 styck E-vimin är den E-vitamin som är bäst i test. Dessa högdoserade e-vitamintabletter är, till skillnad mot de andra produkterna i testet, inget kosttillskott utan ett receptfritt läkemedel[1]. Varje förpackning består av 100 stycken mjuka kapslar. Varje kapsel innehåller 100 milligram naturligt E-vitamin (dl-alfa-tokoferylacetat). E-vitamin är ett fettlösligt vitamin[2] som tas upp av kroppen med hjälp av gallsyror. I E-vimin har vitamin E överförts från en fettlöslig till en vattenlöslig form för att göra det lättare för kroppen att absorbera vitaminet. Den rekommenderade doseringen av E-vimin för vuxna är 1 kapsel 1-3 gånger per dag. Kapslarna innehåller gelatin och är därför inte lämpliga för veganer. Fördelar:
 • Högdoserat
 • Bra upptag
 • Receptfritt läkemedel
Nackdelar:
 • Dyr

Viktigt att tänka på när man köper E-vitamin

Det finns en del saker som du bör tänka på när du köper tillskott med E-vitamin. Här kan du läsa mer om vad du bör vara extra uppmärksam på.

Innehåll

Läs alltid innehållsförteckningen när du köper kosttillskott. Det gäller även tillskott med E-vitamin. Där kan du se hur mycket E-vitamin tillskottet innehåller samt om det är fritt från onödiga tillsatser. Du kan även se om det innehåller andra hälsofrämjande vitaminer och mineraler, exempelvis selen, som kan ge synergieffekter som förstärker effekten av E-vitamin. Eftersom E-vitamin är ett fettlösligt vitamin är det även bra om kapslarna innehåller hjälpämnen, exempelvis någon form av vegetabilisk olja, för att kroppen lättare ska kunna ta upp vitaminet. Om du är vegan bör du även se till att tillskottet är veganvänligt.

Kvalitet

De flesta vill såklart ha ett kosttillskott av hög kvalitet. Det kan vara svårt att ta reda på kvaliteten utan att testa produkten, men genom att läsa olika bäst i test, betyg och användaromdömen kan du bilda dig en bättre uppfattning om tillskottets effekt.

Formula

E-vitamintillskott finns främst i form av kapslar, men även som tabletter och flytande droppar. Formulan avgör inte kvaliteten och därför kan du välja den variant som passar dig bäst. I vår jämförelse har vi inkluderat kapslar samt ett flytande tillskott med E-vitamin.

Storlek

Vissa kapslar är stora vilket kan göra det svårt att svälja. Om du har svårt för tabletter och kapslar är ett flytande tillskott ett bra alternativ.

Pris

Priset är viktigt för de flesta när de handlar, men det är viktigt att jämföra produkterna på rätt sätt. Istället för att jämföra priset för en förpackning bör du jämföra kostnaden per daglig dosering. Det ger en mer rättvis prisbild. Tänk även på att högkvalitativa tillskott, exempelvis om de innehåller hög andel av vitaminet eller om det är berikat med andra vitaminer, kan motivera ett högra pris.

Vanliga frågor om E-vitamin

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om E-vitamin.

Vad är E-vitamin?

E-vitamin är en fettlöslig vitamin som behövs i cellväggens membran. Det samverkar med C-vitamin för att skydda de fleromättade fettsyrorna från att oxidera. De essentiella fettsyrorna behövs för att skydda cellerna och skapa nya. E-vitamin är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och oxidativ stress. Vitaminet ser även till att blodkropparna inte utsätts för oxidation vilket är viktigt för att balanserat immunsystem.

Varför är E-vitamin viktigt?

E-vitamin är viktigt för att skydda cellerna mot skadliga ämnen och således bidra till ett välfungerande immunsystem. Det är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativt stress[3] som är en inre kemisk obalans som uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre. Antioxidanter som E-vitamin kan skydda cellerna från de skadliga fria radikalerna. Vitaminet innehåller tokoferoler som skyddar mot oxidation. E-vitamin anses vara bra för hud, hår, naglar och ögon. Det är en vanligt förekommande ingrediens i hud- och hårvårdsprodukter. Vitaminet hjälper hud och hår att behålla fukt vilket förebygger torrt hår och rynkor. Dessutom ger antioxidanten ett ökat skydd mot UV-strålar.

Vem behöver E-vitamin?

E-vitamin finns naturligt i många livsmedel, men ett kosttillskott kan vara ett bra sätt att komplettera kosten. Livsmedelverket har ingen officiell rekommendation om att ta tillskott med E-vitamin, men om du tror att du får i dig för lite av vitaminet kan ett tillskott vara en god idé.

Kan jag få brist på E-vitamin?

Det är ovanligt att få brist på E-vitamin, men fettsnål kost och vissa sjukdomar kan leda till brist. Vissa ämnesomsättningssjukdomar, exempelvis LCHAD brist[4], kan göra att kroppen inte kan bryta ner fetter och frigöra vitaminerna. Även diabetes kan göra det svårare för kroppen att bryta ner fett.

Hur mycket E-vitamin behöver jag?

Det rekommenderade dagliga behovet av E-vitamin varierar med kön och ålder. På Livsmedelsverkets[5] hemsida kan du läsa mer om vilka mängder olika åldersgrupper behöver få i sig. Ammande och gravida kvinnor har högst behov av E-vitamin.

Kan jag få i mig för mycket E-vitamin?

Ja, precis som alla andra näringsämnen och kosttillskott bör du aldrig överdosera. E-vitamin i naturlig form har låg giftighet, men du bör alltid följa rekommendationen på förpackningen. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag av E-vitamin från kosttillskott till 300 milligram per dag för vuxna.

Sammanfattning

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin och antioxidant som skyddar kroppens celler och vävnader. Vitaminet behövs för ett fungerande immunförsvar och förstärker även hud, hår och naglar. E-vitamin behöver för att skydda de essentiella fettsyrorna i kroppen mot oxidativ stress. Antioxidanten skyddar bland annat cellerna från att brytas ner och bidrar även till att hud och hår behåller fukt vilket i sin tur motverkar ålderstecken. Tack vare dess hälsofrämjande egenskaper är E-vitamin vanligt förekommande i kosttillskott. Det finns många bra produkter med E-vitamin på den svenska marknaden. Vi har jämfört olika tillskott och valt ut de 5 som är bäst i test. Testvinnaren E-vimin är ett receptfritt läkemedel som innehåller 100 milligram naturligt E-vitamin. Det är ett högdoserat tillskott med extra bra upptagningsförmåga. I vår jämförelse har vi även utsett det bästa flytande E-vitamintillskottet för personer som inte gillar kapslar och tabletter.
Källor:
 1. https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19631115000029
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter
 3. https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_99244.pdf
 4. https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/lchad-brist-och-tfp-brist/
 5. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/e-vitamin
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar