Gainer bäst i test 2022 – hitta bästa gainer

För dig som tränar hårt och ofta behövs gainers eller kosttillskott som hjälper till med att snabba på återhämtningen samt muskelökningen. I gainer bäst i test 2021 kommer du att hitta de bästa gainers som finns på marknaden i dag.

Bra gainers innehåller mycket kolhydrater [1] och protein och en del har dessutom utökats med fetter samt kreatin. Målet med gainers är helt enkelt att öka på musklerna snabbare och se till att återhämtningen efter ett tufft träningspass går fortare. Gainers är perfekt för alla som tränar regelbundet och som kör hårda träningspass. I vårt gainer bäst i test kommer du att få den information som du behöver för att kunna göra ett bra köp. Testvinnaren blev det svenska kosttillskottet Core Gainer som klarade de krav som vi ställt, såsom hög kvalitet, bra pris och goda smaker att välja mellan.

Fortsätt gärna att läsa för att ta reda på vad du behöver tänka på när du använder gainers och hur du bäst använder kosttillskott.

Topp 7 bästa gainer 2021

Det finns idag en otroligt stor mängd olika typer av gainers att välja mellan. Det gör det svårt att hitta den bästa gainern som är perfekt för dig och som kommer att ge det resultat som du vill uppnå. För att välja ut de bästa gainer för vår bäst i test har vi tittat på kända varumärken som erbjuder hög kvalitet, bra pris, bra smaker och till vilka personer och typ av träning som produkten riktar sig till.

1. Serious massSerious Mass

Serious Mass är en välkänd klassiker som använts av många idrottare för att bygga muskler och för gå upp i vikt. Bara en portion ger hela 50 gram protein och 1250 kalorier, vilket utgör en häftig kaloribomb för din kropp. Förutom att Serious Mass innehåller stora mängder protein och kalorier innehåller denna produkt även mineraler (som magnesium, järn, zink, kalcium) samt flera vitaminer (som C, D, A, E, B1 och B2). Dessa vitaminer och mineraler kommer att hjälpa din kropp att stärka skelettet, regera blodsockret och skapa röda blodceller och mycket mer. Det här är antagligen den bästa gainern för dig som vill öka på din vikt och innehåller de ingredienser som är nödvändiga för att uppnå detta. Denna gainer har funnits på marknaden ett bra tag och är mycket populär bland idrottare som gillar att bulka upp sig. För dig som vill öka i vikt kan det aldrig gå fel med Serious mass och är det bästa valet för dig som haft svårighet att öka din vikt och muskelmassa. En portion innehåller 1250 kcal, vilket motsvarar en stor portion mat. Det kunde ha varit önskvärt med en något mindre mängd kolhydrater och lite mer kreatin men detta är en populär klassiker som troligtvis inte kommer att förändras.
En portion innehåller även rejält med protein, (50 gram), 250 gram kolhydrater samt endast 21 gram sockerarter.
Serious Mass är en gainer för dig som vill bygga en stark fysik samt för maximal återhämtning efter ett tufft träningspass. När du vet att du ska träna igen efter en löprunda eller ett cykelpass och behöver maximerad snabb återhämtning. Serious Mass är den gainer som ger dig de grundläggande byggstenarna till dina muskler samt energi för att utföra krävande och intensiva träningspass.
Det här är troligtvis den bästa gainern för dig som vill öka din vikt och muskelmassa. Finns i flera goda smaker: banan, cookies & cream, choklad, vanilj och jordgubb.

Fördelar:

 • Bästa gainern för att öka i vikt
 • Innehåller flera vitaminer och mineraler
 • Varje portion innehåller hela 1250 kcal energi
 • Varje portion innehåller 50 gram protein
 • Flera goda smaker att väja mellan
 • Låg mängd socker

Nackdelar:

 • Kunde ha innehållit något färre kolhydrater och lite mer kreatin

 

2. Self Omninutrition Mass Active Gainer

Self Omninutrition Mass Active Gainer är en bra och ganska komplett viktöknings- samt återhämtningsprodukt. En gainer som har en bra blandning av protein, kolhydrater samt massor av mineraler och vitaminer. Mass Active Gainer innehåller vassleprotein samt kolhydrater från maltodextrin, vilka kroppen snabbt tar upp och använder som energi. Det här är en riktigt bra blandning av högvärdigt snabbt protein samt snabba kolhydrater som kommer att ge dig både ny energi när dina muskler är trötta och som kommer att snabba på återhämtningen.

Fördelar:

 • Stor andel vassleprotein
 • Snabba kolhydrater
 • Energirikt innehåll
 • Bra för ökad muskelmassa
 • Bra för återhämtning

Nackdelar:

 • Saknar kreatin

 

3. Fairing Vegan Meal Gainer

Bästa vegetariska gainern på marknaden!

Fairing Vegan Meal Gainer har ett naturligt innehåll som gör denna produkt perfekt för laktosintoleranta och vegetarianer. Proteinerna kommer från havre, ärtor och ris och har en bra balans av aminosyror som hjälper till att bygga upp muskelmassan.

En portion kommer att ge dig runt 25 gram protein, 56 gram kolhydrater samt 376 kcal för energi, vilket innebär att du kan behöva ta mer än en portion efter ett tufft träningspass för att få önskat resultat. Kolhydraterna ger långsamt energiflöde och jämnare blodsocker. Därför har denna gainer en långtidsverkande effekt, vilket gör den perfekt för uppladdning inför träningen.

Fairing är en kvalitetsprodukt för aktiva som vill ha en fungerande och effektiv gainer med endast vegetabiliska råvaror. Produkten är fri från aspartam.

Fairing Vegan Meal Gainer är den bästa vegetariska gainern på marknaden enligt oss. Det är dock viktigt att förstå att denna gainer inte kommer att kunna leverera samma resultat som vanliga gainers med vassleprotein gör, särskilt för den som vill öka sin vikt och muskelmassa. Men för dig som är vegan är det såklart andra fördelar som gör denna till rätt val.

Fördelar:

 • Bra för laktosintoleranta, vegetarianer och veganer
 • Vegetarisk gainer utan aspartam
 • 25,3 gram protein och 56,1 gram kolhydrater per portion
 • Fungerar bra både för uppladdning och återhämtning

Nackdelar:

 • Låg proteinhalt per portion
 • Inte effektiv för viktökning

 

4. Mutant massMutant Mass

Mutant Mass är en gainer av hög kvalitet som är lite av en favorit för de som vill bygga stora muskler och gå upp i vikt snabbt.
Denna gainer innehåller massor av protein som kommer att ge dig max effekt på gymmet. Mutant Mass är en klassiker som funnits en längre tid på marknaden. I jämförelse med Serious Mass är innehållsförteckningen för Mutant Mass något magrare och har mestadels protein och kalorier. Produkten innehåller en hel del kolhydrater, vilket inte är bra för dig med känslig mage. Mutant Mass saknar kreatin, vitaminer och mineral men innehåller kalium. För dig som har känslig mage men vill ha en riktigt bra gainer för att öka på muskelmassan och vikten är Core Gainer eller Serious Mass ett bättre val.

Mutant Mass är en klassiker med hög proteinhalt, 52 gram per portion, som är perfekt för dig som vill bygga på din muskelmassa och vikt.

Fördelar:

 • Perfekt för muskelbyggande och viktökning
 • Innehåller 3:1 kolhydrat-protein
 • Innehåller mycket protein, 52 gram per portion

Nackdelar:

 • Saknar kreatin

 

5. gaamGAAM 100% MASS Premium

GAAM 100 % Mass Premium är en riktigt bra gainer för muskeluppbyggnad och återhämtning efter tuffa träningspass. GAAM är rik på snabba kolhydrater, högkvalitativt protein och kalorier samt innehåller viktiga aminosyror såsom valin, glutamin och leucin plus vegetabiliskt fett. Det här är en bra gainer som är rik på protein och kommer att hjälpa dig att både bibehålla samt öka din muskelmassa. Det höga kolhydratvärdet kommer att hålla din insulinhalt på en bra nivå. 100 % Mass Premium består av snabba kolhydrater, Osmocarb, som kommer att hjälpa till med din viktuppgång samt återhämtningen efter ett hårt träningspass. Blandas med vatten eller mjölk och kan megadoseras, vilket ger 62,5 gram protein samt 1080 kcal för max effekt. GAAM innehåller inte gluten, nötter, soja eller gelatin, vilket gör denna gainer till det ultimata valet för personer med gluten- eller nötallergier. Flera goda smaker att väja mellan: blåbär, jordgubb, vanilj, banan och choklad.

Fördelar:

 • Rik på kolhydrater, protein och kalorier
 • Innehåller viktiga aminosyror
 • Vegetabiliskt fett
 • Bra pris
 • Fri från gluten, palmolja, soja och gelatin

Nackdelar:

 • Kunde gärna ha innehållit kreatin

 

6. Supreme massSupreme Mass

Supreme Mass är en mycket populär gainer som fått väldigt goda recensioner från kunder och anses vara en av de bästa gainers i Sverige. Detta är en något billigare variant som innehåller 24 procent protein och 67 procent kolhydrater. Fördelen är att denna gainer har en låg laktoshalt för dig som lider av en orolig mage. Det här är en gainer för dig som snabbt vill öka i vikt samt stadigt öka i muskelmassa, eftersom proteinet innehåller stora mängder BCAA. Supreme Mass kommer att ge dig allt du behöver för återhämtning och max viktökning, muskelutveckling och energiinlagring. Fördelen med Supreme Mass är att denna gainer kommer att hjälpa dig öka i muskler och vikt men saknar artificiella sötningsmedel samt har en mycket låg laktoshalt på endast 2 procent. Denna gainer innehåller både långsamma och snabba kolhydrater, snabba proteiner av hög kvalitet samt naturligt förekommande mineraler och vitaminer. Förutom att proteinerna innehåller viktiga aminosyror (BCAA) kommer kolhydraterna att snabbt fylla på dina musklers energidepåer och förhindra muskelnedbrytning samt överträning.

Fördelar:

 • Bra för maximal viktökning och muskelvolym
 • Förbättrar återhämtningsprocessen
 • Innehåller inga artificiella sötningsmedel
 • Låglaktos
 • Proteinet innehåller stora mängder BCAA

Nackdelar:

 • Saknar kreatin

 

7. ultime gaimer complexUltimate Gainer Complex 1 kg

Ultimate Gainer Complex är en bra gainer som ger extra snabb återhämtning av dina muskler efter ett tufft träningspass. Denna gainer innehåller den patenterad kolhydraten Vitargo som består av glukoskedjor vilka ger ett snabbt upptag för snabb återhämtning då de absorberas snabbt av musklerna. Produkten har en låg halt av laktos eftersom Ultimate Gainer Complex innehåller en hög koncentration av protein som reducerar halten av laktos genom en enzymatisk behandling. Proteinet innehåller dessutom en hög andel av aminosyror med en bra och komplett sammansättning. Denna gainer innehåller även kreatin i form av råvaran Creapure som är av hög kvalitet.

Fördelar:

 • Innehåller ”världens bästa” kolhydrat: Vitargo
 • Innehåller kreatin genom råvaran Creapure
 • Snabb återhämtning
 • Låg halt av laktos
 • Innehåller en hög andel av aminosyror

Nackdelar:

 • Innehåller mjölkprotein

 

Viktigt att tänka på när man köper gainer

För att kunna välja den gainer som passar dig bäst och som kommer att ge det resultat som du förväntar dig behöver du först veta vilken effekt du vill att din gainer ska ge. Om du i första hand är ute efter snabb återhämtning är den bästa gainern den produkt som innehåller en lagom mängd kolhydrater och bra med protein. Om du däremot prioriterar att lägga på muskelmassa men inte har lyckats trots stora portioner med mat behöver du en gainer som är bäst för viktökning. Den bästa gainern för muskelökning är kraftfull med ett stort innehåll av energi.
Gainers är specialiserade produkter som riktar sig till de olika behov som olika personer har och det är inte rekommenderat att köpa en gainer på måfå och sedan hoppas att den kommer att producera det resultat du vill uppnå. Exempelvis kan en gainers kaloriinnehåll variera från lite över tusen kcal till gainers med endast några hundra kcal. Därför är det viktigt att tänka på en del faktorer innan du bestämmer dig för vilken gainer som är den bästa gainern för dig.

Pris på gainer

Gainers skiljer sig ganska mycket åt när det gäller priset, trots att innehållet är i stort sett densamma. De bästa gainers som placerat sig i vårt bäst i test är prisvärda. En gainer av högre kvalitet är många gånger något dyrare än andra gainers. Trots ett högre pris är de prisvärda eftersom de har ett bättre innehåll.

Kvalitet

De bästa gainers som placerat sig vårt i bäst i test håller givetvis god kvalitet. Men det finns flera olika anledningar att titta på vilka ingredienser som en produkt innehåller. Exempelvis behöver laktosintoleranta personer ta reda på om produkten är laktosfri.

Eftersom alla gainers innehåller mer eller mindre mängd med socker är de inte att rekommendera för personer med diabetes. Det är inte heller rekommenderat att överkonsumera gainers utan se till att använda rekommenderade doser. Om den effekt du önskar inte infinner sig är det bättre att prova en annan typ av gainer istället för att överkonsumera.

Varumärke

I vårt gainers bäst i test har endast gainers från välkända och beprövade varumärken placerat sig. Att varumärket är välkänt är viktigt eftersom det garanterar en bra produkt som många har använt och är nöjda med. Dessutom garanterar kända varumärken att innehållet är vad de säger att det är. Chansa inte med okända varumärken (som inte alltid är billigare) eftersom det inte finns någon garanti för att de är bra och att deras innehållsförteckning är korrekt.

Smak

När du dricker en gainer är de vanligtvis ganska stora så det är en klar fördel om de smakar gott eller åtminstone bra. De bästa gainers som placerat sig i vårt bäst i test har för det mesta flera olika goda smaker att välja mellan men det är upp till dig att välja den smak som passar dig bäst.

Gainers för återhämtning

När du kör hårda träningspass utsätts din kropp för stora påfrestningar under en viss tid, vanligtvis en timme. För att underlätta för kroppen att återhämta sig är det fördelaktigt att dricka en gainer som snabbar på muskelåterhämtningen. När du tar hand om din kropp efter träningspassen kommer du dessutom att få ett bättre resultat. Om du ignorerar din kropp och musklernas behov att återhämta sig riskerar du istället skador. Förutom att du snabbar på din kropps återhämtning med gainers bör du dessutom se till att regelbundet ha en vilodag från all träning.

Vanliga frågor om gainer

Vad är en gainer?

En gainer är ett kosttillskott som hjälper dig med muskelutveckling, viktökning, energiinlagring och återhämtning. Det är ett pulver som man blandar med vatten och skakar till en milkshake. Till skillnad mot vad många oroliga föräldrar brukar tycka och tänka så innehåller den inga konstigheter utan består av snabba kolhydrater och proteiner.
Eftersom en gainer innehåller så pass snabba kalorier så är det bäst att använda den under eller efter ett träningspass och inte som ett mellanmål. Men det finns speciella gainers som innehåller långsamma kolhydrater som man kan använda som mellanmål. Men det är mer ett viktökningspulver än en riktigt gainer.

Vad är det för skillnad mellan proteinpulver och gainer?

Gainers och proteinpulver skiljer sig åt i flera avseenden, bland annat vad gäller syftet och innehållet i produkten.

En gainer syftar till att få dig att gå upp i vikt, både i muskelmassa och fett. Den används således oftast av personer som ”bulkar”. Ett proteinpulver har inte fokus på viktuppgången utan används istället för att enklare öka muskelmassan.

Blir man automatisk tjock när man dricker gainers?

Det här påståendet är falskt. Det är det totala energiintaget, den fysiska aktivitetsnivån och kvaliteten på maten som avgör om man lägger på sig fett och blir tjock eller inte. En shake med gainers kan jämföras med ett mål mat och äter man många mål mat varje dag samtidigt som man bara ligger på soffan hela dagarna så går man upp i vikt.

Kan man ersätta sitt proteinpulver med gainers?

Eftersom gainerpulver är billigare än proteinpulver så kan folk missuppfatta det. Men det är också falskt. En gainer innehåller också väldigt många snabba kolhydrater istället för enbart proteiner. Så det är inget man bör dricka som mellanmål utan endast under/efter ett träningspass.

Kan det vara dåligt för kroppen att dricka gainers?

Det finns blandade meningar om denna fråga. Vissa säger att det inte är hälsosamt att få i sig den mängden kolhydrater och protein på en så kort tid (det tar inte lång tid att dricka) medan de flesta säger att det inte är någon fara alls för kroppen. Det är som att äta ett större mål. Jag håller med om det sistnämnda. Som jag sa innan så mådde jag bara bättre av att dricka gainers och kände inga biverkningar förutom att jag kunde må lite illa en kort stund efter drickandet, det är ju fortfarande 1000+ kalorier i en shake. Men har du en väldigt orolig mage råder jag dig att inte använda dig av gainers.

När bör man dricka gainers?

Allmänt så bör du dricka en gainer om du har som mål att gå upp i vikt och bygga muskler på kort sikt. Då är den väldigt hjälpsam. Om du undrar vilken tid på dygnet som du bör dricka den så är det som mellanmål, helt klart. För att få mest energi till träningspasset på kvällen så är den bästa tiden att dricka gainern som mellanmål efter lunch. Ett tips är att blanda i något om smaken inte passar dig, då kan det vara enklare att få ner den.

Kan man öka för mycket i vikt av gainers?

Vanligtvis innehåller gainers en del kalorier som gör att du går upp i vikt. Viktökningen kan gå snabbt och en del kan skaffa onödig vikt. För personer som har svårt att gå upp i vikt är gainers mycket populära. Men för dig som lätt går upp i vikt är det rekommenderat att vara försiktig med större doseringar och det kan vara bättre att använda en gainer med mindre mängd kalorier. Bäst är att använda gainers i kombination med tuffa träningspass, då det minskar risken med att få i sig för mycket kalorier och öka för mycket i vikt.

När är det ultimat att inta en gainer?

Det är mer fördelaktigt att inta sin gainer inom en halvtimme efter avslutad träning eftersom det är då som det är mest optimalt att inta protein samt extra kolhydrater. Dina muskler kommer att svara bäst på den extra näring som du tillför efter ett hårt träningspass. Det finns en del studier som menar att det inte spelar någon roll när en gainer intas så bäst är för dig att prova dig fram och se hur din kropp svarar bäst på intaget av gainers. Många elitidrottare dricker halva gainern före träningspasset och resten efteråt. En del dricker sin gainer under styrkepasset för att tillföra energi under själva träningen, vilket är en god idé under långa styrketräningspass. När du tillför kolhydrater under ett styrketräningspass motverkar du kroppens produktion av hormonet kortisol. Kolhydrater fungerar på så sätt att de frisätter insulin som kommer att ta hand om hormonet kortisol och dess negativa effekter.

Sammanfattning

Gainers är till för dig som jobbar hårt i gymmet men som inte känner att du når det resultat som du önskar. För dig som utövar intensiva sporter men som känner att dina muskler inte får det tillskott du behöver. Efter en tid kommer du att känna dig ”utbränd” och gainers är lösningen på problemet. Det finns många olika gainers att välja mellan och gainer bäst i test, Core Gainer, är en utmärkt produkt för de allra flesta.

Bästa gainern för laktosintoleranta och vegetarianer är Better You Vegetarisk Gainer. Det är dessutom en utmärkt produkt för dig som inte tränar superhårt men som behöver tillföra proteiner till din kropp. Ett av de största problemen för vegetarianer är avsaknad av proteiner i kosten.
Ett annat perfekt alternativ för dig som är laktosintolerant men inte vegetarian är Pro Nutrition Beef Mass.

GAAM 100 % Mass Premium är den bästa gainern för dig som har glutenallergi. För dig som redan byggt en bra muskelmassa och som inte önskar att gå upp i vikt är den bästa gainern Pro Nutrition Beef Mass. Detta är en gainer av hög kvalitet som innehåller nötprotein från nötkött och som kan användas både för att öka i vikt eller minska kroppsfett.

Det gäller att välja den gainer som passar just dig bäst och se till att inte överdosera om du inte får det resultat du önskar utan prova en annan gainer som kommer att leverera. Alla gainers som placerat sig i bäst i test är av välkända varumärken som håller hög kvalitet och det enda du behöver göra är att välja den bästa gainern som passar just dig och din typ av träning. Kom ihåg att inte använda gainers när du inte tränar utan detta är produkter som ska användas i samband och kombination med träning. Oavsett om du hårdtränar eller tränar lättare finns det en bra gainer som kommer att göra gott för dig och din kropp.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater

Lämna en kommentar