ginseng

Vilken Ginseng är bäst? – bäst i test 2023

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost och Apotek365.

Ginseng-rotens välgörande egenskaper har varit känd i över tusentals år. I bland annat Kina och Korea användes ginseng för att ge mer kraft och energi. Ryktet om den hälsosamma örten sped sig med tiden och idag är ginseng är ett populärt kosttillskott världen över. Dagens kosttillskott kan innehålla extrakt från både den asiatiska (Panax ginseng) och den amerikanska varianten (Panax quinquefolius). Båda dessa innehåller samma aktiva ämnen, ginsenosider, som i studier visat sig motverka både stress och trötthet[1] [2]. Namnet Panax har sitt ursprung i det grekiska ordet ”panacea”, som betyder ”botar allt”. Det säger en del om hur viktig ginseng har varit som både medicinalväxt och allmänt uppiggande preparat.

Sibirisk ginseng (Eleutherococcus senticosus Maxim) eller Rysk rot, är en avlägsen släkting till den asiatiska ginsengen och har inte samma verksamma ämnen. Därför är det bra att skilja på dessa. Men även den sibiriska ginsengen har använts som medicinalväxt i århundraden och anses ge ungefär samma effekter som traditionell ginseng.

Alla varianter av ginseng används för att de har en uppiggande och vitaliserande effekt. Kosttillskott med ginseng kan också passa dig som ofta drabbas av infektioner och förkylningar, då de sägs ha en immunstärkande effekt. Det finns med andra ord många anledningar att köpa och använda kosttillskott med ginseng.

Det finns idag många olika kosttillskott med ginseng på marknaden. Så vilken ginseng är bäst? Vad ska du tänkt på när du ska köpa ginseng? För att göra det enkelt för dig att hitta rätt variant har vi testat de ledande märkena och utvärderat effekten. Här kommer vår lista på de kosttillskott med ginseng som är bäst i test!

Bästa kosttillskotten med ginseng 2023

Gerimax Ginseng Energikur 60 st

Gerimax Ginseng Energikur är en riktig energibomb. Produkten har nämligen dubbelt så mycket rent ginsengextrakt som tvåan i testet. Det här är ett kosttillskott som passar dig extra bra under perioder när du känner dig trött eller har hög psykiskt eller fysisk belastning. Gerimax Ginseng Energikur består av 60 tabletter och du tar 1 eller 2 i samband med måltid, gärna frukost, för att få ökad energi under dagen. Varje tablett innehåller 200 mg ginsengextrakt.

Fördelar

 • Hög koncentration av rent ginsengextrakt.
 • Ger en riktig energiboost under perioder när du känner dig extra trött.
 • Prisvärt med tanke på den höga koncentrationen av ginseng.

Nackdelar

 • Den höga koncentrationen av ginseng kan göra det svårt att sova om du tar tabletterna sent på dagen.

Gerimax Daglig Energi 90 st

Det här är en bra produkt för dig som ska köpa ginseng för första gången och som letar efter en produkt av bra kvalitet till ett bra pris som tillgodoser kroppens behov och samtidigt ger mer energi. Produkten ger dig en bra kombination av vitaliserande ginseng och viktiga vitaminer och mineraler som tillsammans stärker immunförsvaret och motverkar stress och trötthet. Varje tablett innehåller 100 mg ginsengextrakt per kapsel samt även Vitamin C, E, B1, B2, B6, B12, folsyra, selen, zink, koppar och pantotensyra. Det här är helt enkelt ett heltäckande kosttillskott som ger dig allt du behöver och lite till. Germiax Daglig Energi har en formula som passar för daglig användning.

Fördelar

 • Prisvärt alternativ.
 • Effektiv kombination av ginseng, vitaminer och mineraler.
 • Ger dig allt du behöver i en och samma tablett, perfekt för dig som vill ha en allt-i-ett lösning.

Nackdelar

 • Låg koncentration av ginseng jämfört med många andra alternativ.
 • Inte ett rent ginsengextrakt utan en kombination av ginseng och vitaminer och mineraler, inte ett bra alternativ för dig som använder flera olika tillskott.
Ginseng Komplex Green Line Trean i vårt test är ett riktigt power-tillskott med hela 400 mg ginsengextrakt i varje kapsel. Det här är för dig som vill köpa ginseng helt utan krusiduller. Green Line serien är högkvalitativ och ren och saknar helt onödiga bindningsmedel och stearater som ofta finns i kosttillskott. Extraktet i Ginseng Komplex Green Line kommer från både asiatisk och amerikansk ginseng och den dagliga rekommenderade dosen är 1 kapsel. Fördelar
 • Hög koncentration av ginseng.
 • Ren produkt utan onödiga tillsatser.
 • Mycket prisvärd.
Nackdelar
 • Den höga dosen kan ge sömnbesvär om intaget sker för sent på dagen.

Skip Ginseng Sport 100 tabletter

Ginseng Sport är ett kosttillskott med ginseng som riktar sig till de riktigt aktiva som behöver naturlig energi. Produkten innehåller en kombination av 500 mg ginsengextrakt och 200 mg koffein. Det här är ett kosttillskott som verkligen riktar sig till dig som har en aktiv och krävande livsstil. Passar bäst för den som både jobbar och tränar hårt och behöver en riktig energiboost av både koffein och ginseng i kombination. Den rekommenderade dagliga dosen är 1 tablett som intas i samband med måltid. Fördelar
 • Den högsta koncentrationen av ginseng av alla de testade produkterna.
 • Ren produkt utan onödiga tillsatser.
 • Ger en maximal dos av ginseng.
Nackdelar
 • Innehåller koffein och dextros vilket inte passar alla.
 • Passar bäst för dem som är riktigt aktiva.

Rawpowder Sibirisk Ginseng Rysk rot 100g

Femman i vårt ginseng-test är inte alls en traditionell ginseng utan istället ett pulver av sibirisk ginseng. Den här produkten innehåller malda rötter och blad av sibirisk ginseng, eller rysk rot som den också kallas. De verksamma ämnena i den här produkten skiljer sig därför från de traditionella ginsengtillskotten. Rysk Rot har traditionellt använts för att mota symptomen på förkylning och influensa och kan vara ett bra tillskott att använda under vinterhalvåret eller om du känner dig krasslig. Pulvret går att bland i andra livsmedel eller använda som tillskott i till exempel raw-matlagning eller bakning. Fördelar
 • Ekologisk och ren produkt utan tillsatser.
 • Går att bland med andra livsmedel.
 • Går att dosera efter eget tycke och behov.
Nackdelar
 • Inte ett traditionellt ginsengextrakt.

Viktigt att tänka på när du ska köpa ginseng

Om du är nyfiken på att testa ginseng för att få mer ork och energi är det bra att tänka på vissa saker inför köp. Det viktigaste är att utgå från dina behov. Behöver du en extra energiboost inför krävande fysiska eller mentala utmaningar? Eller vill du ha ökad ork i vardagen? Här är några av de saker du kan tänka lite extra på inför att du ska köpa ginseng.

Pris på ginseng

Priset på de olika kosttillskotten med ginseng är varierande men ganska lågt i jämförelse med många andra kosttillskott. Det här beror på att ginseng är välkänt och lätt att framställa. Tänk på att de billigaste preparaten inte nödvändigtvis är prisvärda om du ser till vad produkten innehåller.

Kvalité

Vilken ginseng är bäst? Det finns många preparat på marknaden och det är svårt att utvärdera alla. Våra testresultat ger en bra indikation på vilka kosttillskott vi tycker håller hög kvalitet och har en bra relation mellan pris och innehåll.

Varumärke

Det finns många olika varumärken som saluför kosttillskott med ginseng. Välj välbeprövade varumärken som säljs av apotek eller butiker specialiserade på kosttillskott och hälsokost för att vara säker på att du får en produkt av bra kvalitet.

Koncentration av ginseng

Det är lätt att tänka att den högsta koncentrationen av ginseng automatiskt är den bästa men så behöver det inte vara. Tänk på att ginseng är ett potent örtextrakt. Du vill hitta ett tillskott som ger dig energi och vitalitet, men inte håller dig vaken om natten. Vilken koncentration av det aktiva ämnet du behöver handlar helt om dina behov, din kost i övrigt, din vikt och ålder. Testa dig fram!

Då ska du inte använda ginseng

Ginseng är välbeprövat och passar de flesta. Men det finns undantag – gravida och ammande avråds helt från alla typer av tillskott med ginseng. Det här beror på att ginseng kan påverka hormonbalansen i kroppen, något som kan ge negativa effekter om du är gravid.

Vanliga frågor om ginseng

Här skriver du vanliga frågor om produkterna i angiven produktgrupp. Du väljer själv hur många rubriker som är nödvändigt eller du vill ha, men det ska vara relevant information till vald produktgrupp.

Hur fungerar ginseng?

Det har gjorts en hel del studier av ginseng men det är fortfarande inte helt klarlagt hur verksam den är och hur ginseng påverkar kroppen. Det vi vet idag är att ginsengrotens aktiva ämnen är så kallade adaptogener. Adaptogener är aktiva ämnen som sägs balansera kroppen och öka dess förmåga att anpassa sig till yttre stressfaktorer som infektioner, miljögifter, hård ansträngning och stress. Vissa studier har också visar att ginsenosider har antiinflammatoriska effekter och hjälper till att balansera blodsockret. Men de exakta mekanismerna för detta är inte kartlagda.

Varför ska jag köpa ginseng?

Ginseng har använts som medicinalväxt i tusentals år och den aktiva substansen, ginsenosid, har i studier visat minska upplevd trötthet hos testpersonerna. Ginseng anses generellt också vara ett välbeprövat tillskott med få biverkningar.

Passar ginseng mig?

Det är omöjligt att säga om ginseng passar dig och din kropp, alla reagerar olika och har olika effekt av kosttillskott. Men om du har ett hektiskt vardagsliv med mycket stress, tränar mycket eller är äldre och upplever en sänkt energinivå kan ginseng vara ett bra alternativ att testa. Enda gången ginseng absolut inte ska användas är om du är gravid eller ammar.

Sammanfattning

Kosttillskott med ginseng är populära eftersom många upplever att de får en uppiggande och energigivande effekt av preparaten. Det är också därför som ginsengroten har varit så populär under tusentals år. Idag finns det många olika varianter av kosttillskott med ginseng på marknaden och för dig som vill köpa ginseng är det viktigt att välja preparat med bra kvalitet. När vi valde ut vilken ginseng är bäst utgick vi från flera olika faktorer. Vi har i vårt test tittat på både halten av ginsengextrakt i produkten och ställt det mot pris för att få fram vår vinnare. Vi har också tittat på vilka andra ämnen som produkterna innehåller för att skapa en bra helhetsbild. Vidare har vi försökt hitta produkter som är lättillgängliga och som säljs av legitimerade apotek och hälsokostaffärer – en garant för att kosttillskotten håller hög kvalitet. De produkter som är med i vår topplista är de kosttillskott med ginseng som vi tycker håller hög kvalitet och har både en hög nivå av ginseng i kombination med bra pris. Vi har valt produkter med lite olika sammansättning och koncentration för att du ska hitta de ginseng-preparat som passar just dina behov.
Källor:
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628357/
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845317302749
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar