gurkmeja

Gurkmeja bäst i test 2022 – hitta bästa gurkmejan

Allt fler människor börjar äta hälsosammare för att må bättre och orka med vardagen. Något som har blivit väldigt populärt på senare tid är gurkmeja. Gurkmeja har väldigt många hälsofördelar och är bra på många olika sätt för kropp och knopp. Gurkmejan har faktiskt även använts som naturläkemedel i flera tusentals år.

Vi har testat några olika gurkmejor för att komma fram till vilka som är bäst för dig att äta. Nu har vi kommit fram till ett resultat där vi har hittat gurkmejor som är de bästa på marknaden just nu. I denna artikel kommer du att få läsa om dem och få lite allmän information om vad gurkmeja är och vad det är bra för. Du kommer även få svar på de frågor och funderingar som du kan tänkas ha när det kommer till gurkmeja.

Topp 8 bästa gurkmeja 2021

1. better youBetter You Gurkmeja

Denna gurkmeja från Better You har en naturlig högdoserat extrakt från just gurkmeja med hela 80 procent kurkumin. Denna gurkmeja innehåller även svartpepparextrakt för att du ska få de bästa möjliga upptaget av gurkmejan i kroppen. Denna produkt passar perfekt för dig som vill ha ett bra och aktivt liv.

Fördelar:

 • Innehåller naturligt extrakt
 • Innehåller stor mängd kurkumin
 • Innehåller svarpepparextrakt
 • Vegetarisk

Nackdelar:

 • Ej vegetabiliska kapslar

 

2. Skip Gurkmeja + Ingefära

I detta kosttillskott finns det två olika populära kryddor, både ingefära och gurkmeja. Dessa två kryddor är väldigt vanliga att ha i matlagning för en mycket bättre smak, men de har även används som naturläkemedel i flera tusentals år. Gurkmeja och ingefära har länge varit ett naturläkemedel på grund av dess hälsosamma egenskaper och näringsinnehåll. När du äter denna produkt får du alltså både ingefära och gurkmeja i samma tablett, vilket är strålande för dig som inte vill äta flera olika tabletter varje dag. Om du inte tycker om att ha gurkmeja och ingefära i maten så passar denna produkt dig väldigt bra, du slipper smaken av ingefära och gurkmeja men du får ändå i dig den mängd du behöver.

Fördelar:

 • Innehåller ingefära
 • Kapslarna smakar inget
 • Passar för alla

Nackdelar:

 • Innehåller inte svartpepparextrakt

 

3. great earthGreat Earth Gurkmeja

Denna produkt innehåller en väldigt naturlig hög halt av kurkumin. Kurkumin är väldigt bra eftersom de har en antioxidant egenskap. Denna produkt har ett patenterat gurkmejaextrakt som kallas för NovaSOL, detta hjälper din kropp att omvandla gurkmejan till en form som är pH-stabil, vilket gör att upptaget av gurkmejan i kroppen blir mycket bättre. I denna gurkmeja finns även vitamin D, vitamin D bidrar till att vi får ett normalt fungerande immunsystem. Produkten innehåller även svartpepparextrakt som hjälper kroppen med upptaget ytterligare. Produkten innehåller självklart även en hög halt av kurkumin.

Fördelar:

 • Innehåller D-vitamin
 • Innehåller en hög halt av kurkumin
 • Innehåller en pH-stabil form

Nackdelar:

 • Ej vegetabiliska kapslar

 

4. alpha plusAlpha Plus Curcumin Plus

Denna bäst i test produkt innehåller en väldigt unik form av kurkumin, med upp till hela 65 gånger högre biotillgänglighet än vad det är i vanlig kurkumin. I denna produkt finns även vitamin C som hjälper kroppen att få en normal kollagenbildning och ett normalt immunsystem.

Fördelar:

 • Innehåller C-vitamin
 • 65 gånger högre biotillgänglighet

Nackdelar:

 • Innehåller ej svartpepparextrakt

 

5. auroraAurora Mega-Liposomal Curcumin + C-vitamin

Denna produkt har en unik flerstegsprocess för att produkten ska vara av hög kvalitet. Denna produkt har tillverkats med högsta standard och fungerar utmärkt för alla människor oavsett aktivitetsnivå. Denna produkt är ett väldigt avancerat tillskott och produkten tillverkas med mikroskopiska partiklar som är inkapslade med fosfolopider.

Fördelar:

 • Håller väldigt hög standard
 • Har en unik flerstegsprocess

Nackdelar:

 • Innehåller inte någon extra vitamin

 

6. curcumixCurcuMix Green Line

Denna gurkmeja innehåller väldigt mycket kurkumin vilket är bra för kroppen. Denna produkt innehåller även ingefära och chili som är två kryddor som är väldigt bra för kroppen att få i sig. Självklart innehåller denna gurkmeja svartpepparextrakt som bidrar till ett väldigt mycket bättre upptag av produkten.

Fördelar:

 • Innehåller svartpepparextrakt
 • Innehåller mycket kurkumin
 • Vegansk

Nackdelar:

 • Innehåller inte C-vitamin

 

7. CurcuminDr. Mercola Curcumin Advanced

Denna produkt använder en tidsfördröjd teknologi som förbättrar biotillgängligheten. Pulvret i kapslarna innehåller mer än 95 procent curcuminoider och tas från helt rå gurkmeja. Denna produkt innehåller inte några tillsatser och dåliga fyllnadsmedel. Produkten är ett självklart val för dig som vill ha en ännu bättre hälsa.

Fördelar:

 • Innehåller inga onödiga tillsatser
 • Innehåller inga fyllnadsmedel
 • Stor mängd med kurkumin

Nackdelar:

 • Innehåller inte svartpepparextrakt

8. LitomoveLitomove Gurkmeja & boswellia

Detta kosttillskott innehåller nypon som hjälper dig att bibehålla rörliga och hälsosamma leder. Tabletten är även lätt att svälja vilket är superbra för dig som har problem med att svälja. Du behöver endast äta två tabletter om dagen tillsammans med en måltid.

Fördelar:

 • Lätt att svälja
 • Behöver bara äta två tabletter om dagen
 • Innehåller nypon som är bra för dina leder

Nackdelar:

 • Innehåller inte svartpepparextrakt

Viktigt att tänka på när man köper gurkmeja

Innan du köper gurkmeja finns det några saker som är viktiga att tänka på. Nu kommer vi att gå igenom det du behöver tänka på innan du köper gurkmeja.

Något som är bra att veta är att du kan äta gurkmeja i stora mängder. De flesta människorna kan äta gurkmeja i stora mängder utan att få några allvarliga biverkningar. [2] Det kan därför vara bra att få i sig gurkmeja i sin dagliga kost eftersom de har väldigt positiva effekter på kroppen och det är sällan det påverkar hälsan på ett negativt sätt.

Om du är minsta osäker rekommenderas det dock att du tar upp detta med din läkare. Du ska alltid rådfråga din läkare innan du kombinerar läkemedel och kosttillskott.

I vissa fall ska du dock vara försiktig när du äter gurkmeja lika som du ibland behöver vara försiktig med andra typer av kryddor och mat. Om du ammar eller är gravid kan det vara bra att undvika gurkmeja i form av kosttillskott. Det går bra att äta en begränsad mängd gurkmeja i maten men helst inte som kosttillskott när du är gravid eller ammar. Om du har problem med din gallblåsa kan gurkmeja tyvärr förvärra problem som till exempel gallsten. Om du har problem med koagulering eller har blödarsjukan ska du inte äta gurkmeja eftersom gurkmeja kan ha en blodförtunnande effekt och kan påverka blodkoaguleringen i din kropp. Du som är diabetiker ska också vara väldigt försiktig med gurkmeja eftersom gurkmeja sänker din blodsockernivå i kroppen. Gurkmeja kan också reta upp magen och har du magproblem kan detta förvärras. Även om du inte har någon av de ovanstående problemen kan din kropp ha svårt att ta upp det aktiva ämnet kurkumin. Därför är det bra att leta efter gurkmeja tillskott som innehåller svartpepparextrakt som hjälper kroppen med upptaget. Det finns även andra sätt som kan hjälpa din kropp med upptaget av gurkmejan. Du kan till exempel ta gurkmeja tillsammans med vitamin K2 och D3. Du kan också tänka på att skydda gurkmejan mot ljus och värme eftersom kurkumin är extremt känslig för ljus, värme och fukt. Du kan också försöka äta gurkmeja tillsammans med olja och fett, fett och olja löser upp gurkmeja mycket bättre än vad vatten gör.

Pris på gurkmeja

Priset på gurkmeja varierar väldigt mycket beroende på vilket märke du väljer att köpa. Priset kan också variera beroende på mängd kapslar som finns i burken och om kapslarna innehåller olika vitaminer.

Kvalitet

Det är viktigt att köpa en gurkmeja som har en bra kvalitet. Du kan oftast läsa om kvaliteten på gurkmejan på återförsäljarnas hemsidor. Tänk på att köpa en gurkmeja som håller en väldig hög standard och gärna en gurkmeja som innehåller vitaminer och svartpepparextrakt. Svartpepparextrakt hjälper din kropp på bästa möjliga sätt med upptaget av kryddan.

Varumärke

Varumärket på gurkmejan är väldigt viktigt för att veta om gurkmeja tillskottet kommer från en bra tillverkare. Du kan jämföra olika varumärken för att hitta den absolut bästa och nyttigaste gurkmejan. Olika varumärken har olika ingredienser i gurkmejan. Vissa varumärken lägger till bra och nyttiga vitaminer i gurkmejan för att kroppen ska fungera som bäst.

Övrig information om gurkmeja

Nu har vi gått igenom våra bäst i test produkter och du har fått lite viktig information som är bra att tänka på. Nu kommer vi att gå igenom lite övrig information om gurkmeja, bland annat vad gurkmeja är för något, gurkmeja som naturläkemedel och vad gurkmeja är bra för.

Gurkmeja är faktiskt en ingefärsväxt men också en tropisk ört som växer mestadels i de tropiska delarna av bland annat, Kina, Sydamerika och Asien. Gurkmeja har i många år används till att färga kläder, trä och papper men det största användningsområdet av gurkmeja är naturläkemedel och till matlagning. De senaste åren har gurkmeja blivit väldigt populärt bland människor i olika länder. De används väldigt mycket i mat men även som ett naturläkemedel, gurkmeja har faktiskt används som naturläkemedel i flera tusentals år. I Indien har forskare kommit fram till att gurkmejan har används i över hela 4 000 år. I Indien och Kina har gurkmeja används väldigt mycket på grund av gurkmejans positiva hälsoeffekter. Gurkmejan kom till Europa för första gången via en person som heter Marco Polo som år 1280 blev väldigt imponerad över gurkmejans likhet med saffran. Han tyckte antagligen att gurkmeja liknade saffran på grund av den gula fina färgen, det kanske därför gurkmejan har fått smeknamnet indisk saffran?

Saffran är alltså en ingefärsväxt och en tropisk ört. Men gurkmejan är faktiskt också en blomväxt som kan bli hela 1 meter hög. Människor brukar inte tänka så mycket på hur gurkmejan ser ut och missar därför att gurkmeja faktiskt är en sorts blomma. Likasom Marco Polo gjorde, förknippar vi oftast gurkmeja med en orange eller gul typ av krydda som liknar till mestadels mald saffran, istället för att förknippa de med en blomma, detta är nog på grund av att vi oftast ser gurkmeja som en krydda i kryddhyllan. Den del av gurkmeja-blomman som vi har mest nytta av är faktiskt den del som är under jorden. Det är faktiskt roten på gurkmeja-blomman som används som läkemedel och till mat. Roten på gurkmeja-blomman liknar ingefära väldigt mycket till formen, dock är gurkmejans rot väldigt mycket mindre. Utsidan på roten har en brunaktig färg och är knölig, det är nog därför många förknippar gurkmejans rot med ingefäran. Inuti roten är det dock en väldigt fin och stark orange färg. Du kan i dagens läge faktiskt hitta färsk gurkmeja i de lite större butikerna och mald gurkmeja hittar du bland kryddorna i affärerna. Gurkmeja kosttillskotten hittar du däremot i hälsokost butiker eller på nätet.

Det är inte alla människor som gillar smaken av gurkmeja speciellt mycket. Färsk gurkmeja smakar lite pepprigt och är bitter i smaken. Vissa människor som äter färsk gurkmeja kan tycka att det smakar lite jordigt. För att göra krydda av gurkmeja måste du först koka roten, sedan torka gurkmejan och tillslut mala ner den till kryddkorn. Det är efter den processen som gurkmejan får din fina och starka gula färg istället för den orangea starka färgen. Gurkmeja kryddan ska förvaras svalt och mörkt som nästan alla andra kryddor. Gurkmeja har ju som sagt en bitter och pepprig smak men den kan lyfta fram smaker hos andra kryddor. Gurkmeja är faktiskt en av alla huvudingredienser i Currykryddan.

Som vi har skrivet ovan har gurkmejan används i över 4 000 år i Indien och i kinesisk läkekonst. Gurkmejan har blivit väldigt välkänd i alla olika länder runt om i världen och har används ofta till att behandla olika hälsotillstånd. De de senare åren har också västerländska medicinen märkt av alla de positiva och läkande effekterna av just gurkmeja, på grund av detta har forskare börjat att forska mer och mer om gurkmejan och dess effekt.

Curcuminoider är de aktiva substansen i gurkmeja och den absolut viktigaste är kurkumin [1]. Upp till hela 5 procent av innehållet i gurkmeja är de olika curcuminoiderna, de är dessa curcuminoider som ger gurkmejan sin fantastiskt fina färg. Kurkumin är de ämne som forskarna forskat mest på och forskarna har hittills kommit fram till att det är kurkumin som har de positiva hälsoeffekterna.

Gurkmejan har faktiskt används som medicin i flera tusentals år men den kan dock inte läka alla hälsotillstånd. Men bara för att något inte är bevisat av forskning ännu betyder inte det att det är så. Inom folkmedicin har gurkmeja används till många besvär, sjukdomar och åkommor och det har gjorts väldigt mycket forskning kring hur gurkmeja kan ha en sådan positiv effekt på kroppen.

Gurkmeja har ju som sagt används till en rad olika besvär och åkommor, den har till exempel hjälpt till att förbättra matsmältningen hos personer som har svårt med det. Den är också väldigt bra mot onda leder och är bar för att behålla friska och rörliga leder. Den reglerar också människors blodsocker, detta kan vara bra för vissa men diabetiker bör inte äta gurkmeja i stora mängder. Det har också påvisats att gurkmeja kan förbättra både leverfunktionen och blodcirkulationen. Gurkmejan stärker också vårat immunsystem och ser till att de fungerar normalt. Om du har en inflammation i kroppen kan gurkmejan även motverka den. Gurkmeja är också bra vid bland annat hudproblem och behandling av sår. Den har också en smärtlindrande effekt och förbättrar även hjärnfunktionen. Det är alltså väldigt mycket som gurkmeja är bra för.

Det har forskats väldigt mycket på gurkmejan och alla dess positiva hälsoeffekter. Forskare har bland annat forskat på gamla påståenden om gurkmeja och testat alla de olika påstådda effekterna som gurkmeja har på sjukdomar. Forskare har då kommit fram till att gurkmeja har effekt på sjukdomar som bland annat, diabetes, alzheimer och cancer men även andra sjukdomar.

Även om forskning har visat att gurkmejan har positiv effekt på allvarliga sjukdomar ska du ändå vara försiktig, eftersom många sjukdomar behöver mer forskning, som bland annat cancer.

Inflammation kan vara ett väldigt jobbigt besvär men inflammation är faktiskt väldigt viktigt. Inflammationer hjälper faktiskt kroppen vid skador, infektioner och är till bra hjälp vid läkande processer. Dock har forskning visat att kronisk inflammation i din kropp kan vara en av orsakerna till många olika sjukdomar, bland annat, alzheimer, cancer och hjärtproblem.

Gurkmejan har antiinflammatoriska egenskaper som är välkända inom traditionell medicin och det är till stor fördel om du har de i din kost. Gurkmejan har länge används för att bota sjukdomar, långvariga inflammationer och sjukdomar som medföljer. Forskare har forskat kring varför det är så och de visar på att de som var sagt om gurkmejan tidigare stämde.

Flera studier som forskare har gjort visar på att kurkumin som finns naturligt i gurkmejan har väldigt bra och starka antiinflammatoriska effekter. Enkelt sagt så blockerar kurkumin signalsubstansen NF-kB från att faktiskt aktivera inflammationer. Därför är kurkumin en väldigt bra och effektiv inflammationsdämpare. I två olika studier har det faktiskt visats att kurkumin har nästan samma positiva effekt på vissa sjukdomar som vanliga läkemedel, självklart utan några biverkningar som faktiskt vanliga läkemedel har.

I en studie där 45 personer testades som hade ledgångsreumatism visades det att de patieneter som hade blivit behandlade med 500 gram kurkumin blev mer hjälpta än de som behandlades med ett vanligt antiinflammatoriskt läkemedel.

Detta var lite om vad gurkmeja är för något och varför det används. Visst är det helt otroligt vilka positiv effekter gurkmejan har och dessutom helt utan biverkningar!

Vanliga frågor om gurkmeja

Varför är gurkmeja bra för hälsan?

Gurkmeja har bevisats vara bra för att lindra och bota många olika besvär och sjukdomar och används därför som ett naturläkemedel. Du bör dock tänka på att gurkmeja inte kan bota alla sjukdomar och om du är allvarligt sjuk ska du vända dig till vården.

Vad kostar gurkmeja kosttillskott?

Gurkmeja kosttillskott varierar i priset beroende på varumärke och innehåll. Men du får räkna med att det kommer att kosta dig några hundra kronor, men det är värt de!

Vart kan jag köpa gurkmeja kosttillskott?

Du kan köpa gurkmeja kosttillskott i alla olika hälsokostbutiker. Du kan även beställa hem gurkmeja som tillskott på nätet. Om du tänker köpa gurkmeja på nätet är det dock viktigt att du köper från en pålitlig och riktig hemsida så att du vet säkert att det är just gurkmeja du får hem.

Hur mycket gurkmeja bör jag äta dagligen?

Det är bra om du kan få i dig gurkmeja i din dagliga kost för att få i dig en tillräcklig mängd. Du ska äta en lagom mängd och inte överdosera då det aldrig är bra att överdosera varken naturläkemedel, kosttillskott eller vanliga läkemedel.

Kan gurkmeja vara farligt?

För vissa personer med olika sjukdomar och besvär kan det vara mindre bra att äta gurkmeja. Gurkmeja är dock inte farligt i sig men lika som alla kosttillskott och kryddor måste du veta säkert om du kan äta det.

Kan jag köpa färsk gurkmeja i matbutiken?

Ja du kan oftast köpa färsk gurkmeja i större matbutiker. Oftast finns färsk gurkmeja vid grönsakerna i affären.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom alla de vinnande produkter som vi testade. Vi kom slutligen fram till de produkter som du kan läsa om ovan. Dessa gurkmeja kosttillskott produkter är de absolut bästa produkterna på marknaden just nu. Alla dessa produkter är till bra och rimliga priser och de håller verkligen en väldigt hög standard.

Gurkmeja är något som länge har används som naturläkemedel, närmare bestämt i flera tusentals år. Än idag blir gurkmejan populärare och populärare och används mer och mer som kosttillskott. Det som är bra med gurkmeja som kosttillskott är att du slipper smaken av gurkmeja. Alla människor gillar inte gurkmejans smak eftersom den är lite bitter och pepprig i smaken. Då är det bra med kosttillskott som inte smakar någonting alls.

Forskares studier har länge visat på att gurkmeja har väldigt bra och positiva effekter på hälsan. [3] Gurkmeja kan faktiskt lindra olika tillstånd men det är dock viktigt att du inte litar fullt ut på gurkmejan. Om du känner dig allvarligt sjuk så ska du alltid ta kontakt med vården och inte bara förlita dig på att gurkmejan ska göra jobbet och bota dig.

Det som många inte vet är att gurkmeja faktiskt är en blomma från början. Gurkmeja är faktiskt en växt som kan bli över 1 meter hög. De flesta människor lägger inte märke till det eftersom gurkmeja oftast är i kryddform. Men det är faktiskt själva roten som växer under jorden som är de som vi använder i matlagning och i naturläkemedel. I dagens läge går det även att köpa färsk gurkmeja i vanliga större butiker. Du brukar oftast hitta den färska gurkmejan vid grönsakerna i butiken. När du köper färsk gurkmeja så kan du faktiskt göra egen krydda av den. Du behöver bara koka själva innehållet i roten, sedan torka det och slutligen ska du mala ned det till kryddpulver.

Färsk gurkmeja och gurkmeja som krydda köper du som sagt i vanliga större butiker men gurkmeja som kosttillskott köper du i alla hälsokostbutiker. Du kan också köpa gurkmeja kosttillskott på nätet men då är det viktigt att du köper från en pålitlig hemsida. Priset på gurkmeja varierar beroende på vilket varumärke du vill köpa och vilken mängd kapslar du väljer att köpa per burk. Självklart har innehållet också en påverkan på priset. Du får alltså räkna med att gurkmeja kosttillskott kommer att kosta dig några hundra kronor.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-100—kurkumin
 2. https://www.mdpi.com/1420-3049/20/2/2728/htm
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11926-020-00975-8

Lämna en kommentar