järntillskott

Järntillskott bäst i test 2023 – Hitta bästa järntabletterna

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost. 

Upplever du ofta att du är trött eller att ditt immunförsvar är dåligt? Då kan du ha brist på järn. Med ett bra järntillskott kan du enkelt se till att hålla järnnivåerna på en jämn nivå. Järn har många livsviktiga funktioner och behövs bland annat för hemoglobintillverkningen i kroppen. Hemoglobin behövs i sin tur för att blodet ska kunna syresättas. Järn är även viktigt för flera enzymprocesser och behövs för hud, hår och naglar. Järnbrist är vanligt förekommande och kan bland annat bero på sjukdom eller att du förlorat blod, exempelvis vid blodgivning, mens eller annan blödning.

Ett bra järntillskott gör att du kan återställa nivån av järn i kroppen. Vi har jämfört flera olika järntillskott och valt ut de fem som är bäst i test. Här kan du läsa mer om varför Sideral Forte är vinnare i vårt bäst i test. Längre ner kan du även läsa vad som är bra att tänka på när du köper järntabletter samt svar på vanliga frågor och svar.

Bästa järntillskotten 2023

Sideral Forte kapslar 30 st

sideral forteSideral Forte är de bästa järntabletterna på den svenska marknaden enligt vårt test. Det är ett högdoserat tillskott som är mycket skonsamt mot magen. Järnet i kapseln skyddas av ett hölje av solroslecitin vilket skyddar tarmslemhinnan. Tillskottet innehåller 30 milligram sukrosomialt järn vilket är lätt för kroppen att ta upp. Det absorberas tre gånger så effektivt som traditionellt järn och därför motsvarar effekten av 90 – 100 milligram järn. Det innebär att du trots en låg dos ändå får i dig mycket järn utan att irritera tarmfloran. Det ger maximal effekt med minimal irritation.

Det är högdoserade järntabletter och du behöver endast en kapsel per dag. Kapseln kan intas både i samband med måltid eller utan. Ytterligare en fördel med Sideral Forte är att du kan öppna kapseln och blanda ut pulvret med dryck eller yoghurt. Det gör det även till ett av de bästa järntillskotten för dig som har svårt att svälja tabletter.

Sideral Forte är berikat med C-vitamin[1] vilket gör det lättare för kroppen att ta upp järnet. C-vitamin ger även många extra hälsofördelar, exempelvis är det en viktig antioxidant som stärker immunförsvaret. Det är också bra för kroppens benvävnad. Varje kapsel innehåller 70 milligram C-vitamin.

Fördelar:

 • Högdoserat och mycket effektivt
 • Skonsamt mot magen
 • Innehåller även C-vitamin

Nackdelar:

 • Ej lämpligt för veganer (kapseln innehåller gelatin)

ABBLO Jern 50mg

Det här högkvalitativa järntabletterna från ABBLO är det bästa valet för personer som vanligtvis upplever magbesvär vid intag av järntillskott. Tillskottet innehåller järn ferrobisglycinate och är extra skonsamt mot magen. Varje tablett innehåller 50 milligram vilket är relativt högt.

Dessutom är tabletterna mycket små och lätta att svälja. De går även att krossa och blandas ut med drycker eller yoghurt om du föredrar det. De har ingen smak vilket gör det till ett bra val för dig som föredrar kosttillskott utan smak.

Fördelar:

 • Skonsamt mot magen
 • Inga onödiga fyllmedel eller färgämnen
 • Ingen smak

Nackdelar:

 • Ej berikat med andra näringsämnen

Niferex, enterokapsel, hård 100 mg

Niferex enterokapsel är mycket prisvärda järntabletter som passar för att behandla eller förhindra järnbrist. Kapslarna kallas för enterokapslar eftersom att de inte utsöndras i magen. Istället avges järnet i tarmen där kroppen kan ta upp det. Det gör att kroppen kan tillgodogöra sig en stor del av innehållet i kapseln.

Kapslarna innehåller substansen ferro(II)glycinsulfatkomplex. Varje kapsel innehåller 567,7 milligram vilket motsvarar 100 milligram järn Fe2. Det gör det till ett mycket högdoserat tillskott i testet. Det är ett av de bästa järntillskotten om du vill få mycket järn för pengarna.

Fördelar:

 • Prisvärt
 • Högdoserat
 • Enterokapslar

Nackdelar:

 • Lång innehållsförteckning

Blutsaft Vegan 250 ml

Blutsaft Vegan från Floravital är ett annat flytande järntillskott. Det innehåller järn från järnglukonat, vilket anses var en extra lättabsorberad typ av järn. Det är 100% veganvänligt vilket gör det till ett av de bästa järntillskotten för vegetarianer och veganer.

Det är ett vitaminrikt järntillskott som innehåller vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C. Drycken innehåller noggrant utvalda örter och växter för en näringsrik blandning. Den innehåller fruktjuicekoncentrat för en extra god smak. Den lämpar sig även för gravida, ammande, barn, äldre och många fler grupper.

Ytterligare en fördel med det här tillskottet är att det är fritt från konserveringsmedel, färgämnen eller jäst.

Fördelar:

 • Passar för veganer
 • God smak
 • Innehåller många olika vitaminer

Nackdelar:

 • Dyrt

Viktigt att tänka på när man köper järntillskott

När du köper kosttillskott finns det en del att tänka på för att säkerställa att du köper tabletter som passar just ditt behov. För att göra det lättare för dig att välja de bästa järntabletterna har vi sammanställt en lista med saker du bör kika lite extra på när du köper järntillskott.

Innehåll

Det är alltid viktigt att studera innehållsförteckningen när du köper kosttillskott. Vid köp av järntabletter bör du bland annat titta på hur mycket järn som tillskottet innehåller. Var även uppmärksam på vilken form av järn det är. Järnfumarat och järnbisglycinat är två vanligt former av järn som kroppen lätt kan ta upp. Järnbisglycinat är extra bra för dig som har känslig mage. Undvik järnoxid eftersom det är en svårupptaglig form av järn.

Du bör även se om tillskottet innehåller några andra näringsämnen, exempelvis mineraler eller vitaminer som kan göra det lättare för kroppen att ta upp järnet. C-vitamin eller folsyra är exempel på två näringsämnen som ökar upptagningsförmågan.

Pris

Priset är för många en mycket viktig faktor vid köp att kosttillskott. Det är dock viktigt att du jämför produkterna utifrån kostnaden per daglig dosering och inte kostnaden per förpackning. Vissa tillskott är mer högdoserade än andra och därför kan det behövas färre tabletter per dag. Även andra näringsämnen kan motivera ett högre pris.

Smak

De flesta järntabletter har ingen smak, men om du köper ett flytande järntillskott är det viktigt att välja en variant med god smak. Läs gärna användaromdömen och bäst i test för att bilda dig en uppfattning om smaken.

Kvalitet

Kvaliteten är självklart viktig. Det kan vara svårt att avgöra om det är ett högkvalitativt tillskott bara genom att läsa produktbeskrivningen. Det bästa är att läsa olika recensioner och tester för att få en bättre uppfattning om järntillskottet ger önskad effekt.

Varumärke

Det är alltid en bra idé att välja ett tillskott från ett etablerat och välkänt varumärke. I vårt bäst i test har vi endast inkluderat populära varumärken som håller hög kvalitet och som uppfyller alla krav för att få säljas i Sverige.

Veganvänligt

Eftersom järn främst finns i animaliska livsmedel är det extra vanligt med järnbrist hos veganer och vegetarianer. Det är dock inte alla tillskott som lämpar sig för veganer. Exempelvis kan kapseln vara tillverkad i gelatin. Var därför noggrann med att kolla om tillskottet är veganvänligt om du är vegetarian eller vegan.

Typ av tillskott

Det finns flera olika sorts järntillskott, exempelvis tabletter, kapslar och flytande. Fundera på vilken variant som passar dig bäst.

Vanliga frågor om järntillskott

Här har vi sammanställt några svaren på några av de vanligaste frågorna om järn och järntillskott.

Vad är järn bra för?

Järn är livsviktigt och kroppen behöver det till en rad olika funktioner. Järn är framför allt viktigt för att syresätta blodet och stärka immunförsvaret. Järn behövs för att kroppen ska kunna skapa hemoglobin som i sin tur behövs för att kroppen ska kunna ta upp syre från lungorna och transportera ut det till cellerna via blodet. Järn är även viktigt för produktionen av myoglobin som hjälper till att syresätta musklerna. Järn behövs för fler enzymprocesser och stärker hud, hår och naglar.

Vad är järnbrist?

Om du inte får i dig tillräckligt med järn finns det risk att du drabbas av järnbrist[2] som kan ge symptom i form av trötthet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel och brist på ork.

Hur uppstår järnbrist?

Järnbrist uppstår antingen om du förlorar mycket blod, vilket kan ske vid olika sjukdomar, större blödningar eller vid menstruation. Du kan även få järnbrist om du äter en järnfattig kost. Järn finns främst i animaliska livsmedel, exempelvis fisk, inälvsmat, lever och kött. Baljväxter innehåller också järn, men inte lika mycket som animaliska produkter.

Behöver jag äta extra tillskott med järn?

Järnbrist är ganska vanligt förekommande hos vissa grupper, exempelvis veganer och vegetarianer, gravida, ammande, menstruerande kvinnor samt personer som tränar hårt. Järntillskott rekommenderas ofta till personer som är mycket aktiva eftersom det behövs för att syresätta blodet.

Hur mycket järn rekommenderas per dag?

Hur mycket järn du behövs beror på din livssituation och kost. Den dagliga rekommendationen enligt Livsmedelsverket[3] för att män i vuxen ålder samt icke-fertila kvinnor är 9 milligram. För kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande kvinnor behöver 15 milligram per dag. Veganer och vegetarianer samt aktiva personer bör vara extra uppmärksamma på sitt dagliga intag av järn.

Kan jag få i mig för mycket järn?

Ja, det finns en risk att få i sig för mycket järn från kost eller kosttillskott. För mycket järn kan ge magbesvär i form av diarré, magkrämpor eller kräkningar. Därför är det alltid viktigt att följa anvisningarna på tillskottets förpackning.

Sammanfattning

Järn är ett mycket viktigt ämne som behövs för immunförsvaret samt för en rad olika kroppsfunktioner. Bland annat är det viktigt för att syresätta blodet. Brist på järn kan göra att du känner dig ovanligt trött och svag. Yrsel och koncentrationssvårigheten kan också vara vanliga symptom på järnbrist. För att behandla eller förebygga järnbrist kan du ta järntabletter. I det här testet har vi jämfört många olika järntillskott och utsett de fem produkter som är bäst i test. Vinnaren i vårt bäst i testet är Sideral Forte kapslar 30 st som är ett mycket högdoserat och effektivt järntillskott som dessutom är skonsamt för magen. Det innehåller även C-vitamin som gör det lättare för kroppen att ta upp järnet. Det är ett mycket bra järntillskott som ger maximal effekt med minimal irritation.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin
 2. https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodsjukdomar/blodbrist-pa-grund-av-for-lite-jarn/
 3. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar