Kollagen bäst i test 2022- hitta det bästa kollagenet

Under den senaste tiden har vi fått höra och läsa mycket om kollagen. Men vad är egentligen kollagen och vad är det till för?

Kollagen är ett protein som vår vävnad är uppbyggd av. Det är en av kroppens byggstenar och det förekommer i våra muskler, leder, skelett och i huden. Den spänst och volym som huden har kommer ifrån kollagen och elastin. När kollagenet i vår vävnad bryts ner får vi rynkor och linjer. Det går i stort sett att säga att kollagenet är det som ger huden och vävnaden stöd.

Eftersom kollagen är något som förekommer i både huden, muskler, leder och skelettet så är det viktigt att kroppen hela tiden har tillgång till att bygga upp nytt kollagen. Annars kan vi förutom rynkor och linjer även få problem med våra leder, muskler och vårt skelett. Detta kan i sin tur leda till att vi blir stela och inte kan röra på oss så som vi hade önskat.

Kroppen bygger ständigt upp nytt kollagen med hjälp av olika aminosyror och olika näringsämnen men precis som med allt annat så minskar även produktionen av kollagen i kroppen med åldern. Och det är därför vi både ser och känner en skillnad på vår kropp och hud. Vi kan se att vi förlorar volymen i ansiktet och huden, att rynkor och linjer uppstår och att vi även blir stela i lederna. För att kroppen inte ska få en brist av kollagen och kunna fortsätta att bygga upp nytt kollagen är vår kost avgörande.

En bra kost ska även kombineras med vitaminer, mineraler och självklart aminosyror för att vi ska få tillgång till alla ämnen som behövs för att bygga upp nytt kollagen. Men det kan i vissa lägen inte räcka med det vi får i oss via kosten.

Som tur är finns det färdiga kosttillskott i olika former som idag är till för att bygga upp kollagenet igen.[1]

Topp 6 bästa kollagentillskott 2021

1.BioCare BioCare Collagen Complex

BioCare Collagen Complex är ett högkvalitativt näringskomplex som består av marint collagen och nukleotider. Det är en unik formula som kroppen effektivt tar upp och förvandlar till kollagen i hud och leder. I den här produkten finner vi marint kollagen av hög kvalitet och överlägsen form, marint kollagen typ 1. Det här är en kollagentyp som är identisk med kollagenet som finns i människokroppen och därför absorberas det snabbt och enkelt av kroppen. Med utmärkta forskningsresultat kan du vara säker på att den här produkten gör vad den lovar.

Med dessa kapslar får du även en riklig mängd med antioxidanter då också de innehåller C-vitamin, zink, hesperidin, rutin och nyponpulver. En fantastik och utmärkt blandning av antioxidanter. BioCare Collagen Complex hjälper till att stärka och bygga upp hud, skelett, leder, tandkött och brosk. Den passar utmärkt för dig som vill ha en kombination av kollagen och antioxidanter i en och samma produkt. Med hjälp av dessa kollagentillskott upprätthåller du även immunsystemets normala funktion efter träning och får även ett skydd runtom cellerna mot oxidativ stress.

Det här är i princip superkollagenet på marknaden som erbjuder dig det mesta kroppen behöver för att kunna återhämta och stärka sig. Det här kollagenet väljer du då du verkligen vill ha något kraftfullt och effektivt.

Fördelar:

 • Kraftfull produkt som erbjuder höga halter med antioxidanter och kollagen av toppkvalitet
 • Produkter består av kapslar, vilket underlättar intaget för de som är känsliga mot pulver
 • Stärker både hud, leder, brosk, skelett och kroppens immunförsvar

Nackdelar:

 • Tyvärr är inte denna produkt vegansk
 • 1 kapsel ska tas 2 gånger om dagen, vilket kan lätt glömmas bort
 • Innehåller nyponpulver, vilket inte passar om du är jättekänslig eller jätteallergisk mot nypon

 

2.Collagen plus Collagen Plus Bättre hälsa

Collagen Plus är ett hydrolyserat kollagenpulver som ger ett snabbt upptag. Den här produkten passar utmärkt för dig som vill förbättra din hälsa, stärka ben och muskler och bibehålla kroppens normala funktionalitet och rörlighet. Det är särskilt format för att ge leder och ligament det stöd de behöver för att vara starka och friska. Eftersom Collagen Plus innehåller kondroitin, som är ett ämne som vi naturligt har i brosk och bindväv, så räknas detta ämne som en byggsten för dem.

I den här produkten hittar vi förutom marint kollagen även bromelain. Bromelain är ett ämne som utvinns ur ananas och är en systemisk enzym, vilket innebär att det här ämnet kan hjälpa till med att bryta ner överskott av protein i kroppen. Därför är även den här produkten riktigt bra vid akne och ärrbildningar då vi ofta kan se ett resultat på detta. Förutom dessa fantastiska egenskaper kommer denna produkt även att hjälpa dig med att bibehålla ett normalt immunförsvar då den också innehåller C-vitamin. Och för att göra produkten ännu mer kraftfull och magisk så är även curcumin tillsatt i det här kollagentillskottet. Curcumin hjälper till att öka effekter av alla ingredienser i kroppen. Sist men inte minst hittar vi även hyaluronsyra bland alla ingredienserna. Hyaluronsyran och kollagenet tillsammans kommer att återfukta och förfina huden.

Fördelar:

 • En väldigt kraftfull produkt
 • Med hjälp av bromelain ökas effekten på huden
 • Innehåller även hyaluronsyra, vilken hjälper till med att återfukta och förfina huden

Nackdelar:

 • Innehåller marint kollagen som är taget från fiskhud, ej vegansk
 • Kan vara svår att få i sig då den ska drickas som en shake
 • Ska drickas innan sänggående eller på tom mage innan frukost

 

3.puori Puori CP1 rena kollagenpeptider

Puori CP1 är ett väldigt effektivt kollagenpulver som kommer att hålla dig rörlig, frisk och glad. Detta pulver innehåller hydrolyserat kollagen som kroppen snabbt kommer att ta upp. Det hjälper till att stärka leder, brosk, muskler, senor, hud och naglar. Puro CP1 innehåller högkvalitativt kollagen gjort på rena kollagenpeptider som säkerställer optimal funktion och absorption

Kollagenpeptiderna i denna produkt kommer från nötkreatur och produkten innehåller endast två ämnen, vilket är kollagen typ 1 och typ 3. Detta pulver har en neutral smak, vilket gör det möjligt för dig att blanda ut det med valfri varm eller kall dryck för att lättare kunna få i dig detta. Det här pulvret är även tillräckligt snällt för att kunna ges även till barn över elva år. Med den här produkten kan du vara beredd på att kroppen kommer att hålla sig stark och funktionell då den endast består av kollagen.

Fördelar:

 • Består endast av en ingrediens, vilket underlättar om du är känslig eller allergisk mot något
 • Även barn över 11 år kan ta detta pulver
 • Pulvret kan blandas ut med valfri varm eller kall dryck

Nackdelar:

 • Innehåller endast kollagen och inga andra vitaminer och mineraler
 • Kommer inte vara en favorit om du föredrar kapslar
 • Är gjort på kollagen från nötkreatur

 

4. Collagen Beauty

Collagen Beauty är precis som det låter ett kollagenpulver för hår, hud och naglar. Om du söker en produkt som främst ska förstärka och förbättra hår, hud och naglar, så har du kommit rätt.
Den här fantastiska produkten är rik på kollagen och ger bäst effekt efter tre månaders användning.

Produkten innehåller 100 % kollagen och är helt smak- och luktfri, vilket gör det väldigt enkelt vid intag. Du kan välja att blanda pulvret med valfri dryck eller hälla det i gröt, yoghurt eller smoothie. Det finns många olika sätt att kunna få i sig denna produkt.
Detta pulver är kompatibelt med andra aktiva ingredienser och är även värmestabilt, vilket innebär att du kan ha i det i ditt te eller kaffe utan att kollagenet förstörs.
Förutom dessa fantastiska egenskaper är Collagen beauty också transparent i flytande lösning och har även en omedelbar löslighet.

Även om kollagen alltid bidrar till att stärka muskler, skelett, leder, ligament och senor så är denna produkt främst framtagen för att förse hud, hår och naglar med ett stärkande tillskott.

Fördelar:

 • Pulvret är helt smak- och luktfritt
 • Produkten är värmestabil och därmed går det bra att ha i sitt te, kaffe eller varm choklad
 • Lättlösligt och transparent när pulvret blandas ut med dryck eller vätska

Nackdelar:

 • Innehåller kollagen som har ursprung från nötkreatur
 • Främst framtaget för skönhet, det vill säga hår, hud och naglar
 • Innehåller endast kollagen och inga andra vitaminer och mineraler

 

5. SOLID Nutrition Collagen

SOLID Nutrition Collagen är en kollagendryck med en fantastisk smak som får det att kännas som att du dricker saft.
Den innehåller högkvalitativt kollagen som ger kroppen allt det lilla extra som behövs för att stärka sig och hålla sig funktionell.

Den här kollagendrycken hjälper till att stärka allt på kroppen. Du får bättre kvalitet på hud, hår och naglar samtidigt som du även stärker upp leder, brosk, muskler, skelett och ligament.
En fantastisk produkt som ger fina resultat och smakar ljuvligt. Med en smak av pink grapefruit kommer du att längta tills nästa dosering.
Produkter innehåller endast hydrolyserat kollagen, vilket självklart bidrar till ett lättare upptag av kroppen.

Fördelar:

 • Har en ljuvlig smak av pink grapefruit och smakar därför som saft
 • Högkvalitativt kollagen som stärker det mesta i kroppen
 • Innehåller hydrolyserat kollagen, vilket har en mycket bättre upptagningsförmåga i kroppen

Nackdelar:

 • Finns endast som pulver och dryck, vilket kan göra intaget svårt för de som är känsliga mot pulver
 • Består endast av kollagen, inga andra näringsrika ämnen
 • Har smak, vilket gör det svårt att blanda med annan dryck

 

6.Ultimate collagen Star Nutrition Ultimate Collagen

Ultimate Collagen är ett kollagentillskott specifikt framtaget för att främja starka och smärtfria leder. Detta är ett biotillgängligt tillskott som är framtaget med kollagen från Fortigel. Fortigel är ett unikt ämne med specifika kollen-peptider som främst ger en effekt på leder.

Det här tillskottet passar utmärkt för dig som vill stärka dina leder och motverka ledsmärta. Tillskottet är även berikat med C-vitamin, vilket i sin tur ökar kollagenproduktionen, förbättrar immunförsvaret och gör att det även fungerar som en antioxidant. Det är ett utmärkt tillskott för hårt tränande atleter.

Dessa kapslar har även en sammansättning av peptider som ger kollagenet en låg molekylvikt som i sin tur bidrar till att kroppen absorberar produkten och kollagenet mycket snabbare.

Fördelar:

 • Unik formula som stärker leder rejält
 • Innehåller även C-vitamin
 • Utmärkt tillskott för dig som tränar mycket

Nackdelar:

 • Har en daglig dos på 6 tabletter om dagen
 • Främst till för att stärka leder
 • Är i kapselform, vilket kan vara jobbigt att svälja

 

Viktigt att tänka på vid köp av kollagentillskott

När du ska köpa ett kollagentillskott kan det vara svårt och förvirrande att veta vilket du ska välja. Med så många olika bra och effektiva kollagenprodukter på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som passar bäst. För att kunna hitta den produkt som passar just för dig är det bra att ha några saker i åtanke när du letar efter det bästa kollagenpulvret eller tabletterna.

Till att börja med bör du fundera på vilken typ av produkt som skulle passa dig bäst. En del har det lättare med att ta kapslar och andra kan föredra pulver som kan blandas ut i dryck, smoothie eller yoghurt. Sedan bör du även fundera på om du är en person som ofta kan glömma att ta kosttillskott eller inte.

Om du är en av de som ofta kan komma att glömma sådant, är det bra att välja en produkt som du endast kommer att behöva ta en gång om dagen.

Men det allra viktigaste du ska tänka på när du ska välja ett passande kollagentillskott är vilka egenskaper produkten har. Är du ute efter något som är avsett mer för hud, hår och naglar bör du självklart välja den produkt som främst är anpassad för det. Har du istället problem med leder och ligament och vill stärka upp dessa bör du självklart använda dig av en produkt som främst är gjord för detta. Det är även bra att komma ihåg att ett kollagentillskott inte kan vara gjort för en specifik del av kroppen, utan det kommer att jobba på alla delar av kroppen. Däremot har vissa produkter en högre mängd med kollagen än andra och är därför bättre för leder, brosk, benstomme, muskler och ligament. Men vad mer bör du tänka på när du är på jakt efter det bästa kollagenet?

Skillnaden på de olika kollagenprodukterna

Den största skillnaden på de olika produkterna på marknaden är innehållet. Beroende på vilket resultat du söker ska du välja den produkt som är mest passande för dina behov.

Många produkter kan bestå av endast kollagen och deras syfte är att främst stärka leder och skelett för att bibehålla en normal funktionalitet och rörlighet. Sedan finns det de produkter som förutom kollagen även innehåller andra ämnen som till exempel antioxidanter, kisel, bromelain, zink och en del andra ämnen. Meningen med att blanda ut kollagenet med dessa ämnen är för att även kunna jobba och stärka andra delar av kroppen som drar nytta av dessa ämnen.

En annan viktigt punkt att tänka på är också vilken mängd med kollagen varje produkt och dosering innehåller. När produkterna är mer utblandade med andra ämnen kan mängden av kollagen i produkten minska. Därför är det bra att kolla upp hur mycket kollagen produkterna innehåller och hur mycket du kommer att få i dig vid varje intag. Tänk på att åldern kan vara en avgörande faktor i hur mycket kollagen som du kan behöva att få i dig per dag, då kollagenproduktionen tyvärr avtar med åldern.

Pris på kollagen

Priserna på kollagentillskott kan variera lite grann när du ska köpa kollagen. Men är du ute efter det bästa kollagenpulvret eller tabletterna så kommer du också att få betala lite mer. Produkterna brukar ligga ganska bra i pris. Ofta brukar de ligga på omkring 200-400 kronor, vilket är det normala. Men det finns även kollagen som är mycket dyrare än så.

Det du bör tänka på när du hittar de dyrare produkterna är att jämföra deras ingredienser och ta reda på om de erbjuder något unikt. Många gånger kan ingredienserna vara desamma men olika företag har självklart olika priser. Men i vissa fall kan det vara så att du betalar för ett specifikt kollagen, eller att det är framtaget på ett speciellt och unikt sätt, eller att produkten innehåller andra dyrare ingredienser.

Sedan är det även bra att se över doseringarna och hur länge ett paket kommer att räcka. Ibland kan de billigare produkterna kosta mer i längden än de dyra, då de tar slut snabbare!

Pulver eller kapslar?

Många kan ha svårt med att välja vilken typ av produkt de ska välja. Har du har svårt att välja mellan pulver eller kapselform så kan det vara bra att testa båda två innan du väljer något av det. Det är alltid enklast att ta reda på vilket man föredrar.

Däremot finns det några nackdelar och fördelar med båda. Nackdelen med kapslar kan vara att det kräver flera doseringar om dagen, eller flera tabletter på en och samma gång. Detta kan vara något som är lite jobbigt om du inte är van eller inte tycker om att ta sina tillskott flera gånger om dagen. Men det positiva med kapslar är att det går fort då du inte behöver dricka dem.

Och fördelen med att ta sitt kollagen i pulverform är att du kommer att slippa flera doseringar om dagen. Oftast kräver kollagenpulver endast en dosering per dag, vilket är något som är enkelt att komma ihåg och lättare att utföra.

Vanliga frågor

Hjälper kollagen mot rynkor och linjer?

Svaret på denna fråga är: ja! Kollagen är en av byggstenarna i hudens uppbyggnad och är därför ett viktigt ämne. Med åldern avtar vår kollagenproduktion som allt annat och leder i sin tur till att vi får mindre volym i ansiktet och huden. När volymen minskar bryts även huden lättare ner där det saknas kollagenvävnad och då uppstår det rynkor och linjer.

Med hjälp av kollagentillskott kan du hjälpa kroppen hålla igång produktionen av kollagen och detta bidrar i sin tur till att du bromsar hudens åldrande och även kan reducera de rynkor och linjer som redan finns.

Kommer jag kunna röra på mig som vanligt igen?

Om du känner dig stel, mindre rörlig och kanske har ont i lederna så kommer kollagen att hjälpa dig. Du kommer stärka upp leder, muskler, brosk och skelett och det kommer att hjälpa med både smärta och rörigheten.

Vilket kollagentillskott är bäst i test?

Vilket kollagen som är helt och hållet bäst i test är väldigt svårt att svara på då vi alla är olika och tar upp produkter och ämnen på olika sätt. Men alla produkter du har fått läsa om här är bland de bästa kollagenprodukterna du kan hitta. Vi har nämnt alla kollagenpulver som är bäst i test. Vi har även nämnt kollagentabletter som är bäst i test och vi har helt och hållet gått igenom kollagen som är bäst i test.

Hjälper kollagen mot akne?

Kollagen i sin tur hjälper inte mot akne. Men däremot förbättrar det hudens struktur, volym och spänst, vilket i sin tur kan hjälpa en aknehud som läker. Däremot finns det kollagenprodukter som innehåller ämnen som hjälper till mot akne, och kombinationen av dessa tillsammans kommer att förfina huden. Kollagen kan vara bra att ta när huden har börjat att läka efter akne för att det ska läka bättre.

Sammanfattning och slutsats

Det vi har lärt oss med denna artikel är hur avgörande det är för kroppens funktionalitet att förse kroppen med kollagen. Kollagen är viktigt för att det är ett naturligt ämne i kroppen som stärker alla ben, brosk, leder, ligament, muskler, hår, hud och naglar. Och eftersom produktionen av detta naturliga ämne som vi har i kroppen minskar med åldern så måste vi förse kroppen med det för att kunna röra oss och vara så funktionella som möjligt livet ut.

Kollagen hjälper även till att bromsa våra ålderstecken och förfina huden. Det hjälper även till att stärka både hår och naglar, då hår och naglar också produceras i kroppen med hjälp av detta protein.

Att hitta en kollagenprodukt som passar för just dig kan vara svårt och därför bör vi testa oss fram tills vi hittar det kollagen som är bäst i test för oss. Självklart är det bra att du väljer bland alla ovannämnda produkter då det är topp tio av de bästa på marknaden. Men vilket som är det absolut bästa kan endast du själv avgöra då vi alla är olika och har olika behov. Kom ihåg att alltid välja det kollagentillskott som passar dina behov bäst och din kropp bäst. Alla kosttillskott fungerar inte för alla, vissa produkter kan vara alldeles för starka och det kan bidra till att vi istället mår dåligt.

Testa dig fram för att hitta den bästa produkten för just dig!

Källor:

 1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows

Lämna en kommentar