kosttillskott hår och naglar

Kosttillskott hår bäst i test 2022 – hitta bästa kosttillskottet för hår

Vill du se ifall du kan få fylligare och starkare hår? Då kanske kosttillskott för just håret är värt att testa.

Under vintern och sommaren kan håret ta mycket stryk på grund av kylan och värmen. På vintern blir håret oftast väldigt elektriskt och på sommaren blir det oftast solblekt. Vissa människor har problem med sitt hår och lider av håravfall, torrt eller skadat hår. [1]

Många människor färgar sitt hår och hårfärg är något som sliter otroligt mycket på håret. När du färgar ditt hår finns det risk för att håret går av, blir slitet, torrt och skadat. Om du själv har problem med ditt hår och vill få hjälp med det så är kosttillskott för håret väldigt bra. Vi har valt att testa några olika kosttillskott till håret för att hitta de som är bäst på marknaden just nu. Vi har kommit fram till 10 stycken olika kosttillskott för håret som sticker ut lite ur mängden. I denna artikel kommer du att få läsa om dessa 10 olika kosttillskott för håret, så att du själv kan bestämma dig för vilken produkt du vill köpa.

Topp 5 bästa kosttillskott hår 2021

1. HårhudHår, hud & naglar

Denna produkt är väldigt bra för dig som lider av håravfall, detta tillskottet minskar eventuella håravfall. Produkten kommer även att bygga upp ett skydd som skyddar hud, naglar och hår från att bli skadat. Om du vill ha riktigt fina och friska naglar, fin hud och ett fantastiskt hår behöver du endast äta två tabletter om dagen för att få ett fantastiskt resultat. Denna produkt innehåller bland annat kollagen och kisel. Produkten innehåller antioxidanter som motverkar och skyddar mot håravfall och skador på håret. Detta kosttillskott innehåller också MSM som är en skönhetsmineral, MSM ger dina naglar och ditt hår styrka. Produkten innehåller även kondroitin som hjälper huden att reducera eventuella rynkor så att din hud blir mycket slätare. Om du har brist på kisel ska du äta detta kosttillskott, eftersom brist på kisel kan leda till nagelsjukdomar, hudproblem och håravfall.

Fördelar:

 • Innehåller antioxidanter
 • Innehåller kisel
 • Innehåller kollagen

Nackdelar:

 • Innehåller inte MTC-olja

 

2. PriorinPriorin kapslar

Detta kosttillskott innehåller biotin som är bra för att behålla håret starkt och skyddar mot håravfall. Denna produkt innehåller vitamin B5, hirsextrakt och L-cystin som är en aminosyra. Detta kosttillskott kan du äta under en lång period för att hålla håret starkt men du kan också äta små kurer vid behov. Efter endast 12 veckor kommer du att få ett glansigare starkare och fylligare hår. Om du vill få det bästa resultatet av dessa kapslar bör du äta de regelbundet i minst tre månader. Under de första 90 dagarna som du äter detta tillskott kan du ta två tabletter dagligen, när du har ätit två tabletter om dagen i 90 dagar kan du trappa ned till 1 tablett om dagen.

Fördelar:

 • Innehåller hirsextrakt
 • Resultat efter endast 12 veckor

Nackdelar:

 • Innehåller inte antioxidanter

3.Sugarbears Sugarbearhair Vitamins

Detta tillskott är vegetabiliskt vilket innebär att även vegetarianer och veganer kan äta detta tillskott; kosttillskottet stärker kvaliteten på ditt hår och innehåller bra vitaminer som ger ditt hår näring för att det ska kunna bli friskt och starkt.

Fördelar:

 • Vegetabiliskt tillskott
 • Innehåller flera bra vitaminer

Nackdelar:

 • Kostar 379 kronor för 60 kapslar

 

4.Bobbys superhair Bobbys Superhair

Denna produkt innehåller både vitamin B5 och biotin vilket är riktigt bra för hår, naglar och hud. Bobby Odunco har tillsammans med Better You utvecklat detta kosttillskott för håret. Detta kosttillskott är framtaget speciellt för dig som bor i norden och vårt klimat. Produkten fungerar lika bra för män som för kvinnor.

Fördelar:

 • Innehåller vitamin B5
 • Innehåller biotin

Nackdelar:

 • Kostar 399 kronor för 60 kapslar

 

5.Silicea Original Silicea

Detta tillskott är framtaget speciellt för hud, hår och naglar. Produkten innehåller biotin, selen och Zink som är viktiga ämnen för att behålla en fin hy, ett starkt och friskt hår och friska och fina naglar.

Fördelar:

 • Innehåller biotin
 • innehåller Selen och zink

Nackdelar:

 • Innehåller inte antioxidanter

 

Viktigt att tänka på när man köper kosttillskott för håret

När du ska köpa kosttillskott för håret finns det några saker som är bra att tänka på. Du måste bland annat fundera över vilken kvalitet du vill ha på produkten men du måste även fundera över vilket pris du är villig att betala för tillskottet, även varumärket på produkten är viktigt vid köp av kosttillskott.

Pris

Priset på produkten är något som kan vara bra att tänka på. Priset kan ibland avgöra om produkten är av hög kvalitet eller inte. Ibland är priset rimligt och ibland är det för högt. Priset på kosttillskott för håret varierar väldigt mycket beroende på vilket varumärke du väljer och vilken kvalitet produkten du ska köpa har. Men om du ska köpa kosttillskott för håret får du räkna med att det kommer att kosta dig mellan 100 och 400 kronor.

Kvalitet

Kvaliteten på produkten är väldigt viktigt för att produkten ska vara bra och hälsosam för dig och din kropp. Ibland kan det vara svårt att hitta ett tillskott som har hög kvalitet, har du svårt att hitta något mer bra kvalitet kan du jämföra olika tillskott på nätet. De produkter som vi har listat i detta test är alla av hög kvalitet.

Varumärke

Varumärket på tillskottet är också något som är viktigt. Det är viktigt med ett bra varumärke så att du vet säkert att tillskottet är bra för din kropp. Vissa företag vill bara tjäna pengar på sitt varumärke och bryr sig inte speciellt mycket om produkten är bra eller dålig. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att titta på nätet vilket varumärke de flesta köper. Det är även bra om du läser recensioner om produkten innan du köper den.

Information om håravfall och kosttillskott

Alla människor tappar hår någon gång i livet, det är normalt och är faktiskt också nödvändigt för ditt hårs växtcykel. Det är normalt för både tjejer och killar att tappa ungefär 50 till 150 hårstrån om dagen. Att tappa upp till 150 hårstrån om dagen kommer inte att göra dig flint eller få kala fläckar i huvudet, det är normalt och du måste tappa hår för att de nya håret som kommer ska få en chans att växa. En person har ungefär mellan 100 000 och 150 000 hårstrån, så om du tappar 150 hårstrån om dagen kommer det inte att syns på varken längden eller volymen.

Håravfall och hårväxten pågår kontinuerligt och det kallas för hårets växtcykel. Växtcykeln består av fyra faser och alla din hårstrån befinner sig i olika delar av din växtcykel, detta är helt klart bra och positivt eftersom du inte kommer tappa allt hår på en gång när hårstråna befinner sig i olika cyklar.

I den första fasen av hårets växtcykel delas celler i hårsäckarna, detta går väldigt snabbt och kommer att resultera i en ny hårväxt. Hela 90 procent av ditt hår befinner sig i denna fas av hårets växtcykel. Den första fasen varar så länge som upp till sju år, längden på denna fas avgör hur länge ditt hår växer. Men det är många saker som spelar in när det kommer till den första fasen, bland annat har din ålder, genetik, näring och din allmänna hälsa en stor betydelse. Om du lider av håravfall kan det alltså bero på att du har dåliga livsvanor, din hälsa kan alltså påverka din hårväxt.

Nu kommer vi till den andra fasen. När ditt hår tillslut har nått sin maximala längd kommer den att börja frigöra sig från sin hårrot, då kommer den att bli inaktiv och krympa. Ditt hår kommer sedan att röra sig mot din hudbarriär. När ditt hårstrå har frigjort sig från din hårrot kommer hårstråt att förlora all blodtillförsel och kommer då inte att få någon näring och kan då inte växa vidare. Den andra fasen i hårets cykel är den kortaste, den varar i ungefär fyra veckor. I denna fas befinner sig endast en procent av ditt hår åt gången.

Nu kommer vi till den tredje fasen. Även fast ditt hår befinner sig i något som kallas för ”club hair” sitter den fortfarande fast i din skalp. När hårstrået fortfarande sitter fast i din skalp kommer ett nytt hårstrå att börja växa under de. Efter ett tag kommer alltså de nya hårstråt som växer under att ta plats. Denna fas varar i ungefär tre månader.

Nu kommer vi till den sista fasen och det är håravfallsfasen. Det är i denna fas som det så kallade ”club hair” faller av ditt huvud. Alla hårstrån som kommer till denna fas faller av ditt huvud. När ditt hårstrå väl har kommit till denna fas finns det inget du eller någon annan kan göra åt det. Efter denna sista fas kommer din hårsäck att återgå till den första fasen igen och bilda nya hårstrån. Detta kommer att ske om och om igen.

Håravfall och hår-tapp

Att tappa hårstrån är alltså något som är bra och viktigt för ditt hårs växtcykel. Men om du börjar tappa mer än 150 hårstrån om dagen kan du lida av håravfall. Du kan självklart inte räkna varje hårstrå som du tappar men om du märker att du börjar få tunt hår kan du börja fundera över om du har drabbats av håravfall.

Oftast när du lider av håravfall har väldigt många av dina hårsäckar gått från den första fasen till den andra fasen, alltså fler hårsäckar än vad som är normalt. När dessa hårstrån kommer till den fasen att de ramlar av kan ditt hår bli väldigt tunt.

Det finns väldigt många orsaker till att du kan tappa ditt hår. Får många människor beror håravfall på bland annat en väldigt snabb viktnedgång. Om du lider av till exempel anorexia kan du riskera att få håravfall. I vissa fall kan håravfall bero på en underliggande sjukdom eller biverkningar av mediciner.

I de flesta fall är ditt håravfall ett så kallat androgeniskt håravfall, det är dock mest känt som kvinnligt och manligt håravfall. Detta håravfall har inget med ditt hårs växtcykel att göra, detta håravfall beror på att ett hormon som kallas för DHT förminskar dina hårsäckar tills dina hårsäckar inte producerar något hår längre. När dina hårsäckar har förminskats kommer håret tyvärr att falla av.

Det har även bevisats att kvinnor som har lockigt hår tappar mer hår än de kvinnor som har rakt hår. Att kvinnor med lockigt hår tappar mer hår beror på genetik och hårtypen, men oftast burkar kvinnor med lockigt hår använda sig mycket av värmetänger vilket tar skada på håret och håravfall kan uppstå. När du använder dig av värmetänger eller någon annan värme på håret kommer ditt hår att bli väldigt torrt och slitet, vilket kommer att resultera i håravfall. Om du har ett väldigt långt hår kan du tappa mer hår än andra eftersom långt hår är mycket mer utsatt. Du kan undersöka ditt hår för att se om ditt hår är ohälsosamt, börja titta bakifrån för att se om håret är glesare och saknar glans, sedan gör du samma sak genom hela håret. Om du tappar väldigt mycket hår är det alltså ett tecken på att ditt hår inte är hälsosamt. Om ditt hår inte är hälsosamt och du tappar väldigt mycket hår är det bra om du börjar äta kosttillskott för håret. Kosttillskott för håret kommer göra ditt hår glansigare och starkare.

Ibland kan det vara svårt att veta om du har drabbats av endast hårtapp eller om du faktiskt har drabbats av håravfall. Vi kommer nu att gå igenom några klassiska håravfall.

Om du tappar hår fläckvist, vilket innebär att du får kala fläckar, då kan du ha drabbats av ett tillstånd som kallas för alopeci areata. Detta är ett medicinskt tillstånd, vilket innebär att dus bör uppsöka en läkare för vård.

De flesta män som tappar hår brukar få ett högre hårfäste. Detta betyder att hårfästet har börjat flytta sig uppåt. Detta är ett tecken på något som heter androgenetiskt håravfall. Det finns medel du kan köpa på apoteket för att minska risken för mer håravfall.

Ett tecken på att du tappar mycket hår kan vara att du får en tunn, så kallad krona.

För kvinnor, tillskillnad mot män som oftast tappar hår på ett begränsat område, tappar kvinnor hår över skalpen. Detta innebär att håravfallet blir mindre tydligt. Det är dock ett tydligt tecken på att en kvinna tappar mycket hår om benan blir bredare.

Ett annat tecken på håravfall som kan märkas på kvinnor med långt hår är att håret är väldigt tunt när det är uppsatt i en svans.

Du kan också upptäcka att du lider av håravfall om du ser mycket hår på din kudde efter att du har sovit. Även om du har mer hår än vanligt i din hårborste och mer hår än vanligt i duschavloppet, kan du ha drabbats av håravfall. Om du upplever att du tappar extra mycket hår är det viktigt att du pratar med din läkare så att du kan få den vård du behöver för att stoppa håravfallet.

Orsaker till att du kan tappa hår

Stress är något som kan göra att du drabbas av håravfall. Oavsett om du är kvinna eller man kan du tappa mycket hår om du är i en stressig period i livet. Men det är viktigt att du vet om att tappa hår i samband med stress är inte ett permanent tillstånd. Håravfallet kommer att ge med sig när din period av stress är över. Det finns faktiskt två typer av håravfall som orsakas av stress, det första är Telogen Effluvium. Telogen Effluvium har bevisats vara den största och vanligaste orsaken till att du tappar hår. Anledningen till att du tappar ditt hår är att en större del av dina hårsäckar går i dvala. När dina hårsäckar går i dvala stoppas tillväxten av nya hårstrån och hårstråna frigörs från din hårbotten. Om du lider av detta kommer du att inom några månader börja tappa mycket hår. Sedan finns det något som kallas för alopecia areata, det har bevisats att detta tillstånd oftast beror på stress. Detta tillstånd betyder att din kropps immunförsvar i hårsäckarna har försvagats, detta gör att du tappar väldigt mycket hår. Denna åkomma beror som sagt oftast på stress men det kan även bero på en underliggande sjukdom. Oftast tappar du mycket hår på huvudet, men du kan också tappa ditt ögonbrynshår eller ditt hår på benen.

Ärftligt håravfall är den största anledningen till att män tappar mycket hår. Detta håravfall kan du ha ärvt från både din mamma och pappa eller någon av dem. Det är dock större chans att du tappar mer hår om både dina föräldrar led av håravfall. Män tappar oftast mycket av håret vid tinningarna medan kvinnor oftast tappar hår på toppen av huvudet. I de flesta fall får du dock håravfall över hela din hårbotten.

Många av de människor som lever i norden lider av hypothydroidism. Kvinnor drabbas dock mer än män. Detta tillstånd beror på att din sköldkörtel producerar för lite av ett ämne, vilket påverkar din ämnesomsättning, ditt humör och din puls.

Om du har brist på Zink i din kropp är det vanligt med håravfall. Zink hanterar nämligen din cellförnyelse och generar viktiga saker i kroppen, bland annat din hårväxt. Oftast när du tappar mycket hår beror det på brist på zink i kroppen. Om du lider av håravfall på grund av brist på zink så bör du verkligen äta kosttillskott för håret som innehåller zink. Det finns även livsmedel som du kan äta för att få i dig mer zink. Men kosttillskott är den snabbaste källan till zink.

Du kan också lida av håravfall på grund av B-vitamin brist. Även nedsatt leverfunktion, rökning och graviditet kan orsaka håravfall. Om du tappar mycket hår på grund av B-vitamin brist är det viktigt att du börjar äta mat som innehåller mycket B-vitamin. Det finns även kosttillskott för håret som innehåller B-vitamin.

Något som sliter väldigt mycket på ditt hår är värmetänger eller annan värme. Om du använder schampo överdrivet ofta eller andra stylingprodukter kan du även slita väldigt mycket på håret. När du använder värme på håret, speciellt utan värmeskydd kommer du att slita väldigt mycket på håret. Även stylingprodukter kommer att göra ditt hår slitet, torrt och frissigt. För att undvika att skada ditt hår är det bra om du använder dig av värmeskydd när du lockar eller plattar håret. Du kan också försöka duscha håret med schampo bara två gånger i veckan. Bäst av allt är ju om du inte använder värme alls på håret.

Åldrande har faktiskt också en stor inverkan på håravfall. Ju äldre du blir desto mer hår kommer du att tappa. Forskare har ännu inte kommit fram till varför håret blir sämre och faller av vid högre ålder. Men det finns medel som du kan köpa på apoteket för att håravfallet inte ska gå så fort. Vi kan dock inte styra över detta håravfall. Men det är viktigt att du tar hand om din hälsa och äter bra mat och rör på dig för att minska risken för att håravfallet ska gå snabbt.

Kosttillskott för håret

Om du är en person som lider utav håravfall eller hårtapp är det viktigt att du får i dig de vitaminer och mineraler som du behöver. Du kan få i dig nästan alla vitaminer och mineraler via din dagliga kost men ibland kan du behöva äta tillskott om du inte får i dig tillräckligt via maten.

Kosttillskott för håret innehåller väldigt många bra och viktiga ämnen. En del tillskott innehåller även vitaminer som är bra för kroppen. Kosttillskott för håret är till för dig som tappar mycket hår men det är också till för dig som vill behålla ett starkt, friskt och glansigt hår. Om du äter kosttillskott för håret kommer ditt hår att bli starkare, friskare och mindre frissigt, du minskar även risken för att drabbas av håravfall. Kosttillskott för håret ska dock inte ersätta den vanliga dagliga kosten. Du ska äta som vanligt, gärna mycket mat som innehåller vitaminer som är bra för håret, och använda kosttillskott för håret som endast ett tillskott. Kosttillskott för håret finns att köpa på alla hälsokostbutiker och de kan även finnas att köpa på apotek och vanliga större matbutiker.

Vanliga frågor om kosttillskott för håret

Nu har vi gått igenom en del om håravfall och kosttillskott för håret och du har säkert många frågor och funderingar. Här kommer vi att svara på de frågor du kan tänkas ha när det kommer till hår och kosttillskott för håret.

Vad kostar kosttillskott för håret?

Kosttillskott för håret varierar i pris som vilket kosttillskott som helst. Det varierar mycket i pris beroende på varumärke, kvalitet på produkten och mängden kapslar i burken. Men du får räkna med att det kommer kosta dig mellan 100-400 kronor.

Varför bör jag äta kosttillskott för håret?

Du måste inte äta kosttillskott för håret men om du har glanslöst, torrt och frissigt hår är det bra om du äter kosttillskott för hår. Om du lider av lindrigare håravfall är det extra bra om du kan äta kosttillskott för håret. Om du upplever att du har mycket håravfall ska du alltid kontakta din läkare för att utesluta annan sjukdom.

Är kosttillskott för håret farligt?

Nej, kosttillskott för håret är inte farligt. Det innehåller inga farliga ämnen men du ska aldrig, som vid vilket annat kosttillskott som helst, överdosera mängden om dagen.

Vart kan jag köpa kosttillskott för håret?

Du kan köpa kosttillskott för håret på de allra flesta hälsokostbutiker. Du kan även köpa det på apotek och i vissa större matbutiker.

Varför tappar jag hår?

Det finns många orsaker till varför du tappar hår, oftast beror det på stress. Om du tappar överdrivet mycket hår ska du uppsöka en läkare för att utesluta att det finns en underliggande sjukdom. Många mediciner har även som biverkning att du tappar hår. Om du äter en medicin som har håravfall som biverkning kan det vara bra om du pratar med din läkare för att få prova en annan typ av medicin där du inte tappar håret.

Vad ska jag göra om jag tappar mycket hår?

Om du tappar väldigt mycket hår, mer än vanligt, så kan du uppsöka läkare för att bli undersökt. Du kan dock börja med att äta kosttillskott för håret för att se om det hjälper. Det är även bra om du får i dig en bra kost dagligen som innehåller bra och viktiga vitaminer. Håravfall kan i många fall bero på brist på någon vitamin.

Vad ska jag tänka på innan jag köper ett kosttillskott för håret?

Tänk på att köpa ett kosttillskott för håret som har en bra kvalitet. Du kan enkelt jämföra olika kosttillskott på nätet och det är även bra om du läser recensioner om produkten du tänker köpa innan du köper den.

Sammanfattning och slutsats

Du har nu fått läsa om de bästa kosttillskotten för håret som finns på marknaden just nu. Dessa produkter innehåller väldigt bra och viktiga ämnen för hår, hud och naglar och passar perfekt för dig som vill ha ett friskt och starkt hår, friska naglar och fin hy.

Kosttillskott för håret är viktigt för att behålla ett fint och starkt hår. Om du lider av håravfall är det jättebra att testa kosttillskott för håret eftersom kosttillskott för håret stärker håret. Kosttillskott för håret kan du köpa på hälsokostbutiker, apotek och i vissa större matbutiker. Tillskotten kostar mellan 100-400 kronor beroende på vilket varumärke, vilken kvalitet och vilken mängd du väljer att köpa.

Biotin är ett viktigt ämne att leta efter när du köper kosttillskott för håret. Den vinnande produkten i vårat test innehåller väldigt mycket biotin per kapsel, vilket är bra. Det är även bra om du tittar efter ett tillskott som innehåller andra bra vitaminer. Håravfall och glanslöst hår beror oftast på brist på någon vitamin.

Källor:

 1. https://ki.se/forskning/nar-haret-ar-huvudsaken

Lämna en kommentar