kreatin

Kreatin bäst i test 2022 – hitta bästa kreatinet

Keratin är ett väldigt bra kosttillskott att ta till om du vill bli både snabbare, starkare och större. Forskare har gjort många studier om kreatin och har kommit fram till att kreatinet förbättrar din prestation vid träning, speciellt vid styrketräning och intervaller.

Om du tränar och tar till kreatin kommer du att få en större ökning av styrka och muskelmassa, vilket många styrketränare drömmer om att få. Kreatin kan även hjälpa till att minska skadorna som kan uppkomma vid träning och de kan även förbättra ditt beslutsfattande och ditt minne. Vi har valt att testa några kreatin kosttillskott och har nu kommit fram till 9 stycken som är bäst på marknaden just nu. I denna artikel kommer du att få läsa om alla dessa bäst i test produkter. Du kommer även att få mer information om vad kreatin är för något och få svar på alla dina frågor som du kan tänkas ha när det kommer till just kreatin.

Topp 7 bästa kreatin 2021

1. Creatine xplodeOlimp Creatine Xplode

Denna produkt består av hela sex sorters kreatin. I denna produkt får du all bra effekt i ett och samma pulver, vilket är superbra för dig som inte vill äta en massa olika kreatin tillskott. Denna produkt innehåller inte några onödiga kolhydrater eller tillsatser som är dåliga för din kropp. Denna produkt har mycket bättre biotillgänglighet och passar sig utmärkt för alla olika slags idrottare.

Fördelar:

 • Passar alla idrottare
 • Innehåller sex olika kreatin
 • Innehåller inte några onödiga kolhydrater

Nackdelar:

 • Kostar 299 för 500 gram

 

2. Aware 100%AWARE 100% Creatine

Denna produkt innehåller ett ämne som har påvisats vara väldigt prestationshöjande. Denna produkt passar för alla som vill få ett bra och snabbt resultat av sin träning.

Fördelar:

 • Kostar endast 129 kronor
 • Innehåller ett ämne som har påvisats vara prestationshöjande

Nackdelar:

 • Innehåller inget magnesium

 

3. Mutant kreatinMutant CreaKong

Denna produkt innehåller hela tre olika typer av kreatin. Produkten innehåller bland annat kreatin monohydrat som är ett högkvalitativt kreatin.

Fördelar:

 • Innehåller tre olika typer av kreatin
 • Innehåller kreatin monohydrat

Nackdelar:

 • Är inte snabbupptagande för kroppen

 

4. StarStar Nutrition Creatine Monohydrate

Denna produkt är perfekt för dig som vill ha en kvalitativ och snabb muskelökning. Om du dricker detta pulver i samband med träning kommer du att få en mycket snabbare återhämtning, vilket är bra för dig som vill kunna träna igen nästa dag. Detta kosttillskott innehåller hela 100 % rent mikroniserat kreatin. Detta är ett av de bästa kreatinet för muskelökning.

Fördelar:

 • Snabb och kvalitativ muskelökning
 • Kostar endast 99 kronor för 500 gram

Nackdelar:

 • Innehåller inget magnesium

 

5. Five5% Nutrition CREA-TEN

Detta fantastiska kosttillskott innehåller 10 stycken olika versioner av kreatin. Dessa 10 kreatinerna är ihopsatta just för att du ska få ett sådant effektivt och bra resultat som möjligt. Med detta kosttillskott får du mer cellvolym och muskelmassa.

Fördelar:

 • Innehåller hela 10 olika kreatin
 • Ökar din cellvolym

Nackdelar:

 • Kostar 229 kronor för 231 gram

 

6. primePrime Nutrition Creatine RX

Detta kreatin innehåller hela tre stycken helt olika kreatinformer, just för att du ska få den bästa effekten och det bästa upptaget av produkten. Denna produkt förbättrar och snabbar på din återhämtning och den kommer även att ge dig mer styrka och uthållighet. Denna produkt fungerar ungefär som en återuppladdare utav din energi. Effekten kommer bli att du får bättre uthållighet och mer styrka.

Fördelar:

 • Innehåller tre olika kreatinformer
 • Förbättrar och snabbar på din återhämtning

Nackdelar:

 • Innehåller inget magnesium

 

7. CreatineOlimp Creatine Mega Caps 1250

Detta kreatin kosttillskott innehåller kreatinmonohydrat som faktiskt är den äldsta kreatinsorten som finns på marknaden. Pulvret i dessa kapslar är väldigt finfördelade och kan på grund av det tas upp väldigt mycket snabbare av kroppen och muskelvävnaderna. Denna produkt har väldigt smidiga och bra kapslar. En kapsel av denna fantastiska produkt innehåller hela 1250 milligram kreatinmonohydrat.

Fördelar:

 • Varje kapsel innehåller hela 1250 milligram kreatinmonohydrat
 • Innehåller kreatinmonohydrat

Nackdelar:

 • Innehåller ej magnesium

 

Viktigt att tänka på när man köper kreatin

När du ska köpa kreatin [1] kosttillskott finns det några saker som är bra att tänka på. Bland annat måste du fundera över vilket pris du är villig att betala för kosttillskottet. Det är också viktigt att du köper ett kreatin kosttillskott som har ett bra varumärke och en hög kvalitet.

Pris på kreatin

Kreatin kostar väldigt olika beroende på märke, kvalitet och mängd pulver eller kapslar som finns i burken. Men du får räkna med att det kostar dig mellan 100-400 kronor för en burk med kreatin.

Kvalitet

Kvaliteten på produkten är väldigt viktig för att du ska få ut de bästa av kreatinet. Du kan oftast läsa på produktbeskrivningen vilken kvalitet produkten har. Dessa produkter som vi har listat ovan är alla av hög kvalitet.

Varumärke

Varumärket är också väldigt viktigt för att du ska få ett kreatin kosttillskott som verkligen är bra för kroppen. Om du är osäker på vilket varumärke som är bäst kan du jämföra olika varumärken på nätet eller läsa recensioner om varumärkena.

Övrig information om kreatin kosttillskott

Nu har du fått läsa om de bästa kreatinet som finns på marknaden just nu. Här kommer du att få all den information som du kan tänkas behöva när det kommer till kreatin.

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i din kropp och som bildas utav aminosyror. Kreatin finns i dina njurar och i din lever och är viktigt för att kroppen ska fungera normalt. Kreatin är faktiskt en molekyl som fungerar som en energireserv i de av dina organ som förbrukar mycket energi, det kan bland annat vara dina muskler. Nästan en tredjedel av ditt kreatin som finns i dina muskler består faktiskt av fritt kreatin, de andra delarna är lagrade som kreatinfosat.

När du tränar dina muskler kommer de att förbruka energi som kallas för ATP. Dina ATP-depåer som du har i kroppen tar slut efter endast tre sekunder, när ATP-depåerna tar slut kommer kreatinfosfat att kicka in för att bilda ännu mer ATP. Kreatinfosfatet kommer att räcka i ungefär sex sekunder när du styrketränar och sedan är det glykogen som kickar in och står för resten av din energi. I din kropp finns det mycket mer glykogen än det finns kreatinfosfat, men glykogen är en långsammare energikälla och den kommer inte att räcka för att du ska få samma intensiva muskelarbete som du kommer få av kreatinfosfat. När ditt kreatinfosfat är slut kommer du inte att orka med att springa lika fort eller att lyfta lika tunga vikter som du kunde när kreatinfosfatet fortfarande fanns kvar. Efter att du har styrketränat i cirka 10 sekunder kommer ATP:et och ungefär hälften av glykogen att bildas i din kropp. Efter ungefär 20 sekunders styrketränande kommer din kropps depåer av just kreatinfosfat vara slut och då kommer glykogen att stå för majoriteten utav din ATP-produktion.

På ett enklare sätt kan detta förklaras så här:

ATP är dina musklers bränsle när dina muskler har kontraherat. Efter de kommer din kreatinfosfat att delas och bilda mer energi som sedan kommer att bilda ännu mer ATP. När du sedan vilar kommer kreatinfosfat att bildas i din kropp igen eftersom de använder de kreatin som skapades innan. Efter ungefär 20 sekunder av hårt arbete för dina muskler kommer ditt kreatinfosfats lager vara helt tömt.

På en dag kommer din lever och dina njurar att producera cirka 1-2 gram kreatin. Men kreatin finns faktiskt även i din dagliga kost om du äter animaliskt kött. Fisk, fågel och annat kött innehåller kreatin och om du äter något utav de kommer du att få i dig extra kreatin. Hela 95 procent av ditt kreatin finns redan lagrat i dina muskler, så är det också för djur, så när du äter någon typ utav kött kommer du att få i dig djurets kreatin. Ett kilo av fisk, fågel och rött kött innehåller ungefär 5 gram per kilo. Visste du att mjölk också innehåller kreatin? Ungefär 0,1 gram per liter mjölk. Detta betyder att veganer inte får i sig något kreatin från den dagliga kosten och forskning har visat att veganer har lite mindre lagrat kreatin i kroppen. Det kan därför vara bra för dig som inte äter kött alls eller nästan aldrig äter kött att äta kreatin kosttillskott. Men även du som äter kött kan börja äta kreatin kosttillskott för att öka kreatinet i dina muskler med hela 20-40 procent, vilket är en väldigt stor ökning. Du som är vegan kan alltså äta kreatin kosttillskott eftersom de inte innehåller något animaliskt. Kreatintillskott är tillverkat av aminosyror som inte kommer från djur. Om du får i dig kreatin i din dagliga kost kommer ditt kreatin att öka i kroppen, även du som äter kreatin som kosttillskott kommer att få en ökning av kreatin i kroppen.

Om du har mer kreatin i din kropp kommer du också att orka springa längre och du kommer även orka styrketräna längre. Om du har mer kreatin i dina muskler kommer du alltså att orka lyfta några gånger till eller öka vikten lite mer. Du kommer även att kunna återhämta dig snabbt efter varje set, vilket innebär att du kan få till fler set under ett träningspass. Eftersom du kommer att orka lyfta mer och återhämta dig snabbare efter varje set kommer du att få en större muskelmassa och mer styrka snabbare. I en studie där några personer fick äta kreatin kosttillskott tillsammans med styrketräning under två månader visade det sig att deras styrka ökade med hela 20 procent. Det gjordes även några styrketester och de som åt kreatin kosttillskott ökade sin prestation med hela 26 procent.

När du äter kreatin kosttillskott kommer din prestation att förbättrats men effekten är dock mycket bättre under 20-30 sekunder när kreatinfosfatlagret fortfarande finns kvar.

Många som vill äta kreatin kosttillskott tror att kreatinet kommer att få dig att se svullen ut, men så är det faktiskt inte. Hela 95 procent av kreatiner i kroppen lagras i dina muskler och det kommer faktiskt att få dig att se mer muskulös ut, vilket många styrketränare strävar efter.

Ungefär 1 000 studier har gjorts efter att forskare började bli intresserade av kreatinets effekt i början av 90-talet. Det finns en biverkning som många personer har drabbats av och det är viktuppgång. Att personer som äter kreatin kosttillskott har gått upp i vikt beror helt och hållet på att kreatin binder till sig vätska, men vätskan hjälper dig som är idrottare att reglera din kroppstemperatur bättre. Så att gå upp lite i vikt spelar egentligen inte någon stor roll eftersom din kropp istället får lättare att reglera kroppstemperaturen, vilket är bra för dig som tränar ute på sommaren.

Det finns ingen studie som visar att kreatin kosttillskott skulle minska din kropps egen produktion av kreatin. Det finn inte heller någon studie som visar att kreatin kosttillskott skulle påverka dina njurar negativt oavsett om du är en frisk person eller en person med en njursjukdom, vilket är bra då alla kan äta kreatin kosttillskott. Det har heller inte bevisats i någon studie att kreatin kosttillskott skulle bidra till magproblem, vätskebrist eller muskelkramper.

Det finns alltså inte någon stor negativ effekt av kreatin, dock finns det istället väldigt bra effekter av att äta kreatin kosttillskott. Kreatinet ökar ju dina musklers kapacitet och uthållighet vid högintensiva träningar. Det finns också studier som visar på att du kommer återhämta dig snabbare om du äter kreatin som kosttillskott. Kreatin kan även bidra till positiva effekter om du har till exempel Parkinsons sjukdom, fibromyalgi eller diabetes.

Det har även gjorts studier som visar att kreatin är väldigt effektivt för alla åldersgrupper som idrottar, du kan alltså äta kreatin kosttillskott både när du är 20 år och 80 år. Det görs även fler och fler studier om kreatin och alla verkar se lovande ut.

Kreatin bidrar till en snabb och effektiv styrkeökning men kreatin bidrar även till en styrkeutveckling och muskeltillväxt på längre sikt, alltså inte bara på kort sikt. Det har gjorts flera studier som har visat att kreatin bidrar till en ökning av glykogen i din skelettmuskulatur. Om du äter kolhydrater i samband med kreatin kommer de bidra till mer glykogeninlagring i dina muskler, om du istället äter bara kolhydrater och inget kreatin kommer inte det att ge samma effekt i dina muskler. Glykogen är som sagt ett kolhydratförråd i våra muskler och ju mer kolhydrater du har i dina muskler desto mer uthållig kommer du att bli.

Att ha en ökning av cellvolymer i kroppen har visats i ett antal studier vara uppbyggande för dina celler. Det har dock inte bevisats att kreatinupplementering kommer att bidra till en ökad proteinsyntes. Det har dock gjorts studier där det har bevisats att reducerad proteinnedbrytning indikerar på något som kallas för antikatabol effekt.

Kreatin har bevisats i många studier förbättra din återhämtning riktigt mycket, detta är bra för dig som vill få ut de mesta av din träning. Det har gjorts flera studier där personer har fått göra några övningar, några fick endast kolhydrater och några fick kreatin. Det resulterade i att de som fick kreatin hade en mindre återhämtningstid medan de andra som fick kolhydrater hade samma återhämtningstid som innan.

Vanliga frågor om kreatin

Är kreatin farligt för kroppen?

Kreatin är inget ”magiskt” som du kan äta för att få bättre uthållighet och större muskler. Sanningen är den att kreatin redan finns i din kropp. Men ett extra intag av kreatin kan öka din uthållighet och styrka. Det har forskats väldigt mycket om kreatin och det har varit väldigt många positiva resultat. Det har dock visats att om du äter en stor mängd kreatin dagligen i en väldigt lång period kan det ha påverkan på dina njurar. Men det är endast om du äter kreatin under flera år dagligen.

Hur mycket kreatin kan jag äta om dagen?

Kreatin är som sagt något som redan finns i din kropp. Kreatin finns även i alla djurs kroppar och när vi äter animalisk kost kommer vi att få i oss en liten mängd kreatin. Om du vill få i dig ytterligare med kreatin kan du som sagt äta kosttillskott. Du ska, som vid vilket annat preparat som helst, inte överdosera mängden kreatin om dagen. En bra mängd att få i sig dagligen är 5 gram kreatin.

Hur mycket kostar kreatin kosttilskott?

Kreatin kosttillskott varierar mycket i pris beroende på hur stor mängd kreatin du ska köpa. Priset varierar även beroende på vilken varumärke du ska köpa och vilken kvalitet produkten har. Men du får räkna med att det kommer att kosta dig mellan 100-400 kronor.

Borde jag ta ett uppehåll från kreatin ibland?

Ja, det kan vara bra att ta ett uppehåll från kreatin ibland på grund av att det har bevisats att kreatin kan ha en negativ effekt på njurarna vid väldigt långa intag. Det kan därför vara bra att ta ett uppehåll varannan månad och sedan börja ta kosttillskottet igen efter några månader.

Kan jag få biverkningar av kreatin?

Ja, många som tar kreatin kosttillskott kan drabbas av viktökning. Dock finns det väldigt många positiva effekter av kreatin så att en viktökning spelar inte så stor roll för många. Vissa människor har även drabbats av magproblem och illamående. Om du får magproblem och blir illamående av kreatinet så rekommenderas du att minska dosen.

Kan jag få håravfall av kreatin?

Ja, men inte alls många drabbas av det. Det har stor betydelse om håravfall är vanligt i din släkt. Då finns det större risk att du kan drabbas av det.

Räknas kreatin kosttillskott som doping?

Nej det gör de inte. Du kan som sagt få i dig kreatin via din dagliga kost, så därför räknas inte kreatin kosttillskott som doping.

Kan jag börja äta kreatin på min vilodag?

Du kan börja ta kreatin kosttillskott när som helst, men du måste träna regelbundet. Du ska alltså inte äta kreatinkosttillskott om du inte tränar regelbundet.

Kan jag dricka kaffe i samband med kreatin?

Det har gjorts flera studier som visar att koffein i samband med kreatin kan motverka kreatinets effekt på kroppen. Du bör därför inte dricka kaffe eller annat som innehåller kreatin om du vill få en bra och effektiv effekt av kreatinet.

Sammanfattning och slutsats

Kreatin är något som finns naturligt i våra kroppar, främst i njurar och lever. Kreatin bildas utav aminosyror som är väldigt bra för kroppen. Du kan få i dig extra kreatin genom att äta animaliskt kött eller börja äta kreatin kosttillskott. Kreatin finns att köpa på alla hälsokostbutiker och på nätet.

Det har gjorts tusentals stuider om kreatin och forskare har kommit fram till att kreatin är väldigt bra för dig som vill bygga muskler snabbt och effektivt. Det är alltså endast du som tränar som ska äta kreatin kosttillskott.

När du tränar dina muskler och äter kolhydrater tillsammans med kreatin kosttillskott kommer din muskelmassa bli mycket större och du kommer att få en snabbare muskelutveckling. Du som äter kreatin kosttillskott kommer även att få en bättre återhämning, du kommer alltså att återhämta dig snabbare och kunna göra fler set per träningspass. När du äter kreatin kosttillskott kommer du att på både kort och lång sikt kunna bygga stora muskler.

På en dag ska du som regel få i dig fem milligram kreatin för att få de resultat som du vill ha. Det är ingen ide att äta mer än 5 milligram kreatin eftersom det inte kommer att ge ett bättre resultat. Du ska aldrig, lik som alla andra preparat, överdosera kreatin kosttillskott då det kan ha en negativ effekt på dina njurar.

Kreatin kosttillskott har, som alla andra preparat, några biverkningar som du bör ha koll på. Illamående är en av biverkningarna som många människor verkar drabbas av. Om du blir illamående är det smart att trappa ned dosen kreatin om dagen. Om du äter 5 milligram kreatin om dagen och du mår väldigt illa kan du istället trappa ned mängden kreatin till 3 milligram. Vissa människor har också fått magproblem av kreatin. Om du får magproblem av kreatin kosttillskott är det viktigt att du trappar ned på mängden kreatin så att du inte får ännu mer magproblem. Om du äter kreatin kosttillskott under väldigt lång tid, under flera år, kan du drabbas av njurproblematik. Därför är det viktigt att ta en paus från kreatin kosttillskott med jämna mellanrum. Du kan äta kreatin kosttillskott i till exempel två månader, sedan kan du ha ett uppehåll på två månader innan du börjar äta kreatin kosttillskott igen. Kreatin kostillskott kan ätas av alla människor som styrketränar. Det spelar ingen roll hur gammal du är, du kan äta kreatin kosttillskott om du är 20 år och du kan också äta kreatin kosttillskott om du är 70 år. Det finns ingen undre eller övre åldersgräns. Men barn och unga under 18 år bör inte äta några preparat om de inte har tillåtelse utav en förälder.

Kreatin finns som sagt normalt i våra kroppar, främst i njurar och lever. Men kreatin finns även i alla djurs kroppar och muskler. Om du äter animaliskt kött kommer du därför att få i dig kreatin via din dagliga kost. Dock får du inte i dig speciellt mycket kreatin från djurkött, därför kan det vara bra för dig som tränar att äta kreatin som kosttillskott.

Kreatin kosttillskott finns att köpa både på nätet och på hälsokostbutiker, men det kan även finnas på apotek och vanliga större matbutiker. Priset på kreatin varierar väldigt mycket beroende på vart du tänker köpa kreatinet, det varierar också beroende på vilket märke du vill köpa, vilken mängd kreatin du vill köpa och vilken kvalitet kreatinet har. Du kan alltså hitta kreatin kosttillskott för många olika priser. Men du får räkna med att kreatin kosttillskott kommer att kosta dig mellan 100 och 400 kronor. Det finns ingen åldersgräns på kreatin när du köper de i butik eftersom alla människor, oavsett ålder, får äta kreatin kosttillskott.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/amnen-i-kosttillskott/kreatin

Lämna en kommentar