krom

Krom kosttillskott – bäst i test 2023

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost. 

Krom är ett mineralämne som förekommer i många olika kosttillskott. Krom spelar en viktig roll i kroppens omsättning av glukos. Kromtabletter används ofta för att minska sötsuget och därigenom bidra till att gå ner i vikt. Krom finns naturligt i naturen och i kroppen. Det finns även i olika livsmedel, exempelvis musslor, fisk och baljväxter.

Krom klassas inte som ett essentiellt näringsämne för människan[1], men det finns dock många studier som bevisar kromets viktiga funktion i människokroppen. Därför är det en populär ingrediens i kosttillskott och det finns även flera kromtabletter som är särskilt utformade för dig som vill öka intaget av just det mineralämnet.

För att hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av kosttillskott har vi jämfört olika kromtillskott. Vi har valt ut de fem som är bäst i test. Här kan du läsa mer om testvinnarna samt viktig information om vad du bör tänka på vid köp av kromtillskott. Längre ner hittar du även svar på vanliga frågor om krom.


 

Bästa krom 2023

BioCare Nutrisorb® Krom 15 ml

Nutrisorb Krom från varumärket BioCare är kromtillskottet som är bäst i test 2021. Det är ett flytande tillskott som med rent innehåll utan några onödiga tillsatser. Formulan är en högpotent vätskeform som ger optimalt stöd. Tillskottet är särskilt lämpligt för personer som har svårt att svälja kapslar eller tabletter.

Den dagliga doseringen är 2 droppar i vatten till mat. Du kan även applicera dropparna direkt under tungan. Eftersom endast 2 droppar behövs per dag räcker det här tillskottet i hela 163 dagar. Det gör det till ett prisvärt tillskott i vårt test. Det är dessutom en flexibel och lättdoserad formula som kan blandas med både mat och vätskor.

Den främsta fördelen med Nutrisorb Krom är det rena innehåller. Dropparna är en enkel, renad vattenbas som innehåller 220 mikrogram krom per 2 droppar. Tillskottet innehåller inga onödiga tillsatser eller fyllningsämnen.

Förderar:

 • Rent innehåll utan onödiga tillsatser
 • Enkel att dosera
 • Passar även veganer

Nackdelar:

 • Vissa användare ogillar den flytande formulan

Lamberts Krom Polynikotinat Komplex

Lamberts Krom Polynikotinat Complex med GTF och niacin är en kromtillskott som innehåller många olika näringsämnen. Tabletterna är särskilt utformade för personer som behöver hjälp att minska sitt sötsug, exempelvis vid en planerad viktminskning.

Varje tablett innehåller 200 mikrogram GTF krom. GTF står för Glukos Tolerans Faktor. Utöver krom innehåller tabletterna även vitamin C, tiamin (vitamin B1), niacin (vitamin B3), vitamin B6, magnesium, zink och koppar. Det gör Lamberts Krom Komplex till det bästa valet om du vill ha en kromtablett med många olika vitaminer och mineraler. Du behöver endast en tablett per dag i samband med måltid.

Fördelar:

 • Innehåller många olika vitaminer och mineraler
 • Effektiv mot sötsug
 • Endast en tablett per dag

Nackdelar:

 • Dyr

Gevita Krom

Gevita Krom är det bästa valet för dig som vill ha en mycket prisvärd kromtablett. Förpackningen innehåller 100 tabletter som innehåller organiskt krom med god upptagningsförmåga. Det är ett bra tillskott för dig som vill bibehålla normala blodsockernivåer.

Varje tablett innehåller 250 mikrogram krom. Endast en tablett behövs dagligen vilket gör det till ett av de billigaste kromtillskotten i vårt bäst i test.

Fördelar:

 • Billig
 • Endast en tablett per dag
 • God upptagningsförmåga

Nackdelar:

 • Innehåller fyllnadsmedel

Skip Krom 200 mcg

Skip Krom 200 mcg är de billigaste kromtabletterna i vårt bäst i test. Skip är ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar alla sina produkter i Sverige. Sedan starten 1971 har de specialiserat sig på att erbjuda högkvalitativa kosttillskott till rimliga priser. Skip Krom är bra kromtabletter till ett bra pris.

En fördel med de här tabletterna är att de har en dragerad glatt yta som gör de lätt att svälja. Endast en tablett i samband med måltid behövs. Tillskottet innehåller även niacin (vitamin B3).

Fördelar:

 • Mycket billigt
 • Tillverkade i Sverige
 • Lätt att svälja

Nackdelar:

 • Innehåller fyllnadsmedel

Viktigt att tänka på när du köper krom

Innan du köper kromtabletter finns det en del saker du bör tänka på. Här kan du läsa mer om vissa saker du bör vara extra uppmärksam på.

Innehåll

När du köper kromtabletter är det såklart viktigt att du läser innehållsförteckningen för att se vad tillskottet innehåller. Bland annat bör du vara uppmärksam på hur mycket krom tabletterna innehåller samt hur rent innehållet är.

Kvalitet

Kromtabletterna som du köper ska hålla hög kvalitet. Innan du själv testat kosttillskottet kan det vara svårt att avgöra kvaliteten. Därför är det en bra idé att läsa bäst i test och recensioner för att bilda dig en uppfattning om tabletterna är av god kvalitet. Det är också bra att välj en väletablerad återförsäljare och ett populärt varumärke. Samtliga produkter i vårt bäst i test håller hög kvalitet.

Prisvärdhet

Stirra dig inte blind på förpackningspriset när du köper kromtabletter. Det är bättre att jämföra kostnaden per daglig dosering för att få en bättre uppfattning om tillskottet är prisvärt. Kromtabletter med rent innehåller eller de som är berikade med andra vitaminer eller mineraler kan motivera ett högre pris.

Kombinera med andra läkemedel

Det är möjligt att kombinera kromtabletter med de flesta läkemedel, men det är alltid bra att rådfråga din läkare innan. Framför allt patienter med diabetes bör rådgöra med läkare innan de tar tillskott med krom. I övrigt är det alltid viktigt att följa rekommendationerna för den specifika produkten och aldrig överdosera.

Vanliga frågor om krom

Vid köp av kromtabletter är det vanligt att ha en del funderingar. Här har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om krom.

Vad är kromtabletter?

Kromtabletter är ett kosttillskott som framför allt är bra för att minska sötsuget och småätande. Krom är ett vanligt grundämne som finns naturligt i luften, människokroppen, jorden och vattnet. Krom är ett mineralämne som är viktigt för att kroppen ska kunna omsätta glukos. Kromet behövs i kroppen eftersom det är en del av GTF-molekylen. GTF är en förkortning för Glucose Tolerance Factor. Molekylen behövs för att stabilisera blodsockernivåerna genom att påverka vävnadernas möjlighet att ta upp glukos.

Krom finns även i flera olika livsmedel[1], exempelvis musslor, fisk, baljväxter, nötter, fullkornsprodukter och vissa grönsaker. Om du inte får i dig tillräckligt med krom från maten kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott som innehåller krom. Kromtabletter har ökat i populäritet på sistone i takt med att människors kostvanor förändrats. Det är ett populärt kosttillskott för personer som vill leva mer hälsosamt eller som vill gå ner i vikt.

Det är fortfarande oklart om krom ska klassas som ett essentiellt näringsämne. Det finns många studier som bevisar kromets betydelse för människokroppen, men det krävs större studier för att kartlägga mineralämnets fullständiga funktion.

Vad är krom bra för?

Krom har många fördelar, men framför allt är det bra för att minska sötsuget och således gå ned i vikt. Om du ofta känner dig sötsugen under dagen kan det vara på grund av brist på krom. Mineralämnet kan hjälpa till att stabilisera blodsockret vilket i sin tur minskar sötsuget. Det finns studier[5] som visar att krom kan minska blodsockernivåerna i kroppen. Det finns även flera studier som bevisar att krom kan minska sötsuget[4] hos överviktiga personer.

Krom anses kunna öka fettförbränningen och därmed underlätta viktnedgång. Krom är ett viktigt mineralämne som behövs för att kroppen ska kunna förvandla socker till energi. I dagsläget finns det dock inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att fastställa att krom ökar fettförbränningen.

Det finns studier som tyder på att krom kan minska risken för diabetes typ-2. En amerikansk studie[3] med över 60 000 deltagare visade positiva samband mellan kromtabletter och minskad risk för diabetes typ-2. Det krävs dock mer forskning inom området.

Vem behöver kromtabletter?

Alla människor behöver få i sig krom, men vissa grupper är i större behov av ökat kromintag. Framför allt personer som vill minska sitt sötsug eller gå ned i vikt bör överväga kromtabletter. Även personer som är i riskgruppen för diabetes typ-2 samt personer som äter ensidig kost kan behöva tillskott med krom.

Vem bör inte ta kromtabletter?

Det finns även vissa personer som bör undvika kromtabletter. Det gäller framför allt personer som tar receptbelagd medicin, särskilt insulin, metformin eller andra läkemedel relaterade till diabetes. Rådgör med din läkare först innan du börjar med kromtabletter.

Hur mycket krom behöver jag?

Enligt Livsmedelsverket finns det inget rekommenderat dagsintag gällande krom i de nordiska näringsrekommendationerna. Däremot hänvisar de till amerikanska Institute of Medicine som satt rekommendationer för ett tillräckligt intag (Adequate Intake, AI). Enligt deras rekommendation bör vuxna kvinnor och män få i sig 25 respektive 35 mikrogram krom dagligen. Gravida och ammande behöver öka det dagliga intaget till 30 respektive 45 mikrogram.

Kan kromtabletter ge några biverkningar?

Krom bör, precis som andra näringsämnen och kosttillskott, inte överdoseras. För mycket krom kan ge olika toxiska effekter. Enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa)[2] ska intaget av krom inte överstiga 300 mikrogram/kg kroppsvikt.

Sammanfattning

Krom är ett viktigt mineralämne som behövs för att kroppen ska kunna omsätta glukos. Ett kosttillskott med krom kan hjälpa till att minska sötsuget och därmed underlätta viktnedgång. Vi har jämfört flera olika tillskott med krom och valt ut de fem produkter som är bäst i test. Testvinnaren BioCare Nutrisorb® Krom 15 ml är den bästa kromprodukten på marknaden. Det är ett flytande tillskott som är mycket lätt att dosera. Tillskottet innehåller inga onödiga tillsatser vilket gör det till en värdig testvinnare.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/krom
 2. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2014.3845
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26446484/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18715218/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16784965/
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar