Magnesium bäst i test 2023 – Hitta bästa tillskottet!

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Proteinbolaget.

Magnesium är en mycket viktig mineral för kroppen. Magnesium påverkar många olika kroppsfunktioner, bland annat immunförsvaret och muskel- och nervfunktionen. Det gör magnesium till en särskilt viktig mineral för personer som tränar mycket och hårt. Brist på magnesium kan leda till en rad olika symtom, bland annat trötthet och högt blodtryck.

Magnesium förekommer i många olika livsmedel, men många väljer att komplettera kosten med ett bra magnesiumpreparat för att säkerställa det dagliga behovet. För att hjälpa dig att hitta det bästa magnesiumet har vi valt ut och recenserat fem produkter. Här kan du läsa mer om vilken magnesium är bäst i test. Du hittar även information och svar på vanliga frågor om olika magnesium för att lättare välja vilken sort som passar dig.

Topp 3 bästa magnesiumtillskotten 2023

Här hittar du de fem magnesiumtillskotten som är bäst i test. För att göra det lättare att hitta det bästa tillskottet för just dig och ditt behov har vi valt ut olika sorters preparat med magnesium i olika prisklasser.

1.magnesium synergi Alpha Plus Magnesium Synergi

Alpha Plus Magnesium Synergi är ett högdoserat magnesiumtillskott som även innehåller vitamin B6. Magnesium och vitamin B6 [3] fungerar i synergi och förbättrar varandras effekt. Det ger ett tillskott som motverkar utmattning och trötthet samt bidrar till en normal nervsystemsfunktion och energiomsättning.

Tillskottet innehåller 245 milligram elementärt magnesium vilket gör det till ett av de mest högdoserade preparaten i testet. Varje kapsel innehåller 2 milligram vitamin B6. Kapseln tas i samband med måltid. Endast en kapsel dagligen behövs vilket gör att förpackningen med 120 kapslar räcker länge.

Alpha Plus Magnesium Synergi är ett lugnande tillskott som bland annat hjälper till att minska trötthet. Tillskottet har fått mycket positiva recensioner där användare skriver att de blivit piggare och fått mer energi sedan de började ta tillskottet. Vissa skriver att de märkte av resultat redan efter en vecka. Många nämner även att kapslarna har en lugnande effekt på magen och ger en förbättrad tarmfunktion.

Fördelar

 • Innehåller vitamin B6
 • Högdoserad med 245 mg elementärt magnesium
 • Bidrar till minskad trötthet

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

2.MagAsorb Lamberts Magasorb Magnesiumcitrat 150 mg

Lamberts Magasorb kelaterat Magnesiumcitrat 150 mg är ett mycket prisvärt magnesiumtillskott. Varje burk innehåller 250 tabletter vilket gör att en förpackning räcker länge. Dock kan det behövas 1-3 kapslar per dag för önskad effekt. Kapseln innehåller magnesiumcitrat som är lättare för kroppen att absorbera. Det ger ett bra magnesiumtillskott som löser upp sig på mindre än en timme.

Tillskottet hjälper bland annat mot muskelkramper, kolhydratämnesomsättning och produktion av proteiner. Det hjälper även mot yrsel, utmattning, darrningar, apati, försämrat minne och andra symptom på magnesiumbrist. Det här kosttillskottet är även lämpligt för personer som vill förebygga brist på magnesium.

Lamberts Magasorb kelaterat Magnesiumcitrat 150 mg har fortfarande få svenska användarrecensioner, men på internationella hemsidor som exempelvis Amazon har tillskottet fått mycket höga betyg. Med ett genomsnittsbetyg på 4,8/5 är det ett av de magnesiumtillskott som fått bäst användaromdömen. Personer som testat det här tillskottet beskriver dem som exceptionellt bra och att de hjälper mot bland annat muskelkramper och darrningar. Många skriver också att det är ett mycket prisvärt kosttillskott som håller vad det lovar.

Fördelar

 • Lätt för kroppen att absorbera
 • 150 mg magnesium per kapsel
 • Bra för att förebygga magnesiumbrist

Nackdelar

 • Kan behövas upp till 3 kapslar per dag

3.Magnesium Elexir Pharma Magnesium

Elexir Pharma Magnesium är ett mycket högdoserat magnesium tillskott som innehåller hela 375 milligram magnesium. Dessutom innehåller det även vitamin B6 som fungerar i synergi med magnesium och gör det lättare för kroppen att ta upp innehållet i kapseln. Det är även ett mycket prisvärt tillskott vilket gör det till en av favoriterna i den här jämförelsen.

Elexir Pharma Magnesium innehåller tre sorters magnesium; magnesiumoxid, magnesiumcitrat och magnesiummalat. En kapsel innehåller totalt 375 milligram magnesium vilket gör Elexir Pharma Magnesium till det mest högdoserade tillskottet i den här jämförelsen. Utöver olika sorters magnesium och vitamin B6 innehåller tillskottet även svartpepparextrakt och Bioprenin vilket ger ett bättre upptag och ökad biotillgänglighet. Resultatet är ett högkvalitativt tillskott som kroppen enkelt kan absorbera.

Kosttillskottet är bra för musklernas normala funktion och minskar bland annat muskelkramp och trötthet. Personer som testet tillskottet har gett det mycket fina omdömen. Flera användare beskriver att de sover bättre på natten och vaknar upp piggare på morgonen efter att de börjat med tillskottet. Flera skriver att det hjälpt mot så kallade ”restless legs” och mot pirr i armarna. Många beskriver även hur deras mentala välmående förbättrats sedan de börjat med kapslarna.

Fördelar

 • Mycket högdoserat med 375 mg magnesium
 • Tre sorters magnesium (magnesiumoxid, magnesiumcitrat och magnesiummalat)
 • Innehåller B6

Nackdelar

 • Innehåller för mycket magnesium enligt några få användare
 Viktigt att tänka på när man köper magnesiumtabletter Det finns mycket att tänka på när du köper kosttillskott med magnesium. Det kan vara lockande att klicka hem det billigaste tillskottet, men du bör jämföra innehållet, pris per daglig dosering samt användaromdömen innan du beslutar dig för vilket tillskott som är bäst för dig. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka lite extra på när du köper magnesiumtabletter.

Pris på magnesiumtillskott

Priset är viktigt för de flesta konsumenter, oavsett vad det är de handlar. Det är lätt hänt att endast titta på priset per förpackning när du köper kosttillskott. Förpackningspriset är tyvärr ofta missvisande eftersom olika förpackningar innehåller olika antal kapslar. Dessutom innehåller vissa kapslar högre andel magnesium än andra och behöver därför inte tas lika ofta. För att få en bättre förståelse för om kosttillskottet är prisvärt eller inte bör du jämföra kostnaden per kapsel samt kostnaden per daglig dosering. Om den dagliga dosen är 3 kapslar kostar det 3 x styckpriset per kapsel. Om den dagliga dosen däremot bara är en kapsel är den dagliga kostnaden 1 x styckpriset per kapsel. Med andra ord kan ett billigt kosttillskott i själva verket vara dyrare om du behöver ta flera kapslar per dag.

Kvalitet och Innehåll

Du bör öven vara noga med att läsa innehållsförteckningen för att bilda dig en uppfattning om vad kosttillskottet innehåller. De flesta tillskott innehåller klumpförebyggande ämnen, men det är alltid bra att försöka välja ett tillskott med så rent innehåll som möjligt. Ett högkvalitativt kosttillskott med magnesium kännetecknas av följande:
 • Rent innehåll
 • Hög andel magnesium
 • Få eller inga ingredienser för utfyllnad
 • Synergiingredienser, exempelvis vitamin B6
När du tittar på andelen magnesium i tillskottet är det viktigt att titta på hur många milligram elementärt magnesium som tillskottet innehåller. Elementärt magnesium är rent magnesium, det vill säga den faktiska mängden magnesium i tillskottet, som kroppen kan ta upp. Magnesium är ett mineral som måste bindas till ett annat ämne för att kunnas tas upp av kroppen. Endast rent magnesium kan bindas med andra ämnen.

Varumärke

Det är alltid en god idé att välja ett kosttillskott från ett väletablerat varumärke. Ett pålitligt varumärke kännetecknas bland annat av många andra sorters tillskott i utbudet samt bra användarrecensioner. I den här jämförelsen har vi endast valt ut produkter från populära och välkända varumärken för att du ska kunna känna dig trygg när du handlar.

Certifiering

Vissa kosttillskott med magnesium har har certifiering. Framför allt bör du som är vegetarian eller vegan hålla utkik efter certifieringar som påvisar om tillskottet är lämpligt för veganer. Vissa tillskott innehåller gelatin eller andra ämnen som gör att det inte kan klassas som lämplig för veganer.

Användaromdömen

Det är alltid en bra idé att läsa användaromdömen innan du bestämmer dig för vilket magnesiumtillskott som är bäst för dig. Det är såklart alltid viktigt att komma ihåg att resultatet är individuellt. Bara för att tillskottet fungerar för många andra användare är det ingen garanti för att det fungerar för dig. Däremot kan många positiva recensioner vara ett tecken på att tillskottet håller hög kvalitet.

Vanliga frågor om magnesiumpreparat

Utbudet av tillskott med magnesium är stort och det är inte lätt att veta vilket som är bäst. Det är vanligt att ha en hel del frågor och funderingar vid köp av kosttillskott. För att hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av magnesiumpreparat har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna här.

Varför är magnesium viktigt?

Magnesium är ett livsviktigt mineral som behövs för många olika kroppsfunktioner. Det behövs bland annat för följande:
 • Matsmältningen
 • Immunförsvaret
 • Energiomsättning
 • Produktion av protein
 • Normal nerv- muskelfunktion
 • Omsättning av kalcium
 • Normalt blodtryck
 • Normalt blodsocker
Magnesium bidrar även till att minska trötthet, utmattning och ångest. Mineralet är inblandat i hundratals olika enzymsystem och påverkar därför många olika processer i kroppen. En bra nivå av magnesium kan ge ökat skydd mot diabetes typ 2, förhöjt blodtryck, benskörhet och olika hjärt och kärlsjukdomar. Magnesium minskar även risken för kramp vilket gör det till ett viktigt mineral för alla som tränar. De sägs även kunna minska restless legs [1], det vill säga när det pirrar eller kryper i benen. Tack vare mineralets muskelavslappnande egenskaper är det många som upplever att även sömnen förbättras.

Hur mycket magnesium bör jag få i mig varje dag?

Det dagliga rekommenderade intaget av magnesium skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Enligt Livsmedelsverket [2] behövs följande mänger magnesium per dag för olika grupper:
 • Spädbarn 6-11 månader: 80 milligram
 • Barn 1-2 år: 85 milligram
 • Barn 2-5 år: 120 milligram
 • Barn 6-9 år: 200 milligram
 • Barn 10-13 år: 280 milligram
 • Kvinnor och flickor över 14 år: 280 milligram
 • Män och pojkar över 14 år: 350 milligram
Överskrid aldrig de angivna rekommendationerna på magnesiumpreparatets förpackning. Ett för högt intag av magnesium kan ge magproblem i form av diarré och magkramp. Är du osäker ska du alltid ta kontakt med din läkare för rådgivning.

Hur får jag i mig magnesium?

Magnesium finns i olika sorters livsmedel, bland annat kött, fisk, baljväxter, nötter, frön, fullkornsprodukter och vissa grönsaker. Att äta balanserat är ett bra sätt att få i sig mycket magnesium. Trots en varierad kost är det många som har svårt att få i sig det dagliga behovet. Då kan det vara bra att komplettera med ett tillskott av magnesium.

Vem bör ta tillskott magnesium?

Ett bra kosttillskott med magnesium kan vara bra för personer som inte får i sig tillräckligt av mineralet från kosten, exempelvis personer som inte äter tillräckligt varierat. En ensidig kost är den främsta anledningen till brist på magnesium. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett tillskott aldrig ska ersätta en balanserad och näringsrik kost. Istället bör det ses som ett komplement. Tillskott med magnesium rekommenderas ofta till personer som tränar hårt eller ofta. Hård träning kan leda till lägre nivåer av magnesium i kroppen vilket ökar behovet. Även stress och hormonella tillstånd, exempelvis PMS och p-piller, kan påverka halten av magnesium negativt. Även vissa sjukdomar kan leda till magnesiumbrist. Om du tror att din sjukdom eller medicinering har orsakat magnesiumbrist är det viktigt att du besöker en läkare för att säkerställa orsaken innan du börjar ta magnesiumpreparat.

Vem bör inte ta tillskott magnesium?

Tillskott med magnesium är inte lämpligt för alla. Precis som andra kosttillskott är det vissa grupper som ska undvika det. Framför allt personer med nedsatt njurfunktion bör först rådgöra mer läkare innan de tar tillskott med magnesium. Alla personer som genomgår behandling eller medicinering bör alltid prata med en läkare först. Om du får behandling eller medicinering av något slag är det alltid viktigt att rådgöra med läkare innan du börjar med någon form av kosttillskott. Även gravidaammande samt kvinnor som planerar att bli gravida bör rådgöra med barnmorskan innan de tar tillskott med magnesium. Kom ihåg att doseringen samt rekommendationerna skiljer sig för olika magnesiumpreparat. Därför är det alltid viktigt att noggrant läsa instruktionerna för just det tillskott som du köper. Om du är det minsta osäker är det bäst att fråga en läkare först.

Varför är magnesiumtillskott bra för personer som tränar?

Vid intensiv och långvarig träning finns det risk att det uppstår en brist eller obalans mellan olika salter och mineraler, bland annat magnesium. Obalans kan påverka muskel- och nervfunktionen, exempelvis i form av muskelkram eller stelhet i musklerna. Även träningsvärken kan förvärras om mineralbalansen inte upprätthålls. Tillskott med magnesium passar bland annat personer som tränar mycket eftersom de har högre förbrukning av näringsämnen än mindre aktiva personer. Om du tränar hårt bör du således se över ditt intag för att säkerställa att du får i dig det dagliga behovet. Magnesium har även positiv effekt på sömnen vilket kan förbättra återhämtningen efter ett hårt träningspass. Magnesium är ett viktigt mineral som bland annat minskar risken för muskelkramp under och efter träning. Mineralet bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion. Både musklernas förmåga och nervernas koppling till hjärnan är mycket viktiga vid träning och prestation. Vid för låga nivåer av magnesium påverkas träningen och prestationsförmågan negativt.

Är magnesiumbrist vanligt?

Åsikterna om magnesiumbrist går isär och det finns begränsad med forskning. I USA talas det mycket om att upp till 80 procent av befolkningen får i sig för lite magnesium. I Sverige anses inte läget vara lika allvarligt och enligt Livsmedelsverkets undersökningar får de flesta svenskar i sig tillräckligt av mineralet från kosten. Det är dock viktigt att komma ihåg att undersökningarna baseras på uppskattningar om vad svenskar äter, inte på uppmätta nivåer i kroppen. Magnesiumbrist uppstår främst vid olika sjukdomstillstånd, exempelvis vissa njursjukdomar samt vid långvarig behandling med vissa läkemedel.

Vilka symptom kan magnesiumbrist ge?

Magnesiumbrist kan ge flera olika symptom, bland annat muskelkramp, sömnsvårigheter, ångest, darrningar, högt blodtryck och förstoppning. Det bästa sättet att ta reda på om du har magnesiumbrist är att göra ett blodprov.

Sammanfattning

Magnesium är en livsviktigt mineral som behövs för att ett stort antal kroppsfunktioner ska fungera normalt. Bland annat påverkas immunförsvaret och muskel- och nervfunktionen av mineralet. Personer som tränar hårt bör vara extra noga med att få i sig tillräckligt med magnesium för att minska risken för muskelkramp och stela muskler i samband med träning. Magnesium förekommer naturligt i många olika livsmedel, bland annat kött och baljväxter, ett bra tillskott med magnesium kan vara ett sätt att säkerställa det dagliga intaget. Det finns många bra magnesiumpreparat på den svenska marknaden. Vinnaren i den här jämförelsen är Healthwell Magnesiumtaurat som är ett högdoserat och prisvärt tillskott som även innehåller aminosyran L-taurin. Tillskottet har fått många fina omdömen av användare och är även skonsamt mot magen. Förhoppningsvis har det här testet av magnesiumtillskott gjort det enklare för dig att hitta den produkt som passar just ditt behöv bäst!
Källor:
 1. https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/ben-och-fotter/willis-ekboms-sjukdom—restless-legs/#:~:text=Willis%2DEkbom%20Disease%2C%20WED%2C,Syndrome%2C%20RLS%2C%20rastl%C3%B6sa%20ben.
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/magnesium
 3. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b6
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar