multivitamin

Multivitamin bäst i test 2023 – Hitta bästa multivitamin kosttillskottet

Det här inlägget innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost, Apotek 365 och Proteinbolaget.

Med de bästa vitamintillskottet kan du snabbt få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Brist på viktiga näringsämnen kan ge många negativa symptom, exempelvis trötthet och sjukdomar. Ett tillskott med multivitamin är det bästa sättet att säkerställa att du får i dig det dagliga behovet av livsviktiga näringsämnen. Med de bästa multivitamintillskotten slipper du hålla koll på många olika kosttillskott. Istället får du de viktigaste vitaminerna och mineralerna i en och samma tablett.

Det finns många olika tillskott med multivitamin vilket kan göra det svårt att välja. För att göra det lättare för dig att hitta den bästa multivitaminen har vi jämfört ett stort antal olika tillskott och valt ut de 10 som är bäst i test. Här kan du läsa mer om testvinnarna samt viktiga information om den här typen av kosttillskott.

Bästa multivitamin 2023

Holistic MultiVitamin

Multivitamin är ett mycket bra tillskott från det populära varumärket Holistic. Det har utsetts till bästa multivitamin för kvinna i tidigare bäst i test samt fått mycket fina användarrecensioner.

Holistic Multivitamin innehåller en kombination av viktiga vitaminer för att säkerställa det dagliga intaget. Bland annat innehåller de vegetabiliska kapslarna D-vitamin[3] som är viktigt bland annat för skelettet. 1-2 kapslar dagligen rekommenderas, beroende på ditt behov. Kapslarna är enkla att svälja och har ingen smak. Recensioner från användare skriver att det tillskottet är skonsamt mot magen, ger önskad effekt och känns naturligt.

Fördelar:

 • Hög kvalitet
 • Vegetabiliska kapslar
 • Skonsamt mot magen

Nackdelar:

 • Ingen särskild smak

Apotek365 Multivitamin 100 kapslar

Apotek365 Multivitamin är en svensktillverkad kvalitetsprodukt till extra bra pris. Det är en bra multivitamin till budgetpris. En förpackning innehåller 100 kapslar och du behöver bara ta en kapsel om dagen vilket gör att burken räcker länge.

Varje kapsel innehåller över 20 vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D, C och B12. Halten av varje vitamin och mineral följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) så du kan känna dig trygg att du får i dig tillräckligt av varje.

Tillskottet är inte lämpligt om du är gravid eller ammar. Dessutom innehåller kapselskalet gelatin vilket gör att det inte är ett lämpligt tillskott för veganer. Tillskottet är tillverkat i en fabrik som hanterar mjölk, gluten, ägg och soja.

Fördelar:

 • Billig
 • Tillverkade i Sverige
 • Över 20 vitaminer och mineraler

Nackdelar:

 • Ej lämpliga för veganer
 • Innehåller färgämne (titanoxid)

Core Vitamins

Core Vitamins är det bästa multivitamintillskottet om du är aktiv och tränar mycket. Det är en högdoserad multivitamin som är speciellt utvecklad för aktiva personer. Tillskottet innehåller många viktiga vitaminer och mineraler samt mjölksyrabakterier i form av acidofilus.

Tillskottet är fullt av livsviktiga antioxidanter med ett extra högt innehålla av vitamin C och E. Kapslarna är förstärka med bioflavonoider. Core Vitamins har toppat många bäst i test och även fått mycket höga betyg från användare. Många recensioner beskriver det som ett effektivt tillskott som håller vad det lovar. Några tycker dock att kapslarna är för stora.

Fördelar:

 • För aktiva personer
 • Full av antioxidanter & mjölksyrabakterier
 • Höga användaromdömen

Nackdelar:

 • Stora kapslar
Hymato’s Liposomala Multivitamin Hymato’s Liposomala Multivitamin är testets bästa multivitamin tack vare dess praktiska och lättupptagliga formula. Tillskottet innehåller vitaminer och växtextrakt inkapslade i liposomer som gör det lättare för kroppen att ta upp de aktiva ingredienserna i tarmsystemet. Liposomer är mikroskopiska celliknande kapslar som även är skonsamma mot magen. Det här är ett högdoserat tillskott som innehåller en hög andel av aktiva ingredienser. Synergiingredienser som extrakt av kurkumin, ingefära, svartpeppar (piperin) och ashwhagandha ökar användningen av det högkvalitativa innehållet. Hymato’s Liposomala Multivitamin är även den bästa flytande multivitaminen i testet. Endast 5 ml behövs dagligen för att tillgodo se behovet. Tillskottet har en mild fräsch smak. Det är ett mycket bra tillskott för personer som har svårt för tabletter och kapslar samt personer som har känslig mage. I kombination med den det antioxidantrika[1] innehållet är Hymato’s Liposomala Multivitamin en mycket värdig testvinnare! Förderar:
 • Lättupptagligt formula
 • Hög koncentration av aktiva ingredienser
 • Skonsam mot magen
Nackdelar:
 • Vissa användare ogillar smaken

Puori VM Multivitamin & Mineraler

Puori VM Multivitamin & Mineraler är den bästa multivitaminen för veganer. Den är särskilt framtagen för att komplettera en växtbaserad kost och ge kroppen nödvändiga näringsämnen för både hälsa och prestation. Tillskottet består av 60 kapslar med 13 essentiella vitaminer och 9 mineraler. Puori är en förkortning för Pure Origin. Puori VM Multivitamin är ett mycket bra multivitamin som innehåller vitaminer och mineraler i högabsorberande former för bästa resultat och som passar veganer. Exempelvis extraheras vitamin D3 från den växtbaserade källan lichen och ger naturligt vitamin D i dess mest bioaktiva form. Tillskottet innehåller även extra vitamin B12[2], zink och jod vilket ofta veganer och vegetarianer behöver mer av eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckligt från en växtbaserad kost. Fördelar:
 • Endast naturliga ingredienser
 • Särskilt utvecklad för veganer
 • Extra hög biotillgänglighet
Nackdelar:
 • Dyr

Bättre Hälsa Metyl Multivitamin Green Line

Metyl Multivitamin Green Line från varumärket Bättre Hälsa är ett annat mycket bra multivitamin tillskott som passar veganer. Det innehåller 90 kapslar med ett rent innehåll utan några onödiga tillsatser. Kapslarna är gjorda på pullulan vilket ger ett tillskott som är skonsamt för matsmältningssystemet. Bättre Hälsa Metyl Multivitamin Green Line innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Kapslarna innehåller även coenzym Q10 som ger energi till cellerna. Det är ett mycket rent innehåll. Kapslarna innehåller varken sötningsmedel eller fyllnadsmedel. Den rekommenderade dosen är 3 kapslar dagligen vilket gör det till ett ganska dyrt tillskott i testet. Det högkvalitativa innehållet och den skonsamma formulan motiverar dock det höga priset. Fördelar:
 • Rent innehåll utan onödiga tillsatser
 • Vegansk
 • Innehåller Q10
Nackdelar:
 • Innehåller sötningsmedel

Skip Multivitamin Gummies 60 st

Skip Multivitamin Gummies är det bästa multivitamintillskottet för barn. De mjuka och tuggvänliga gummiesarna, även kallade tuggisar, har en god smak av hallon och blåbär. De passar även för vuxna vilket gör det till det bästa valet om du letar efter en multivitamin för hela familjen. Skip Multivitamin Gummies innehåller många olika vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A, B1, B2, B3, B6 och D samt folsyra, zink, selen, kalcium och jod. Tillskottet passar barn från 3 år. Barn behöver bara en gummie per dag medan vuxna kan ta två. Fördelar:
 • God smak av hallon och blåbär
 • Även för barn
 • Prisvärt
Nackdelar:
 • Innehåller sötningsmedel

VitaBeaner Multivitamin Äpple 90 st

VitaBeaner Multivitamin är ett mjuka tuggisar som är särskilt utvecklade för att passa barn, men även vuxna kan ta tillskottet. De mjuka gelébönorna har en frisk och god smak av äpple. Endast naturliga aromämnen och färgämnen har använts i produkten. Tillskottet har en vegetarisk sammansättning och är fri från gelatin. Tuggisarna innehåller 12 olika vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A, D, E och B12 samt biotin och zink. Den goda äppelsmaken och utseendet gör att tillskottet påminner en del om godis. Den dagliga doseringen är 5 tuggisar för barn och 6 tuggisar för vuxna kvinnor och män. Fördelar:
 • God äppelsmak
 • Naturliga aromämnen samt fri från gelatin
 • Passar barn
Nackdelar:
 • Behövs många tabletter per dag

Active Care Vitaminbjörnar

Active Care Vitaminbjörnar är en annan god multivitamin som passar för barn och vuxna. Varje björn innehåller 9 olika vitaminer, bland annat vitamin A, D3 och C. Tillskottet har inget tillsatt socker, men innehåller sötningsmedel. Vitaminbjörnarna har en god fruktsmak av hallon, blåbär och apelsin. De innehåller endast naturliga färgämnen och aromer. Tyvärr innehåller de gelatin och passar därför inte veganer. Tillskottet är lämpligt för barn över 3 år. Den rekommenderade dagliga dosen för barn är 1 vitaminbjörn. Vuxna kan ta två stycken per dag. Fördelar:
 • God smak av hallon, blåbär och apelsin
 • Inget tillsatt socker
 • Endast 1-2 per dag
Nackdelar:
 • Innehåller sötningsmedel och gelatin

Viktigt att tänka på när man köper multivitamin tillskott

Det finns några saker som du bör tänka på när du köper multivitamin. Här kan du läsa mer om vissa saker du bör vara extra uppmärksam på.

Innehåll

När du köper multivitamin är det viktigt att du läser innehållsförteckningen för att ta reda på vad tillskottet innehåller. Olika tillskott innehåller olika sammansättningar av vitaminer och mineraler och därför är det viktigt att du väljer det som passar dig bäst.

Kvalitet

För att ta reda på om multivitaminet håller hög kvalitet kan du läsa recensioner och tester för att bilda dig en uppfattning. Även innehållsförteckningen kan hjälpa dig ta reda på om det är ett högkvalitativt innehåll. Om innehållet är rent och utan onödiga tillsatser är det ett bra tecken.

Formula & Smak

Det finns olika sorters multivitamintillskott, exempelvis kapslar, flytande och tuggtabletter. Det finns bra tillskott i samtliga former och du därför kan du välja den variant som du gillar bäst. Det finns många multivitaminer med smak, framför allt tuggtabletter och flytande tillskott.

Pris

Priset är viktigt för många när de köper tillskott. Titta på kostnaden per daglig dosering istället för förpackningspriset för att bilda dig en uppfattning om tillskottet är prisvärt. Rent innehåll och hög andel vitaminer och mineraler kan motivera ett högre pris.

Vanliga frågor om multivitamin

Vad är multivitamin?

Multivitamin är ett kosttillskott som består av många olika vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin A, B, C, D och E samt folsyra, zink, järn, magnesium, folsyra, selen och kalcium. Det är särskilt utformat för att du snabbt ska få i dig det dagliga behovet av näringsämnen.

Varför är multivitamin viktigt?

Multivitamin kompletterar näringsintaget av vitaminer och mineraler och gör att du får i dig det intag som din kroppen behöver.

Vem behöver multivitamin?

Alla personer som inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler från kosten bör komplettera med multivitamin.

Sammanfattning

Multivitamin är ett kosttillskott som gör att du snabbt får i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Det är ett populärt kosttillskott vilket gör att det finns ett stort utbud av produkter på den svenska marknaden. Vi har jämfört utbudet och valt ut de 10 multivitamin som är bäst i test. Testvinnaren Hymato’s Liposomala Multivitamin är det bästa multivitaminet tack vare dess rena innehåll och skonsamma formula.
Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12
 3. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar