probiotika

Probiotika – Bäst i test 2023 – Hitta den bästa probiotikan

Vill du prova probiotika eller ”bra bakteriekultur” för magen? Då är det bra att vara påläst, nu djupdyker vi i ämnet.

Probiotika är ett samlingsnamn för en rad med goda bakterier som hjälper till att hålla våra magar i balans. Vissa personer väljer att definiera probiotika som mjölksyrabakterier. Det stämmer till en viss del, men samtidigt kan detta kosttillskott innehålla ett antal andra bakterier som inte går att definiera som probiotika. Alltså, det här kosttillskottet kan innehålla en eller flera olika bakteriestammar. De goda bakterierna som finns i stammarna kan definieras som probiotika, men det finns även de bakterier från samma stam som inte går att klassa inom samma kategori. Men oroa dig inte! Vi kommer förklara mer om detta lite längre ner i denna text.

När du letar efter ett probiotikatillskott finns det ett antal faktorer du bör tänka på. Det är viktigt att du väljer en produkt som bjuder på just det du behöver. För att hjälpa dig hitta den bästa probiotikan har vi skapat ett bäst i test med tio probiotikaprodukter som vi anser vara bland de bästa på marknaden. Lite längre ner i texten har vi även sammanställt en hel del information om probiotika och sådant vi anser är viktigt att du känner till om produkten. Läs därför gärna igenom köpguiden och de vanligaste frågorna innan du gör ditt val av produkt.

Topp 10 bästa probiotikan 2023

1. ProbiProbi Mage

På andra plats i vårt bäst i test har vi valt en probiotikaprodukt som är både kliniskt testad och prisvärd. Probi Mage innehåller 10 miljarder bakterier i varje kapsel. Dessa bakterier kommer dock endast från en bakteriestam, vilket vissa anser är lite av en nackdel. Men den bakteriestam som används i produkten är Lactobacillus plantarum 299v, vilket är en väldokumenterad och patenterad stam. Stammen är dessutom resultatet efter en forskning som pågått i över 20 år.

Kosttillskottet skapades av företaget Probi. Det är ett forskningsföretag som har undersökt människans immunsystem och hur det påverkas av magtarmkanalens bakterier sedan 1991. Efter all forskning har de kommit fram med Probi Mage, ett kosttillskott som har en bevisad effekt när det gäller just förstärkning av immunförsvaret.

Probi Mage-tillverkningen sker under väldigt strikta kontroller. Alla probiotika-stammar som används är dessutom helt GMO-fria och tillverkas i GMO-fria anläggningar. GMO är en förkortning av Genetiskt Modifierad Organism, det betyder alltså att Probi Mage-tillskottet endast innehåller organismer som är naturligt förekommande.

Fördelar:

 • 10 miljarder bakterier
 • Innehåller mjölksyrebakterien Lp299v
 • GMO-fria stammar

Nackdelar:

 • Endast en bakteriestam

2. ProbionProbion Active

På tredje plats har vi valt Probion Active. Detta tillskott innehåller en välutvecklad bakterieprodukt, med bland annat levande mjölksyrebakterier som hjälper till att ge dig en normal tarmflora. Probion Active innehåller dessutom inulin, vilket är en typ av fiber som fungerar som bakterieföda. Det hjälper bakterierna att frodas ytterligare.

Varje kapsel innehåller 2 miljarder lactobakterier och du behöver i de flesta fallen endast 1 kapsel per dag. Dock kan dosen ökas till upp till 3 kapslar 2 gånger om dagen tillsammans med måltid.

Denna probiotika innehåller dessutom en unik hållbarhet som har en reglerad upplösning i din mage samt tarm. Det hjälper bakterierna att överleva lite bättre, vilket leder till ett optimalt tarmupptag. Probion Active passar utmärkt till de allra flesta personer, även dig som har en mer långsam mage.

Fördelar:

 • 2 miljarder bakterier/kapsel
 • Unik hållbarhet
 • Innehåller inulin (bakterieföda)

Nackdelar:

 • Svårt att veta bästa dosering utan kontakt med läkare först

3. Probion dailyProbion Daily

På fjärde plats har vi valt ytterligare en produkt från Probion. Probion Daily är ett kosttillskott som innehåller levande mjölksyrakulturer som hjälper till att återställa den naturliga tarmfloran. Varje kapsel innehåller runt 6 miljarder mjölksyrabakterier. Kapslarna innehåller även inulin, vilket är ett ämne som fungerar som föda för bakterierna.

Det här probiotika tillskottet har dessutom en rätt unik hållbarhet. Tabletterna har en reglerande upplösning, vilket ser till att alla goda bakterier exponeras kontinuerligt när de når tarmarna.

Probion Daily är helt mjölksockerfri och alla bakterier är odlade utan tillsatser av soja eller mjölk.

Fördelar:

 • 6 miljarder mjölksyrabakterier
 • Fri från mjölkprotein och soja
 • Innehåller föda för bakterierna (inulin)

Nackdelar:

 • Avgiftningssymptom kan uppstå, som huvudvärk

4. dr mecolaDr. Mercola Complete Probio

Complete Probio från Dr. Mercola är ett glutenfritt alternativ för dig som har allergier eller inte äter gluten av andra anledningar. Detta tillskott har ett väldigt högt antal med bakterier, det finns runt 70 miljarder i kapslarna. Dessa bakterier kommer från 10 olika bakteriestammar. Bakteriekulturen som finns är Lactobacillus acidophilus DDS-1. Den stimulerar laktasenzymproduktionen, vilket gör det lättare för din kropp att bryta ner all laktos.

Tillskottet är även förstärkt med fruktooligosackarider. Det ökar bakteriekulturens livslängd och ämnet är helt fritt från både majs, gluten och soja. Detta är en av anledningarna till att flera användare som har känslig mage tycker att Dr. Mercola Complete Probio är ett av de bästa alternativen som finns på marknaden.

Fördelar:

 • 70 miljarder bakterier
 • Glutenfri
 • 10 bakteriestammar

Nackdelar:

 • Dyrare jämfört med andra alternativ.

5. PrebiomaxBättre Hälsa PrebioMax

På sjätte plats har vi valt ett prebiotikatillskott som skiljer sig från de ”vanliga” kapslarna. Detta är nämligen ett pulver som du kan blanda ner i dryck eller mat. Det är därför ett bra alternativ för dig som kanske har svårt att svälja tabletter. En annan skillnad mellan denna produkt och andra är att PrebioMax från Bättre Hälsa består av fibrer och inte bakterier. Denna fiber fungerar sedan som näring till de tarmbakterier som redan finns i din kropp. Den fiber som finns i PrebioMax är bland annat akacia, agave, grön banan och cikoria.

Fördelar:

 • Pulver som kan blandas med dryck eller mat
 • Fibrerna kommer från naturliga källor
 • Gynnar bakterierna som redan finns i kroppen

Nackdelar:

 • Endast fibrer, inga goda bakterier

6. lacti plusLactiplus Forte

Lactiplus Forte är ett tillskott som tillverkas av ett av de ledande företagen i världen, Lallemand Health Solution. Företaget specialiserar sig på forskning, utveckling samt framställning av just mjölksyrabakterier och de har över 80 års erfarenhet bakom sig. De samarbetar även med de ledande universiteten och med det vetenskapliga samfundet.

Lactiplus Forte är ett utmärkt kosttillskott för dig som är allergisk mot soja, gluten eller mjölkprotein. Varje kapsel innehåller 15 miljarder mjölksyrabakterier som kommer från tre släkten och sju olika bakteriestammar. Kapslarna innehåller även fruktooligosackarider (FOS), vilket är ett ämne som utgör näring.

Det stora innehållet av bakterierna samt att de kommer från olika stammar/släkten innebär att denna produkt bidrar till ett väldigt brett spektrum av olika egenskaper. Syrehalten och pH-värdet varierar nämligen i tarmen, vilket innebär att alla olika bakterier fäster på olika ställen. Denna produkt ser till att du får exakt allt du behöver för att tarmfloran ska fungera som den ska.

Fördelar:

 • 15 miljarder bakterier
 • Passar gluten-, soja-, och mjölkproteinallergiker
 • 7 bakteriestammar och 3 släkten

Nackdelar:

 • Kan anses som små dyr.

7. probi originalProbi Original

Detta kosttillskott från Probi är utmärkt för dig som vill öka ditt bakterieintag. Varje kapsel innehåller nämligen 10 miljarder mjölksyrabakterier som hjälper till att återställa din tarmflora. Bakterierna är i formen Lactobacillus plantarum 299v, vilket är en patenterad bakterieform. Denna bakterie är ett resultat från cirka 20 års forskning här i Sverige.

På grund av forskningen och resultaten innehåller varje kapsel just det du behöver. Du kan också känna dig säker på att denna produkt håller den högsta kvaliteten.

För att få i dig allt du behöver krävs det endast att du tar en kapsel om dagen. Det spelar ingen roll vilken tid under dagen utan du bestämmer själv när det känns rätt. Kapseln tas i samband med en måltid.

Fördelar:

 • 10 miljarder bakterier
 • 80 dagars användning/förpackning
 • Bakterier från LP299V

Nackdelar:

 • Endast en bakteriestam

8. floraFlora 5- 14 Complete Care

På nionde plats har vi valt en produkt som passar utmärkt för dig som har lindriga besvär eller letar efter probiotika till barn. Flora 5-14 Complete Care är ett tillskott som innehåller 5 miljarder bakterier från 14 stammar. Dessa stammar är kliniskt undersökta och innehåller goda bakterier som ej konkurrerar med varandra.

För att matsmältningen ska fungera som den ska och för att du ska må så bra som möjligt är det viktigt att du har en god tarmflora. Tarmbakterierna hjälper till att balansera den mikroflora som finns i dina tarmar, vilket sedan hjälper din matsmältningsprocess, eliminering av bland annat fekalier och avgiftning. Flora 5-14 är speciellt framtagen för att skapa en så sund flora i både tjocktarmen och tunntarmen som möjligt. Produkten är dessutom inte baserad på soja eller mjölkprodukter, vilket innebär att den passar dig som har allergier.

Fördelar:

 • 5 miljarder bakterier/kapsel
 • 14 olika stammar
 • Fri från soja, magnesiumstearat och mjölk

Nackdelar:

 • Inte tillverkad i Sverige

 

9.  MegaFlora – Probiotika

På sista plats i vårt bäst i test har vi valt MegaFlora. Det är ett kraftfullt tillskott som innehåller runt 20 miljarder av de goda, levande, mjölksyrabakterierna. Dessa bakterier kommer från 14 kliniskt undersökta och välkända bakteriestammar, stammar som är naturligt förekommande i tarmen. Dessa stammar är dessutom icke-konkurrerande. Produkten rekommenderas till vuxna och är fria från mjölk, soja, gluten och GMO. MegaFlora innehåller inte heller något magnesiumstearat eller bekämpningsmedel.

Produkten är tillverkad för regelbunden användning. Du behöver endast en kapsel om dagen för att få i dig allt du behöver. Skulle du ha problem med att svälja kapslar kan du ta isär dem och istället strö innehållet över din mat eller i en dryck. MegaFlora lämpar sig dessutom väldigt bra för dig som äter antibiotika.

Fördelar:

 • 20 miljarder bakterier
 • Fri från soja, GMO, mjölkprodukter och gluten
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar:

 • Ett dyrare tillskott

 

Viktigt att tänka på vid köp av probiotika

Det kan vara svårt att välja vilket probiotikatillskott som är det bästa för dig med tanke på hur många alternativ det finns. Här kommer vi gå igenom ett antal saker som vi anser är viktiga att du känner till för att göra det bästa valet.

 • Antalet bakterier. Eftersom olika probiotikaprodukter innehåller olika många bakterier kan det vara svårt att välja vilket som är bäst. Skulle du endast lida av mildare besvär eller vilja ta probiotika i ett förebyggande syfte räcker det med en produkt som innehåller runt 1-2 miljarder bakterier. Skulle du däremot ha svårare besvär kan du behöva upp till 10-20 miljarder bakterier.
 • Bakteriestammarna. I innehållsförteckningen kan du oftast läsa om vilka bakteriestammar ett tillskott har. De olika stammarna kan ha liknande effekter samtidigt som dess egenskaper verkar på olika sätt i dina tarmar. På grund av detta kan det vara bra att välja en produkt som innehåller bakterier från flera stammar för att få de olika effekterna. Bifidobacterium bifidum och Lactobacillus acidophilus är två stammar som är vetenskapligt testade. Genom att välja en probiotikaprodukt som är testad kan du känna dig säker på att du får i dig en högkvalitativ produkt.
 • Prebiotika. Prebiotika är en typ av näring som hjälper bakterierna att överleva bättre. Prebiotika kan dock leda till värre magbesvär. Du bör därför vara försiktig ifall du väljer probiotika med prebiotika, exempelvis FOS eller inulin. Har du däremot inga speciella magproblem utan endast vill ta tillskottet i ett förebyggande syfte rekommenderas många gånger probiotika med prebiotika.
 • Olika former av probiotika. Ett annat val du måste göra när du väljer tillskott är att bestämma vilken form du vill ha. Det finns flera olika former, både kapslar, i drycker, som droppar och i pulverform. Vilket alternativ som är bäst beror helt enkelt på vad du själv tycker. Kapslarna är kanske det vanligaste alternativet, men det är inte alla som klarar av att svälja kapslarna. Så ta en titt på vad som finns tillgängligt och välj sedan den formen du känner dig mest bekväm med.

Vem behöver probiotika?

Probiotika har som mest studerats i samband med vårt matsmältningssystem. Genom forskningen har de bland annat kommit fram till varför vi behöver en bra tarmflora och hur bakterierna kan påverka oss, både positivt och negativt. En del av forskningen handlade om vad som hände ifall en person var tvungen att äta antibiotika under en längre tid. Det ledde då ofta till diarré och andra magproblem. Detta på grund av att antibiotikan dödade många av de goda bakterierna som fanns i tarmen, vilket satte floran i en obalans.

Att lista alla hälsofördelar och varför probiotika kan vara just det du behöver är för omfattande för denna text. Men vi har valt att lista några fördelar och informera dig om vem som kan behöva äta probiotikatillskott. Tänk på att alltid kontakta din läkare om du är osäker eller för att utesluta andra sjukdomar eller behandlingar.

1. Tarm- och magsjukdomar
Probiotika har visat sig fungera bra för personer som lider av Irritable Bowel Syndrome, eller IBS. Det kan då hjälpa till att reducera svullnad, förstoppning, gaser, diarré och vissa andra symptom. Tillskottet kan också hjälpa till att lindra inflammationssjukdomar, som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. En annan fördel probiotika har är att det kan hjälpa till med att förebygga magcancer samt magsår. Det beror på att produkten kan förhindra helicobacter pylori-infektioner. Skulle du lida av åkommor som påverkar din tarm, mage eller matsmältning kan probiotika hjälpa dig.

2. Viktnedgång
Jämför vi människor som är lite överviktiga med de som har en hälsosam vikt kommer vi upptäcka olika bakteriefloror. Det har gjorts studier med djur, där vissa var överviktiga och fick gå igenom transplantationer från djur som hade en hälsosam vikt. Det bidrog till viktnedgång. Detta har i sin tur lett till att forskare tror att tarmfloran är en väldigt viktig del just när det gäller kroppsvikt. Sedan finns det ett antal stammar som har visat att de kan assistera vid viktnedgång.

3. Inflammation
Som vi nämnde lite kort under första punkten kan probiotika hjälpa till med olika sjukdomar. Det gäller även för kronisk inflammation, vilket kan leda till sjukdomar. Genom att ta probiotika kan risken minska en hel del.

4. Depression och ångest
Förutom sjukdomar och inflammation finns det även bakteriestammar som har visat att de kan reducera depression- och ångestsymtom.

5. Blodtryck och kolesterol
Flera olika sorter av probiotika kan hjälpa till att sänka ditt totala kolesterolvärde. Det kan även bidra till att hålla nere ditt blodtryck till den normala nivån samt sänka blodtrycket ifall det skulle vara för högt.

6. Immunförsvaret
Att immunförsvaret stärks när tarmfloran är i balans är något som är allmänt känt. Genom att äta probiotika kan det bidra till en minskad risk för bland annat infektioner, även den vanliga förkylningen.

7. Huden
Sist men inte minst: en hälsosam bakterieflora kan hjälpa dig som har hudproblem, till exempel eksem, acne, rosacea och liknande.

Allt detta är bara toppen på isberget. Probiotika är bra för mängder av andra hälsoproblem. Tänk på att du kan fråga din läkare ifall kosttillskott och om hen tror detta kan hjälpa dig.

Börja testa i liten skala

Eftersom det finns så många produkter kan det vara svårt att lista ut vilka som fungerar och inte utan att testa dem först. Börja självklart med att välja en högkvalitativ produkt, gärna från ett stort och välkänt märke. När du får hem produkten, börja gärna smått. Om beskrivningen säger att du ska ta fler än en kapsel om dagen, börja med en och se hur det känns efter en viss tid. Skulle du inte märka någon skillnad kan du öka intaget efter vad som rekommenderas på förpackningen. Skulle du inte känna någon skillnad alls efter ett antal månader kan du testa en annan produkt. Du kanske redan har en utmärkt tarmflora, vilket gör att du inte behöver ta något tillskott. För att sammanfatta: Börja smått och öka successivt efter behov. Känner du dig osäker, prata med din läkare.

Pris på probiotika

Priset på probiotika kan variera en hel del, precis som för de flesta tillskotten. Det finns alternativ som kostar under 200 kronor samtidigt som det finns produkter som kostar dubbelt så mycket. Vilket pris som är det bästa beror helt enkelt på vad du letar efter för probiotikaprodukt. De dyrare har många gånger en högre kvalitet och är kliniskt testade. Självklart kan de billigare varianterna även hålla samma höga kvalitet. Varumärket kan också vara det som avgör hur mycket en produkt kostar. De större, och mer välkända, företagen kan ibland kosta mer, men det beror då endast på märket och inte produktens kvalitet. På grund av detta bör du inte fokusera så mycket på priset. Produktens innehåll och kvalitet är det allra viktigaste. Skulle du ha begränsad budget kan du dock besöka en jämförelsesida och se ifall du kan hitta samma produkt till ett billigare pris.

Vad som påverkar vår tarmflora

Det finns en hel del som kan påverka hur bra tarmflora vi har. Tarmfloran börjar byggas upp redan under en graviditet, sedan överförs mammans bakterier. Tarmfloran vi har är alltså både genetisk och beror på var i världen vi har växt upp. Ett exempel är att barn som växer upp ute på landet tillsammans med husdjur har många gånger färre allergier. Detta tros beror på att de får i sig mer av de goda bakterierna jämfört med alla som bor mitt i staden. Fler saker som kan påverka hur vår tarmflora är, är stress, ensidig kosthållning, antibiotika, föroreningar och utlandsvistelse.

Hur vi valde produkterna till vårt bäst i test

När vi skulle välja tillskotten till vår lista började vi med att gå igenom hela utbudet hos ett antal olika webbshoppar som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Det var väldigt viktigt för oss att de produkter vi rekommenderar till dig, är sådana som är lättillgängliga, säljs hos pålitliga butiker, är lätta att beställa hem och att butiken har bra support och goda kundomdömen.

Det som däremot är ännu viktigare är självklart produkterna. När det gäller probiotika är det väldigt viktigt att alla tillskott innehåller en levande och effektiv bakteriekultur. En kultur som inte blivit överbehandlad eller sönderprocessad under tillverkningsprocessen. Det är även viktigt att probiotikatillskotten innehåller miljarder bakterier från flera olika stammar.

Ytterligare en sak som vi anser är väldigt viktig är att alla tillskott har fått positiva kundomdömen, att de är etablerade samt har bevisat endast goda effekter. Tillskotten ska även vara prisvärda och helst inte innehålla några kemikalier eller andra utfyllnadsingredienser.

En sista sak vi hade i åtanke vid val av produkter är att de skulle passa alla olika människor. På grund av detta har vi valt produkter som passar vuxna, barn, de som är veganer eller laktosintoleranta.

Vanliga frågor om probiotika

1. Vad är probiotika?

Kort förklarat är probiotika levande nyttobakterier som finns i tarmen. Alla människor har unika tarmfloror som består av olika typer av bakteriestammar. Vissa av dessa har identifierats medan andra fortfarande är rätt okända. Det sägs finnas runt 1000 olika stammar i tarmen hos de som bor i västvärlden och dubbelt så många hos stammar i Afrika. Anledningen till detta beror mycket på kosten och levnadsmiljön. Många av de tillgängliga bakteriestammarna hjälper oss att ha en så god hälsa som möjligt.

2. Hur fungerar det egentligen? Tas probiotika upp?

Probiotika tas inte upp på samma sätt som andra tillskott gör. Probiotikatillskottet ska istället hjälpa till att kolonisera bakterier i tarmen. Med ett tillskott kommer bakteriemängden att öka och skulle du sluta ta probiotika finns chansen att alla bakterier försvinner. Skulle du inte ha bakterier i början kommer det vara svårt att få de nya stammarna att stanna.

3. Överlever de befintliga bakterierna när jag tar tillskott?

Det kan variera en aning. Tillskott som innehåller flera olika bakteriestammar ökar chansen att du får i dig rätt stam. Sedan finns det även probiotikakapslar som inte blir upplösta förrän några timmar senare, vilket ökar bakteriernas överlevnadschans. De bakterier som redan finns i tarmen kan behöva prebiotika, näringen de äter, för att överleva. Genom att alltid ta tillskottet tillsammans med måltider kommer det att öka överlevnadsförmågan en del.

4. Vilka skillnader är det mellan prebiotika och probiotika?

Prebiotika är enkelt förklarat det bakterierna äter medan probiotika är de goda bakterierna. För att må så bra som möjligt är det därför viktigt att du äter livsmedel som innehåller prebiotika för att de befintliga bakterierna ska överleva. Exempel på livsmedel som innehåller prebiotika är lök, grönkål, baljväxter och broccoli. Vilka livsmedel som innehåller probiotika är bland annat yoghurt, kefir och liknande.

5. Hur får jag i mig probiotika på bästa sätt?

Probiotika finns både i livsmedel och som kosttillskott. Livsmedlen som innehåller en hög probiotikaandel är bland annat yoghurt, kefir, kombucha, kefir och andra fermenterade produkter. Tillskotten har däremot fördelen att de ger dig en större mängd med bakterier på en gång. Tillskotten kan även bestå av olika bakteriestammar, vilket gör chansen större att produkten lindrar dina magbesvär. Så för att svara på frågan kan du få i dig probiotika både genom att äta rätt och genom att ta tillskott.

6. Vilken probiotika bör jag välja?

Det finns många bra probiotikaprodukter att välja mellan och vi har gett dig ett antal tips här ovan i vår bäst i test-lista. Kort sagt är det bara du själv som kan bestämma vilken produkt som passar dig bäst. Det enda vi kan säga är att du läser igenom all information noga och även kundrecensioner. På så sätt kommer du få en bra idé om vilken produkt som är den bästa för dig.

Sammanfattning

Din kropp och tarm behöver goda bakterier för att må bra. Skulle du inte få i dig probiotika genom det du äter och dricker kan ett probiotikatillskott vara just det du behöver. Ifall du har en bakterieflora i obalans kan detta leda till ett antal negativa effekter. Det kan även leda till autoimmuna sjukdomar, hudproblem och flera olika magproblem. Men med hjälp av ett probiotikatillskott kan du lindra befintliga besvär, undvika att få andra besvär och helt enkelt upprätthålla en god hälsa.

Det finns flera olika produkter med probiotika idag som du har att välja mellan. Det finns både de som riktar sig till vuxna, gravida kvinnor, de som ammar och även till barn. Det allra viktigaste är att du väljer den probiotika som passar dig, och att du tänker på hela din hälsobild. Vi hoppas att du får den hjälpen du behövde genom de tips vi gett dig i köpguiden här ovan samt i vår bäst i test-lista över bra probiotikaprodukter.

Källor:
 1. https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf
 2. https://lakartidningen.se/aktuellt/manniskor-moten/2020/09/en-serios-forskare-skulle-inte-syssla-med-detta-sa-folk-da/

Lämna en kommentar