Vilket proteinpulver är bäst?

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Protein.se, Svensk Hälsokost och Proteinbolaget.

När det kommer till proteinpulver så finns det en hel uppsjö av olika sorter och märken att välja mellan. Vilket som passar dig bäst beror bland annat på dina träningsmål. Här är de proteinpulver som är bäst just nu enligt många användare:

Core Protein Pro

Proteinhalten i detta tillskott är hög och kommer från de främsta proteinkällorna vassleproteinisolat och hydrolysat. Ett mer lättdrucket alternativ till vanligt vassleprotein, med en högre proteinhalt och dessutom låglaktos och skonsammare mot magen.

GAAM 100% Whey Protein

 GAAM 100% Whey Premium (Whey-100) innehåller 25 g högvärdigt protein och minimalt med fett och kolhydrater. Allt du behöver för att bygga upp dina muskler och få ny energi.

Protein.se Proteinpulver

Du behöver protein både när du ska få synligare muskler och bränna fett effektivt. En portion Proteinpulver för viktnedgång har ett kaloriinnehåll på endast 134 kcal, samt 25g protein. Produkten innehåller inget tillsatt socker.

100% Whey Gold Standard

Optimum Nutrition 100% Whey Gold är en högkvalitativ proteinpulverprodukt som är speciellt utformad för att hjälpa dig att uppnå dina träningsmål. Detta proteinpulver är tillverkat av ultrafiltrerat vassleproteinisolat, vilket ger en högkvalitativ dos av snabbt frisättande protein.

Vilket proteinpulver ska jag välja?

Valet av proteinpulver beror på dina personliga behov, mål, eventuella kostrestriktioner och smakpreferenser. Här är några vanliga typer av proteinpulver och deras egenskaper, vilket kan hjälpa dig att välja det som passar bäst för dig:

 

 • Vassleprotein (Whey): Detta är en av de mest populära typerna av proteinpulver. Vassleprotein absorberas snabbt av kroppen och är rikt på alla essentiella aminosyror. Det är ett bra val för muskeluppbyggnad och återhämtning, särskilt runt träningspass.

 
 • Kaseinprotein: Kasein absorberas långsammare än vassle, vilket ger en stadigare frisättning av aminosyror. Detta kan vara fördelaktigt för muskelåterhämtning över natten och kan hjälpa till att ge en längre mättnadskänsla.

 
 • Ärtprotein: Ett växtbaserat alternativ som är populärt bland vegetarianer, veganer och personer med laktosintolerans. Ärtprotein är vanligtvis hypoallergent och är en bra källa till järn.


 • Sojaprotein: Ännu ett växtbaserat alternativ, sojaprotein är en av få vegetabiliska proteinkällor som innehåller alla nio essentiella aminosyror, vilket gör det till ett komplett protein.


 • Hampaprotein: Hampaprotein är inte bara en bra proteinkälla utan också rikt på omega-3 och omega-6 fettsyror. Det är ett annat bra alternativ för dig som följer en växtbaserad kost.

 
 • Risprotein: Även om risprotein vanligtvis inte betraktas som ett komplett protein kan det kombineras med andra vegetabiliska proteiner för att säkerställa ett fullständigt aminosyraspektrum.

När du väljer proteinpulver bör du överväga följande:

 

 • Dina mål: Är ditt mål att bygga muskler, gå ner i vikt, eller bara komplettera din dagliga kost?


 • Dietära restriktioner: Har du några allergier, är du laktosintolerant, vegetarian eller vegan?

 • Smak och konsistens: Vissa proteinpulver smakar bättre än andra och de kommer i en mängd olika smaker såsom choklad, jordgubb och vanilj. Även konsistensen varierar en del mellan olika märken.


 • Pris och kvalitet: Högkvalitativa proteinpulver kan kosta mer. Läs etiketter och välj produkter med minimala tillsatser och fyllningsmedel.Varför ska man ta proteinpulver?

Proteinpulver är ett populärt kosttillskott som används av många för olika skäl. Här är några av fördelarna med att använda proteinpulver:

 

 • Muskeluppbyggnad och återhämtning: Protein är en viktig byggsten för muskler. Många använder proteinpulver för att hjälpa till med muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning.

 

 • Kostkomplement för att uppfylla ditt proteinbehov: För dig som kanske inte får tillräckligt med protein från din vanliga kost kan proteinpulver vara ett praktiskt sätt att öka ditt dagliga proteinintag.

 

 • Viktminskning och mättnadskänsla: Protein kan hjälpa till att skapa en känsla av mättnad, vilket kan vara användbart om du försöker gå ner i vikt eller kontrollera ditt kaloriintag.

 

 • Bevara muskelmassa under viktnedgång: När man går ner i vikt är det viktigt att behålla muskelmassan. Ett högt proteinintag kan hjälpa till att skydda musklerna under en diet.

 

 • Praktiskt och snabbt: Proteinpulver är enkelt att förbereda och kan vara ett snabbt och bekvämt sätt att konsumera protein på, särskilt för dig som är upptagen eller ofta är på språng.

 

 • Alternativ för specifika kostbehov: För vegetarianer, veganer eller personer med vissa allergier kan proteinpulver vara ett användbart sätt att få i sig protein utan att äta animaliska produkter eller andra livsmedel de behöver undvika.

När ska man ta proteinpulver

När och hur man ska ta proteinpulver beror på dina personliga hälsomål, din kost och din träningsrutin. Här är några vanliga riktlinjer:

1. Efter Träning

Efter träning behöver dina muskler protein för att reparera och växa. Att ta proteinpulver inom 30 minuter efter träning kan hjälpa till med återhämtningen. Vassleprotein är populärt efter träning på grund av dess snabba absorption och rika innehåll av BCAA (grenkedjiga aminosyror).

2. Före Träning

Att ta protein före träning kan ge nödvändig energi och förhindra muskelnedbrytning under träningen. Det är mindre vanligt att ta proteinpulver före träning jämfört med efter, men det kan vara fördelaktigt för långvarig uthållighetsträning.

3. Som måltidsersättning eller mellanmål

Protein kan öka mättnadskänslan, vilket kan hjälpa till att kontrollera aptiten och stödja viktstyrning.Proteinshakes kan vara ett snabbt och praktiskt alternativ när du inte har tid för en fullständig måltid. Proteinpulver bör dock inte ersätta hela måltider, som har ytterligare näringsämnen.

4. Före sänggående (Speciellt kasein)

Kaseinprotein absorberas långsamt, vilket kan ge en jämn tillförsel av protein till musklerna under natten. Detta kan hjälpa till med muskelåterhämtning och tillväxt medan du sover.

5. För att komplettera dagligt proteinintag

De som inte får tillräckligt med protein från sin diet kan använda proteinpulver som ett komplement. Personer som är äldre, återhämtar sig från skador eller har högre proteinbehov på grund av intensiv träning kan dra nytta av proteinpulver.

Hur mycket proteinpulver per dag?

Mängden proteinpulver som du bör konsumera dagligen varierar beroende på dina individuella behov och livsstil. För en genomsnittlig vuxen är det rekommenderade dagliga proteinintaget cirka 0,8 gram per kilo kroppsvikt. För de som är mer fysiskt aktiva, särskilt de som regelbundet utför styrketräning eller andra intensiva former av fysisk aktivitet, kan detta behov öka till mellan 1,2 och 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt per dag.

 

Det är viktigt att betona att proteinpulver bör användas som ett komplement till en redan proteinrik kost, snarare än som huvudkälla för protein. Idealiskt sett bör man sträva efter att få det mesta av sitt dagliga proteinintag från hela matkällor som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor och nötter. Proteinpulver kan sedan användas för att fylla eventuella luckor i proteinintaget, särskilt på dagar när det kan vara svårt att uppnå det önskade proteinintaget genom mat.

 

Som en generell riktlinje, om man använder proteinpulver, bör man följa tillverkarens rekommenderade doser och inte överstiga det dagliga proteinbehovet, eftersom överdriven konsumtion av protein kan leda till oönskade hälsoeffekter. Balansen är nyckeln, och att integrera proteinpulver i en hälsosam, balanserad kost är det mest fördelaktiga sättet att använda detta tillskott på.

Hur mycket är en skopa proteinpulver?

En skopa proteinpulver varierar i storlek beroende på märket och typen av pulver, men generellt sett ligger en skopa på mellan 25 och 30 gram. Det är viktigt att notera att den faktiska mängden protein i denna skopa varierar beroende på produkten. Ofta innehåller en skopa av proteinpulver mellan 15 och 25 gram protein.

 

För att vara säker på exakt hur mycket protein du får per skopa är det bäst att kontrollera näringsinformationen på förpackningen av det specifika proteinpulvret du använder. Tillverkare tillhandahåller vanligtvis detaljerad information om proteininnehåll per portion (oftast en skopa) samt den rekommenderade skopstorleken.

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar