ZMA bäst i test 2023 – Hitta bästa ZMA

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost och Proteinbolaget.

ZMA är ett vanligt kosttillskott för både elitidrottare och motionärer. Men vad är ZMA och varför är det populärt? Vad som gjort att ZMA fått så mycket uppmärksamhet är att det innehåller naturliga ämnen (zink, magnesium och vitamin B6) som ger tydliga positiva effekter. Zink har visat sig viktigt för produktionen av det muskelbyggande hormonet testosteron[1]. Magnesium har visat sig viktigt för avslappning och kan bidra till god sömn[2]. Vitamin B6 bidrar till upptaget av mineralerna och behövs även att energiomsättningen fungerar som den ska.[3]

När du tränar hårt så ökar inte bara förbrukningen av kalorier, utan även av mineraler. Därför är det inte konstigt att det kan uppstå en obalans för dig som inte ger kroppen ett extra tillskott. Det kan leda till en lägre nivå av testosteron vilken förstås hämmar resultaten av din träning. Att använda ZMA kan göra att du bibehåller de normala hormonnivåerna eller till och med ökar dem, vilket gör att dina muskler växer snabbare. Dessutom kommer du återhämta dig bättre, inte minst på grund av ZMA-produkters rikliga innehåll av magnesium. Många användare upplever att de sover bättre efter hårda träningspass, samt undviker vanliga problem som kramp.

Bästa ZMA 2023

Core ZMA

Svenskt Kosttillskott ligger bakom Core ZMA som är en stabil produkt för dig som är sugen på att börja med ZMA och se vad det har för effekt på kroppen. Blandningen innehåller aminosyrabundet zink och magnesium, även kallat kelaterat zink och magnesium. Det ger extra hög biotillgänglighet, dvs kroppen har lätt att ta upp näringsämnena i kosttillskottet. Core ZMA passar bra för dig som tränar ofta och mycket, till exempel elitidrottare, bodybuilders och styrkeatleter. Många användare vittnar om sin ökade muskeltillväxt och att de sover bättre med snabbare återhämtning och mindre kramp. Rekommendationen för Core ZMA är att inta kapslarna innan sänggående. Doseringsförslaget för män är 3 kapslar och för kvinnor är det 2 kapslar. Core ZMA finns tillgängligt i olika storlekar och likt många andra kosttillskott blir det mer prisvärt att satsa på en större storlek.

Fördelar

 • Vetenskaplig blandning av kelaterat zink och magnesium för effektivt upptag.
 • Ger utmärkta förutsättningar för muskeltillväxt.
 • Har en positiv effekt på nattsömn och återhämtning.

Nackdelar

 • En del upplever att kapslarna är stora och därmed svåra att svälja
 • Vissa användare märker inte några positiva sömneffekter

Self Omninutrition Muscle: ZMA

Self Omninutrition har tagit fram en av de bästa ZMA-produkterna för dig som tränar hårt. Den hjälper både muskeluppbyggnad och återhämtning. De har en egen unik blandning av zink, magnesium och vitamin B6 som förfinats för att ge optimal effekt. Enligt tillverkaren är produkten även fri från gluten och laktos, vilket betyder att du som är intolerant har mycket att vinna på att välja produkten. Rekommenderad daglig dosering är 1 kapsel och en burk innehåller 120 kapslar (120 portioner).

Fördelar

 • ZMA särskilt framtagen för dig som tränar hårt.
 • Fri från gluten och laktos.
 • Motverkar sömnbesvär vid hård träning.

Nackdelar

 • Det är klokt att vara uppmärksam på doseringen, eftersom en enda kapsel har mycket högt innehåll,
 • Verkar bara finnas tillgänglig i en storlek.

Mutant Core Series ZM8+

Mutant Core Series är känt som ett ZMA som ofta visat sig bäst i test. Just ZM8+ innehåller hela 8 essentiella ingredienser. Zink, Magnesium och Vitamin B6 är givna likt i all ZMA, men vad som utmärker Mutant Core Series är att produkten även innehåller Vitamin D, Vitamin B12, Selenium, Mangan och Krom. Dessutom har de satsat på ett svartpepparextrakt kallat BioPerine®, som sägs förbättra upptaget av vitaminerna och mineralerna ytterligare. I undersökningar har det uppmätts en ökning av testosteronnivåerna på uppemot 30 %. Dosering är 2-3 kapslar tillsammans med 250 ml vatten och bör tas på tom mage före sömn.

Fördelar

 • Utvecklad för att ge maximalt upptag.
 • Ger ökning av testosteronnivån.
 • De flesta användare upplever förbättrad sömn.

Nackdelar

 • Med den högre doseringen på 3 kapslar dagligen räcker en burk endast till 30 portioner
Chained Nutrition ZMA Hardcore ZMA Hardcore är framtagen för den som är ute efter ZMA utöver det vanliga. Produkten är framtagen av Chained Nutrition som är kända för att hitta en optimal sammansättning av vitaminer och mineraler. I flera kliniska studier har ZMA Hardcore visat sig öka styrkan och testosteronnivån hos försökspersonerna, oavsett om de är elitidrottare eller helt otränade. Just vitamin B6 hjälper till att reglera kroppens energiomsättning. Resultatet är ett bättre upptag av mineralerna, vilket i sin tur säkerställer att ZMA Hardcore ger en kraftig effekt. Många användare vittnar också om att sömnkvaliteten förbättras. Varje burk innehåller 160 kapslar. Rekommenderad dos är 2 kapslar dagligen. En burk räcker med andra ord till 80 serveringar. Fördelar
 • Främjar produktionen av testosteron.
 • Motverkar muskeltrötthet och kramp.
 • Normaliserar energiomsättningen och proteinsyntesen.
Nackdelar
 • Kan innehålla spår av ägg, soja och mjölk på grund av att kosttillskottet tillverkas i lokaler där sådana ämnen hanteras och förvaras.
 • Att äta livsmedel rika på kalcium kan försämra effekten av produkten, eftersom det kan påverka upptaget av zink och magnesium.

SOLID Nutrition ZMA

ZMA handlar till stor del om att kunna erbjuda de viktiga mineralerna zink och magnesium. SOLID Nutrition har tagit fram en utmanare i kampen om vilken ZMA som är bäst. Deras produkt innehåller ämnena i en mycket lättupptaglig form. Utöver det ingår äppelsyra och vitamin B6. Den optimala blandningen ger ett ZMA som ökar muskeltillväxten och förbättrar återhämtningen. Regelbunden användning sägs också ge klart förbättrad sömnkvalitet. SOLID Nutrition ZMA verkar inte rikta sig mot en specifik målgrupp, utan passar helt enkelt alla idrottare som känner att de kan behöva fylla på förråden med ett bra kosttillskott. Den rekommenderade dagliga doseringen är 2 kapslar, helst alldeles innan sängdags. Fördelar
 • ZMA som passar alla idrottare.
 • Innehåller inga allergener.
 • Ger ökad muskeltillväxt och bättre återhämtning.
Nackdelar
 • En förpackning innehåller endast 90 kapslar (45 portioner), så ett råd är att köpa 2, 4 eller 8 st för att inte få slut för snabbt.
 

Viktigt att tänka på när man köper ZMA

Kanske har du märkt att det finns stora likheter mellan alla de bästa ZMA-produkterna. De innehåller zink, magnesium och vitamin B6. En vanlig åsikt är att det spelar inte så stor roll vad som väljs, men det finns faktiskt en del betydande skillnader:
 • Hur ser fördelningen ut? Förhållandet mellan zink och magnesium är viktigt. Mineralerna har nämligen olika egenskaper och du kanske vill ha mest av ett av dem.
 • Vad har mineralerna för form? Det krävs viss expertkunskap i kemi för att förstå skillnaden mellan magnesiumoxid, magnesiumcitrat, zinkoxid, zinkglukonat osv, men det spelar in stort på kroppens upptag. Den ZMA som är bäst för just dig är den som passar din egen kropp bäst. Många väljer att prova sig fram.
Punkterna ovan gör också att du inte kan stirra dig blind på innehållsförteckningen. Generellt sett tas oxidföreningarna upp något sämre. Det gör att ZMA med magnesiumcitrat har en chans att ge högre upptag av magnesium, trots att varje portion rent teoretiskt innehåller mindre magnesium än ett kosttillskott som bygger på magnesiumoxid. Ett ord att hålla utkik efter är ”hög biotillgänglighet”. Alla de bästa ZMA-produkterna har hög biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen enkelt kan tillgodogöra sig de viktiga mineralerna och därmed ger produkten också bättre effekt.

Pris på ZMA

För priset gäller det att tänka till kring hur många portioner en produkt innehåller, snarare än hur många kapslar. Det beror på att de har olika doseringsanvisningar där vissa bara är en kapsel per portion, andra två och en del till och med tre. Bäst är att räkna fram priset per portion. För ZMA gäller i allmänhet en portion om dagen innan sömn, så då blir det inga problem att räkna fram ungefär hur många dagar en produkt räcker. Vissa kommer bara räcka i någon månad, medan andra kanske räcker i 2-3 månader eller ännu mer. ZMA som är bäst i test kännetecknas av att den är prisvärd. Något som brukar inverka positivt på priset är om produkten finns tillgänglig i större storlekar. Det blir nästan alltid mer prisvärt än att köpa flera burkar av en mindre storlek.

Kvalité

Mycket handlar om kvaliteten på ingredienserna. Du ska kunna lita till 100 % på innehållsförteckningen, inte minst för dig som är allergisk eller intolerant mot vissa ämnen. Det är också intressant hur noggrant testad produkten är. ZMA-produkter utlovar ofta olika saker, men vad som kännetecknar hög kvalitet är när det gjorts stora undersökningar som visar på en beprövad effekt.

Varumärke

Stora varumärken är ofta prisvärda. Använder du andra kosttillskott från ett bra varumärke kanske du väljer att även skaffa ZMA från dem. Däremot behöver de största och mest prisvärda varumärkena inte nödvändigtvis vara bäst för just dig. I användarrecensioner brukar det märkas att det finns stora individuella skillnader för ZMA. Därför är det bra att ha en topplista och fungerar en viss produkt mindre bra, kan det vara värt att ge någon av konkurrenterna chansen.

Vanliga frågor om ZMA

Likt många andra kosttillskott är det många som är tveksamma till effekten och om det verkligen är säkert att använda.

Har ZMA en beprövad effekt?

Ja, ZMA har blivit såpass populärt världen över att det finns massvis av forskning på området. Det är ingen nyhet att zink och magnesium ger effekt var för sig. Det är heller ingen nyhet att den som tränar hårt förbrukar mer mineraler. Med ZMA går det att undvika eventuell brist och framför allt magnesium har visat sig väldigt bra på att motverka kramp och förbättra sömnkvaliteten. Sover du bättre kommer även musklerna att växa bättre och kroppen återhämta sig bättre, eftersom mycket av underhållet sker när du sover.

Är ZMA farligt att använda?

Används ZMA enligt den rekommenderade doseringen så har ZMA i regel inga bieffekter alls. För stor dos kan ökar risken för magproblem eller diarré. Njurarna är dock duktiga på att göra sig av med eventuellt överskott av magnesium eller zink. Undantaget är givetvis om du skulle ha någon form av medicinsk diagnos, till exempel nedsatt njurfunktion. I så fall är det bäst att rådgöra med din läkare, likt för andra kosttillskott. Med det sagt ska du aldrig ta mer än vad som står på förpackningen, då för mycket alltid kan vara farligt.

Sammanfattning

Vilken ZMA som är bäst beror på vilken som ger bäst mineralupptag och därmed bäst effekt på muskeltillväxt och återhämtning. De som är bäst i test har hög biotillgänglighet, dvs zink och magnesium är i former som enkelt tas upp av kroppen. I övrigt ska du också titta på priset i förhållande till hur länge produkten räcker. Till exempel kan du räkna fram pris per portion och sedan enkelt se vilken produkt som är mest prisvärd på lång sikt.
Källor:
 1. https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1500S/4686427
 2. https://www.cnet.com/health/sleep/does-melatonin-make-you-groggy-heres-why-it-can-and-what-to-use-instead/
 3. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b6
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar