b12 vitamin

B12 bäst i test 2023 – hitta bästa B12-tillskottet

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Proteinbolaget. 

Vitamin B12 är ett livsviktigt vitamin som bland annat behövs för att nervsystemet och ämnesomsättningen ska fungera som den ska. Vitaminet behövs även för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar. Brist på B12 kan leda till blodbrist vilket i sin tur kan leda till trötthet och yrsel.

B12 produceras inte naturligt i kroppen och därför måste du se till att du får i dig tillräckligt av vitaminet från kost eller kosttillskott. B12 finns framför allt i animaliska livsmedel och därför är det vanligt att veganer och vegetarianer kompletterar kosten med B12-tabletter. Även äldre människor, personer som äter ensidig kost och flera andra grupper kan ha ett behov av B12-tillskott.

Eftersom kroppen inte kan producera eget B12 är det en viktig vitamin i många multivitamintillskott. Det finns även många tillskott som endast innehåller B12. För att göra det lättare för dig att hitta det bästa B12-tillskottet har vi jämfört flera olika produkter och valt ut de fem som är bäst i test. Här kan du läsa varför Puori B12 berry booster är vinnaren i testet. Du hittar även nyttig information om vad du bör tänka på vid köp av B12 samt vanliga frågor om vitaminet.

Bästa B12-tillskotten 2023

Elexir Pharma Vitamin B-12 Vegansk

Elexir Pharma Vitamin B-12 Vegansk är de bästa B12-tabletterna för veganer och vegetarianer. Det är ett utmärkt kosttillskott som består av välsmakande sugtabletter. Dessutom innehåller tillskottet även folsyra[3] för ett extra bra upptag. Tillskottet har fått höga användarrecensioner och även hyllats i andra bäst i test.

Med de här tabletterna får du i dig både vitamin B12 och folsyra. Folsyra, även kallat vitamin B9, gör att kroppen lättare kan ta upp B12. Tillskottet har Quatrefolic som är en extra biotillgänglig form av folsyra. Elexir B12 består av 1000 mikrogram vitamin B12 och 400 mikrogram folsyra.

Fördelar:

 • Innehåller folsyra
 • Vitamin B12 från vegansk källa
 • Extra hög biotillgänglighet

Nackdelar:

 • Väldigt söt smak

Puori B12 berry booster 20 st

Puori B12 berry booster är det bästa b12-tillskottet i vårt bäst i test. Det är ett unikt B12-tillskott som har en mycket god bärsmak. Tillskottet består av vitamin B12 blandat med handplockade vilda nordiska blåbär. Resultatet är ett gott och lättupptagligt B12-tillskott som även innehåller naturliga flavonoider. Produkten har fått fina användarrecensioner där många hyllar den goda, fräscha smaken.

Det är lätt att dosera Puori B12 berry booster. Förpackningen innehåller 20 stycken stickor med B12. En sticka innehåller ett tillskott som kan strös över yoghurt, gröt, i smoothien eller i juice. Den passar för vuxna samt barn över 11 år. Tillskottet innehåller ungefär 0,5 gram vitamin B12 per 100 gram. Endast en eller två stickor i veckan behövs för att uppnå det rekommenderade intaget. Med andra ord är det, trots det höga priset, ett mycket högdoserat och prisvärt B12-tillskott. I kombination med den goda smaken och den lättupptagliga formulan är Puori B12 berry booster en värdig testvinnare!

Förderar:

 • Lättupptaglig formula
 • God och fräsch bärsmak
 • Passar i mat och dryck

Nackdelar:

 • Innehåller sötningsmedel

Bethover B12-vitamin 100 st

Bethover B12-vitamin är en mycket prisvärd tuggtablett som innehåller 1000 mikrogram B12. Det är en god tuggtablett som ska intas i samband med måltid. Endast en tablett per dag behövs för att uppfyllda det dagliga behovet. Tuggtabletterna har en välsmakande naturlig hallonarom vilket är ett stort plus.

Det här tillskottet passar perfekt för personer som inte gillar stora kapslar som ska sväljas med vatten. Tack vare den goda smaken och konsistensen påminner det här tillskottet lite om godis. Det är dock inte avsett för barn och bör därför förvaras utom räckhåll för små barn.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • God hallonsmak
 • Enkel att dosera

Nackdelar:

 • Innehåller sötningsmedel

OmniVegan B12 120 st

OmniVegan B12 är ett annat riktigt bra B12-tillskott som passar veganer och vegetarianer. Det här goda sugtabletterna innehåller en hög dos vitamin B12 av den aktiva formen metylkobalamin. Tillskottet är registrerat vid den internationella organisationen The Vegan Society.

Tabletterna innehåller naturliga aromämnen med smak av svartvinbär, jordgubb och hallon vilket ger en god bärsmak. Endast en sugtablett per dag behövs för att uppfylla det dagliga behovet. Varje tablett innehåller 1000 mikrogram av vitamin B12.

Fördelar:

 • Hög styrka
 • Veganvänlig
 • Naturliga aromämnen (svartvinbär, jordgubb, hallon)

Nackdelar:

 • Innehåller sötningsmedel

Skip B-12 1000mcg

Skip B-12 är testets billigaste kosttillskott med B12. Skip är ett helsvenskt företag som tillverkar alla sina kosttillskott i Sverige. De har sedan starten 1971 utvecklat högkvalitativa och prisvärda kosttillskott. De här B12-tabletterna är inget undantag från deras övriga sortiment. De håller hög kvalitet trots det låga priset.

Den dagliga rekommendationen för Skip B-12 är 1 tablett dagligen som tas i samband med måltid. Varje tablett innehåller 1000 mikrogram B12. Tillskottet innehåller B12 i form av cyanokobalamin. Tabletterna har ingen särskild smak.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Tillverkade i Sverige
 • Högdoserat

Nackdelar:

 • Ingen särskild smak

Viktigt att tänka på när man köper B12 tillskott

Det finns några saker som du bör tänka på när du köper B12 tillskott. Här kan du läsa mer om vissa saker du bör vara extra uppmärksam på.

Innehåll

När du köper B12-tillskott är det framför allt viktigt att du kontrollerar vad tillskottet innehåller. Många av de bästa B12-tabletterna innehåller även andra hälsofrämjande vitaminer och mineraler. Vissa av dessa, exempelvis folsyra, kan ge synergieffekter som förstärker effekten av B12. Självklart bör du också kontrollera hur stor andel B12 som tillskottet består av.

Kvalitet

Det är viktigt att tillskottet håller hög kvalitet. Det kan vara svårt att avgöra det innan du testat tillskottet, men du kan läsa användaromdömen och tester för att bilda dig en uppfattning om tillskottet ger önskad effekt.

Formula & Smak

Det finns olika sorters tillskott med B12, exempelvis sugtabletter, tuggtabletter, kapslar och flytande tillskott. Det finns högkvalitativa tillskott i samtliga former och du därför kan du välja den sort som passar dina preferenser. Det finns många B12-tillskott med god smak, vanligtvis med smak av bär.

Prisvärdhet

För att ta reda på om tillskottet är prisvärt är det viktigt att du inte stirrar dig blind på kostnaden för en förpackning. Istället bör du jämföra pris per daglig dosering samt ta hänsyn till innehållet. Ett högdoserat tillskott kostar oftast mer än ett tillskott med mindre B12. Ett B12-tillskott som är berikat med andra vitaminer eller mineraler, exempelvis folsyra, kan också motivera ett högre pris.

Användaromdömen

För att bilda dig en bättre uppfattning om tillskottet kan det vara bra att läsa bäst i test-artiklar samt användaromdömen. Om personer som testat tillskottet gillar det kanske även du kommer att göra det.

Vanliga frågor om B12 tillskott

Vid köp av tillskott med B12 är det uppstå en del frågor. För att göra det lättare för dig att förstå vad B12 är för något och varför det är bra, har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna här.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12, även kallat kobalamin, är ett livsviktigt näringsämne som kroppen behövs för en rad olika funktioner. Dels används det för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar vilket minskar risken för blodbrist[1] och andra sjukdomar. Kroppen kan inte producera B12 själv och därför måste du se till att du får i dig vitaminet från kosten eller kosttillskott. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel, exempelvis fisk, kött, lever, ägg och mejeriprodukter.

Varför är vitamin B12 viktigt?

Vitamin B12 är ett livsviktigt vitamin som behövs för att kroppen ska fungera som den ska. Bland annat behövs B12 för nervsystemet, immunförvaret, bildandet av röda blodkroppar och ämnesomsättningen. Vitaminet kan ge mer energi och ork.

Vem behöver vitamin B12?

Eftersom kroppen inte kan producera B12 naturligt behöver alla människor få i sig vitaminet från maten eller tillskott. B12-tillskott är särskilt viktigt för vissa grupper som har svårt att få i sig vitaminet från kosten. Framför allt veganer[2] och vegetarianer bör komplettera kosten med B12-tillskott eftersom vitaminet främst finns i animaliska livsmedel. B12 finns även i mjölkprodukter och ägg och därför bör lakto-ovo-vegetarianer var extra uppmärksamma på sitt intag.

Även personer med ensidig kost och äldre människor är i behov av B12-tillskott. Kroppens förmåga att ta upp vitaminet minskar med åldern och därför har äldre ett större behov av ett extra intag. Vissa sjukdomstillstånd, exempelvis magkatarr, kan försvåra upptaget från kosten och då kan B12-tillskott vara bra.

Kan jag få brist på B12?

Ja, eftersom kroppen inte kan producera B12 naturligt kan alla få brist på vitaminet. B12-brist kan leda till blodbrist vilket kan göra att du känner dig trött och yr. Blodbrist kan också ge symptom i form av hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och andfåddhet.

Hur mycket vitamin B12 behöver jag?

Behovet av vitamin B12 varierar med bland annat ålder. Enligt Livsmedelsverket behöver vuxna få i sig 2 mikrogram B12 per dag. Ammande kvinnor behöver få i sig mer.

Sammanfattning

B12 är ett livsviktigt vitamin som kroppen behöver för att kunna producera röda blodkroppar. Vitaminet är även viktigt för nervsystemet och ämnesomsättningen. Brist på B12 kan leda till yrsel och trötthet. Eftersom kroppen inte kan producera vitamin B12 naturligt måste du se till att du får i dig tillräckligt från kosten eller kosttillskott.

Eftersom B12 främst finns i animaliska livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter är det särskilt viktigt att veganer tar B12-tillskott för att tillgodose de dagliga behovet. Kroppens förmåga att ta upp B12 från kosten minskar med åldern och därför behöver även äldre personer ta B12-tillskott. Även personer med ensidig kost eller med vissa sjukdomar behöver B12.

Det finns många bra tillskott med B12 på den svenska marknaden. Vi har jämfört olika produkter och valt ut de fem B12-tillskotten som är bäst i test. Vinnaren i testet är Puori B12 berry booster 20 st som är ett högkvalitativt B12-tillskott med en god blåbärssmak. Tabletterna har en lättupptaglig formula som gör det till ett effektivt tillskott.

Källor:
 1. https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodsjukdomar/blodbrist/
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12
 3. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/folsyra-for-kvinnor

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar