hemmgym

Bygg hemmagym 2022 – stor guide!

Vill du komma igång med träningen en gång för alla? Eller vill du bara ha möjligheten att träna hemma istället för på gymmet? Att bygga ett eget funktionellt hemmagym behöver varken vara dyrt eller ta stor plats. I denna guide tipsar vi om vilken utrustning till hemmagym som fått utmärkelsen bäst i test, oavsett om du är nybörjare eller har tränat en längre tid.

Hur fixar man ett hemmagym?

Oavsett om du har en källare som du tänkt inreda som hemmagym, eller inte har något stort utrymme alls, finns det möjlighet att träna hemma. När du bestämt dig för att köpa träningsutrustning för ett hemmagym bör du tänka efter vad det är du vill få ut av din träning. Är det att bli starkare, smidigare eller bara hålla igång kroppen? I denna guide utgår vi från träningsredskap som alla kan använda och som också kan användas till att träna hela kroppen för en allsidig träning.

För att göra valet av träningsutrusning lättare har vi delat in artikeln i tre delar beroende på om du betraktar dig själv som nybörjare, entusiast eller proffs. Utifrån detta ger vi tips på bra och prisvärd utrustning för just din erfarenhetsnivå.

Utgångspunkten är att grunden för ett bra hemmagym är hantlar, kettlebells, dörrtrapets samt en yogamatta. De är funktionella och användbara, samtidigt som de tar upp relativt lite utrymme. Med dessa redskap klarar man sig långt, även om det såklart finns mängder av andra träningsredskap att komplettera med.

Hantlar och kettlebells hör till kategorin fria vikter och är effektiva redskap för att träna hela kroppen. Istället för isolerade rörelser som vid träning i maskin används även mindre muskelgrupper vid övningarna. På så vis kan du stärka hela kroppen på ett funktionellt sätt med enkla medel.

En yogamatta behövs i hemmagymmet för att underlätta vid övningar där du enbart använder kroppsvikten, t ex situps och armhävningar. Du som gillar yoga och pilates har såklart stor användning för denna typ av produkt. Den är också perfekt för att använda till en skön stretch efter träningspasset.

Dörrtrapetsen är ofta ett underskattat redskap som kan användas till en rad olika övningar. Den tar liten plats och är enkel att montera. Du kan använda den exempelvis till övningar för mage, rygg, armar samt vid stretch.

Hemmagym för nybörjare

Hemmagymmet för nybörjare kräver oftast inte den allra mest avancerade utrustningen. Huvudfokus här är bara att komma igång med träningen på ett bra sätt och se om det är något för dig. Därför har vi valt ut lite enklare och billigare, men fortfarande mycket prisvärda, redskap till hemmagymmet för nybörjare.

Som nybörjare har vi utgått från att du klarar dig långt med bara ett par hantlar, och har därför valt att inte ta med kettlebells på denna nivå. Vi anser att de produkter vi tagit med i guiden räcker gott för den som inte tränat så mycket innan. Det är därmed en perfekt grund för ett hemmagym som går att bygga på med tiden! Och om du känner dig överväldigad, kom ihåg att ju mer du rör dig desto friskare blir du, enligt forskare på Karolinska institutet. [1] Det lönar sig att satsa på träningen med andra ord.

Fördelar:

 • Bra och prisvärda produkter
 • Enkel användning
 • Hantlar i neopren för bästa greppet

Nackdelar:

 • Hantlarna väger endast 1 kg och kan snabbt bli för lätta för övningarna

Casall Hantlar Neoprene dumbbell 2×1,0 kgcasall hantlar

Hantlar av hög kvalitet tillverkade med ett överdrag av neopren som gör dem riktigt greppvänliga. Vikten ligger på 1 kg per hantel, vilket är en bra nivå att börja på om du aldrig tränat innan. Efter hand som musklerna utvecklas kan dock vikten upplevas som för låg, och du kan behöva uppdatera hemmagymmet med fler hantlar med tyngre vikt. För att bygga upp en stark kropp från noll är de dock perfekta att börja med!

 

YogaMat 3 mm, Abilicayogamat budget

Denna populära yogamatta är designad för att ge stabilitet vid övningar som ställer höga krav på balans. Tack vare det glidfria materialet ligger mattan still på golvet och du får ett bra underlag.

 

casall chin up barCasall Chin up bar Dörrtrapets

Dörrtrapets från Casall med två grepp försedda med skumgummi för att kunna träna t ex chins och pull-ups utan att glida av stången eller få ont i händerna. Denna produkt monteras enkelt i dörrkarm och har en justerbar längd på 70 – 95 cm.

 

Hemmagym för entusiasten

I entusiastens hemmagym utgår vi från att det ställs lite högre krav på hur tungt och intensivt du kan träna med de redskap som finns tillgängliga. Därför håller de utvalda produkterna på denna nivå lite högre kvalitet, samtidigt som de är enkla att använda. Detta är valet för dig som är van att träna och som vill hålla igång på ett bra och effektivt sätt även hemmavid.

För denna nivå har vi lagt till kettlebells. Denna produkt används ofta inom träningsformen crossfit, och erbjuder möjlighet till funktionell träning på hög nivå där hela kroppen aktiveras. Överlag är de produkter som valts ut för entusiasten av något högre kvalitet än för nybörjaren. De ger också fler möjligheter till mer varierad träning.

Fördelar:

 • Ger större möjlighet att utveckla din träning
 • Erbjuder ett allsidigt hemmagym som kan kompletteras med tiden
 • Hantlarna är både sexkantiga och gummibeklädda för att hållas på plats hela tiden

Nackdelar:

 • Prisnivån ökar snabbt på denna nivå, men produkterna är av hög kvalitet

hantlarMaster Fitness Hex Hantel

Den sexkantiga designen på dessa hantlar är perfekt för att hålla hanteln på plats var du än lägger den. Du riskerar aldrig att den rullar iväg och hamnar på oönskade ställen eller på tår som råkar vara i vägen. Hanteln tillverkas i flera olika vikter och du kan därför komplettera din hantelsamling efter hand.

 

Kettlebells

Sen kan det vara bra att ha lite mer än bara hantlar om du gillar att träna. Kettlebells med olika vikt är perfekt för detta. De ska ha ett handtag med bra grepp och har platt undersida för att stå stabilt även när de inte används.

 

yogamattaGymstick Pro Yoga Matta

Denna yogamatta mäter 6 mm, vilket är dubbla tjockleken jämfört med nybörjarmattan. Den är tillverkad i halkfritt material som inte drar till sig fukt, vilket är en förutsättning för svettiga träningspass. Materialet gör också att mattan är lätt att rengöra genom att bara spola av den mellan passen.

 

Dörrtrapets Multi Deluxe, VirtuFit

Dörrtrapetsen från VirtuFit har ett gäng olika greppmöjligheter som gör att du kan använda den till mängder av olika övningar. Inga skruvar eller fästen behövs, och monteringen är därför mycket enkel och smidig. Den går att sätta upp i dörrkarmar upp till 90 cm, men kan även användas fristående på golvet som redskap vid armhävningar, situps och dips.

 

Hemmagym för proffset

Slutligen har vi hemmagymmet för proffset. Här ställs såklart enormt höga krav på kvalitet och slittålighet, men också på variationsmöjligheter. Priset för detta hemmagym är relativt högt, men samtidigt kommer du att kunna använda produkterna för en lång tid framöver.

Hantlarna tillverkas i vikter mellan 2,5 – 50 kg, vilket innebär att du kan få en komplett samling hantlar till ditt hemmagym från samma varumärke. Kettlebellen går att justera i vikt med hjälp av medföljande viktplattor som kan läggas till eller tas bort som du önskar. Både hantlar och kettlebell är tillverkade i stryktåligt gjutjärn.

Fördelar:

 • Perfekt för dig som inte vill kompromissa med kvaliteten
 • Kettlebell med justerbar vikt – optimal för det mindre utrymmet
 • Yogamatta i giftfri PVC
 • Dörrtrapets med flera smarta grepp och funktioner

Nackdelar:

 • Det kostar att ligga på topp!
 • Hantlarna är runda och kan lätt rulla iväg

gummihantlarPremium gummihantel

De gummibeklädda hantlarna dämpar ljud och skonar både golv och hantel vid frekvent användning. Du kan köpa på dig fler hantlar från samma varumärke efter hand, och det finns också ett smidigt och snyggt hantelställ för optimal förvaring när de inte används. Dessa hantlar är runda till formen, vilket kan vara en nackdel då de lätt rullar iväg om underlaget lutar.

 

kettleJusterbar Kettlebell 16-24 kg, Klarfit

Här hittar du en kettlebell där du kan justera vikten genom att lägga till eller ta bort de medföljande viktplattorna. Med bara en kettlebell får du alltså möjlighet att variera din träning. Perfekt för små utrymmen då den inte tar någon plats. Går också utmärkt att ta med på resan för att hålla igång även under semestern!

 

yogamatYogamatta Pro Master Fitness

En av de bästa yogamattorna på marknaden. Ger ett utmärkt grepp även vid avancerade yogaställningar, och du kan alltid känna dig trygg med denna matta. Mattans övre del är tillverkad i PU och resten av mattan i PVC-material som är helt giftfritt. Tjockleken på 5 mm gör mattan riktigt bekväm.

 

dörrtrapetsDoorGym Advanced, Abilica

Denna dörrtrapets från Abilica är en av de mest avancerade på marknaden. Med denna får du massor av olika greppmöjligheter och kan träna flera olika muskelgrupper med bara ett redskap. Den är otroligt lätt att montera i dörröppningen och har grepp i skumgummi för optimal komfort. I paketet medföljer också en armhängare som kan användas för att träna magmusklerna.

 

Viktigt att tänka på när du skaffar ett hemmagym

Det finns såklart massor av saker att tänka på och ta hänsyn till när du ska skaffa ett hemmagym. Här nedan ger vi tips på några viktiga faktorer att väga in i beslutet av vilka produkter du ska välja.

Pris på hemmagymmet

Hur mycket får hemmagymmet kosta? För dig som nybörjare räcker det kanske att lägga en liten slant för att se om det är ett koncept som fungerar för dig. Därefter kan du komplettera ditt hemmagym med mer avancerade produkter.

Du som tränat ett tag och vill ha produkter av hög kvalitet som håller länge kanske är beredd att lägga lite mer pengar. Självklart finns det även prisvärd träningsutrustning som inte kostar skjortan, men oftast går pris och kvalitet hand i hand.

Varumärke

Produkter från välkända varumärken kostar normalt sett lite mer, men brukar också hålla hög kvalitet. Varumärken som enbart tillverkar produkter avsedda för träning brukar generellt sett vara väldigt duktiga på sin sak. Därför kan du oftast känna dig trygg i ditt val om du väljer en produkt från ett välkänt varumärke.

Stort eller litet utrymme?

Hur stor yta får du plats med för ditt hemmagym? Beroende på hur stort utrymme du har finns det smarta lösningar som inte tar särskilt stor plats. Högre upp tipsar vi bland annat om en kettlebell med justerbar vikt, men också om dörrtrapetser som nästan inte tar någon plats alls.

Vanliga frågor om hemmagym

 

Vilken utrustning behöver jag för mitt hemmagym?

Vilken utrustning du behöver till ditt hemmagympaket beror lite på dina personliga förutsättningar. I denna guide tipsar vi om produkter som kan användas till flera övningar och ger allsidig träning. De är alltså en god grund i ett hemmagym, men det går såklart att utrusta hemmagymmet med massor av andra produkter. Produkterna vi tipsar om är hantlar, kettlebells, yogamattor och dörrtrapetser.

Jag har inget stort utrymme – kan jag ändå skaffa ett hemmagym?

Ja, självklart! På marknaden finns mängder av smarta produkter som tar liten plats, men som ändå ger dig den träning du behöver. Du behöver alltså ingen källare för ditt hemmagym för att ändå kunna träna hemma. Kika gärna på de produkter vi tipsar om i denna guide för inspiration. Samtliga produkter går att använda även i det mindre hemmagymmet.

Vad kostar ett hemmagym?

Hur mycket ett hemmagym kostar beror på vilka produkter du väljer. I denna guide tipsar vi om allt från billigare produkter för nybörjaren till högkvalitetsutrustning för proffset.

Sammanfattning

Ett hemmagympaket är något som de allra flesta har möjlighet att skaffa, oavsett träningsnivå eller ekonomi. Det finns massor av prisvärda och funktionella produkter att välja mellan på marknaden. Lycka till med ditt hemmagym!

Vill du få ut mer muskler av din träning? Kolla in vår guide för proteinpulver.

Källor:
 1. https://ki.se/forskning/fa-upp-pulsen-30-minuter-per-dag

Lämna en kommentar