glutamin kosttillskott

Glutamin bäst i test 2022 – hitta bästa glutamintillskottet

Vad bör du tänka på när du ska köpa glutamin? Många produkter ter sig likvärdiga och det kan kännas svårt att hitta ett glutamin-tillskott som är både prisvärt, pålitligt och passar just dina behov. Därför hoppas vi att vårt bäst i test kan hjälpa dig att fatta ett bra beslut som du kan känna sig nöjd med – när det kommer till att köpa glutamin.

Glutamin är en aminosyra med fantastiska egenskaper [1]. Glutamin har blivit populärt inom träningskretsar för dess förmåga att hjälpa till vid återhämtning, uppbyggnad av muskelmassa och viktnedgång [2]. Många med intresse för hälsa har också fått upp ögonen för glutamin, då tillskottet både hjälper till att stärka immunförsvaret och lugna magen.

Vi har jämfört och granskat alla de bästa glutamintillskotten på marknaden för att sammanställa en lista över de tio bästa glutaminprodukterna. Vi har även samlat lite allmän information om glutamin, vad som är viktigt att tänka på när du köper ett glutamintillskott, samt svarat på några vanliga frågor.

Här följer en lista över de sju bästa glutamintillskotten enligt vårt L-glutamin bäst i test 2021:

Topp 7 bästa glutaminprodukterna 2021

1. Hholistiskt glutaminolistic Glutamin

Holistic är ett välkänt och populärt varumärke inom hälsotillskott. Produkten kommer i pulverform och innehåller 100 procent rent glutamin. Praktiskt förpackad i en lättförsluten burk. Aminosyran glutamin är en av de 20 aminosyror som är byggstenarna i kroppens protein och spelar en viktig roll för energiomsättningen. När det gäller priset ligger Holistic Glutamin högre än många andra glutaminprodukter i pulverform. Detta är troligen på grund av förpackningen och det kända varumärket.

Storlek: 400 g
Pris / 10 g: cirka 6,73 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • 100 % rent glutamin
 • Praktisk förpackning
 • Välkänt märke

Nackdelar

 • Högre pris

2. Mmutant glutamineutant Core Series Glutamine

Ett glutamintillskott i pulverform från Mutant. Produkten ska användas för förbättrad muskelreparation och återhämtning efter hård träning. Mutant Core Series Glutamine innehåller 100 procent rent L-glutamin och tillskottet är mikroniserat för snabbast möjliga intag. Priset är högre än för många andra glutaminprodukter i pulverform. Troligen eftersom produkten kommer förpackad i en förslutningsbar burk som är lätt att skopa upp pulvret ur – utan att spilla.

Storlek: 300 g
Pris / 10 g: cirka 6,63 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • 100 % rent glutamin
 • Mikroniserad
 • Praktisk förpackning

Nackdelar:

 • Högre pris
Se produkt

 

3. DDY GlutamineY Nutrition The Glutamine

Ett glutamintillskott i pulverform som också innehåller Betaglukan. Glutaminpulvret från DY Nutrition fokuserar framförallt på återhämtning av muskelvävnader under intensiv träning. Betaglukan är en slags fiber som hjälper till att stärka immunförsvaret. Därför är denna produkt utmärkt för dig som tycker att återhämtning och att ge immunsystemet en boost är extra viktigt. Däremot är DY Nutrition The Glutamine inte för dig som är ute efter en ren glutaminprodukt.

Storlek: 300 g
Pris / 10 g: cirka 3,96 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • Stärker immunförsvaret
 • Bra för återhämtning
 • Innehåller betaglukan

Nackdelar:

 • Inte rent glutamin

 

4. SStar l-glutaminetar Nutrition L-Glutamine

En basic, prisvärd men effektiv glutamintillskottsprodukt i pulverform från Star Nutrition. Hjälper muskeltillväxten att komma igång och påskyndar återhämtning efter intensiva träningspass. Star Nutrition L-Glutamine är inte en 100 procent ren glutaminprodukt men innehållet 99,3 procent rent glutamin. Produkten kommer förpackad i en återförslutningsbar påse. Förpackningen passar inte dig som tycker det är krångligt att dosera pulver ur en påse utan att spilla.

Storlek: 400 g
Pris / 10 g: cirka 3,73 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Effektiv

Nackdelar:

 • Inte rent glutamin
 • Förpackningen

 

5. FL-glutaminairing L-Glutamin

Ett 100 % rent glutaminkosttillskott i pulverform. Fairing är ett företag som tillverkar alla sina produkter i Sverige. Produkten kommer i en praktisk, lättförslutningsbar burk men är samtidigt mycket prisvärd. Brist på glutamin riskerar att försätta kroppen i ett katabolt tillstånd. Därför rekommenderas Fairing L-Glutamin till dig som tränar intensivt, bygger muskler eller går på diet under en längre period. Produkten har en lätt bitter smak.

Storlek: 500 g
Pris / 10 g: cirka 4,98 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • 100 % rent glutamin
 • Svensk kvalitet
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Bitter smak

6. GGlutaminelutamine Mega Caps

Prisvärda glutaminkapslar från Olimp Sports Nutrition. Kapslarna innehåller en hög koncentration L-glutamin, 1400 mg per kapsel. Det innebär att du kan ta färre kapslar per dag och ändå få i dig tillräckligt med glutamin, vilket är väldigt smidigt för sig som vill slippa svälja en massa kapslar. Aminosyran L-glutamin är framför allt aktiv under sjukdom, feber och stress. Därför hjälper Glutamine Mega Caps dig igenom perioder då kroppen utsätts för påfrestningar, till exempel under intensiv träning. Produkten är prisvärd för att vara i kapselform. Lämpar sig inte för vegetarianer och veganer då kapseln innehåller gelatin, som är en animalisk produkt.

Storlek: 120 kaps
Pris / 10 g: cirka 10,65 kr
Form: Kapslar

Fördelar:

 • Prisvärda kapslar
 • 1400 mg L-glutamin / kapsel

Nackdelar:

 • Innehåller gelatin
 • Inte 100 % glutamin

 

7. RRawpowder glutaminawpowder L-Glutamin

En 100 % ren L-glutaminprodukt i pulverform från svenska Rawpowder. Produkten kommer förpackad i en smidig återförslutningsbar burk. Rawpowder är ett svenskt företag med fokus på ekologiska och naturliga rawpulver. Rawpowder L-Glutamin är tillverkat av fermenterad GMO-fri majs från Polen. Produkten kan användas för att skapa balans i mag- och tarmsystemet, samt hjälpa till vid reparation och byggnad av muskelvävnad. Produkten har en lätt bitter smak men den går att dölja med sin favoritdryck eller en proteinshake.

Storlek: 200 g
Pris / 10 g: cirka 7,95 kr
Form: Pulver

Fördelar:

 • 100% rent glutamin
 • GMO-fri

Nackdelar:

 • Bitter smak

 

Viktigt att tänka på när du köper glutamintillskott

Många av glutamintillskotten som finns ute på marknaden är likvärdiga, ändå finns det några punkter som skiljer dem åt. Några faktorer du bör tänka på när du köper ett glutamintillskott är priset, formen, förpackningen, innehållet, kvalitén och varumärket.

Pris på glutamin

Priset på glutamintillskott kan skilja sig ordentligt mellan olika produkter. När det gäller produkterna i vår tio-i-topp, är priset på det billigaste glutamintillskottet 3,38 kr/10 mg och det dyraste 13,41 kr/10 mg – nästan fyra gånger så dyrt. Innehållet är i regel bara L-glutamin och är du ute efter ett ”basic” glutamintillskott är det lätt att hitta den mest prisvärda produkten, då kvalitén på ren glutamin inte skiljer sig märkbart.

Sedan finns det även andra faktorer som du kan väga in när du köper ett glutamintillskott. Svensk tillverkare, GMO-fritt, inga animaliska produkter, välkänt märke eller den mest avgörande faktorn för priset på glutamin – förpackningen. Pulver i en påse är i regel det allra billigaste alternativet. Sedan kommer pulver i en återförslutningsbar burk och sist men inte minst, kapslar. Vad du väljer beror helt på vad du föredrar och hur mycket du är villig att lägga på ett glutamintillskott.

Vissa upplever kapslar som smidigare medan andra föredrar pulver. Vi kan uppleva att pulver som är förpackade i påsar lätt spiller när du ska dosera glutaminpulvret med skopan. Detta gäller främst dig som har större händer. En burk är stadigare, lättare att försluta och skyddar mot eventuell fukt. Detta kan vara några faktorer att tänka på när det gäller pris och val av förpackning.

Kvalitet

Innehållet i ett ”basic” glutamintillskott är L-glutamin. Kvalitén på glutaminet skiljer sig inte märkbart mellan olika produkter. Vill du undvika olika tillsatser eller färgämnen är det bästa alternativet 100 procent rent glutaminpulver. Sedan kan det finnas andra anledningar att välja en produkt som inte innehåller rent glutamin.

Nummer sex från vår tio i topp-lista, är ett så kallat ”blandtillskott”. Syftet med att tillföra betaglukan till DY Nutrition The Glutamine är att öka den positiva effekten på immunförsvaret. Flera produkter vi granskat i vårt test innehöll också andra ingredienser för att stärka olika funktioner. Vad du väljer är helt upp till dig och vad du vill ha ut av ett glutamintillskott.

Kapslar innehåller, förutom glutamin, i regel åtminstone gelatin och färgämne. Gelatin är en animalisk produkt och passar därför inte vegetarianer eller veganer. Helt klart tycker många att det smidigaste alternativet är kapslar, då dessa redan är färdigdoserade. Du slipper hålla på med pulver, skopor och olika sätt att lösa upp produkten och dölja smaken. Sedan finns de som föredrar att lägga till rent glutaminpulver till proteinshaken. Återigen, det finns inget rätt och fel och effekten på glutaminet påverkas inte nämnvärt.

Varumärke

Det kan kännas tryggt att välja ett varumärke som du känner till och litar på. Bland våra favoriter finns flera välkända varumärken som inriktar sig på hälsa och kosttillskott en glutaminprodukt på marknaden. Ett sådant exempel är nummer fyra, Holistic Glutamine. Med det sagt så är ofta innehållet, formen, förpackningen och priset på produkten viktigare än varumärket.

Ett tips är att fundera på vilken typ av effekt du är ute efter och vad som är viktigt för dig som konsument. En billig produkt eller en smidig förpackning? En 100 procent ren glutaminprodukt som fokuserar på hård träning, muskelpump och deff eller en som är extra bra för magen och immunförsvaret? Hellre än att fokusera allt för mycket på varumärket är detta några parametrar du kan använda för att bestämma dig när du köper glutamin.

Vanliga frågor om glutamintillskott

Vad är glutamin?

Glutamin tillhör ett av kroppens viktigaste ämnen. Kroppens protein består av 20 olika aminosyror, där glutamin är den vanligaste. Glutaminet är därmed en viktig beståndsdel i proteinernas uppsättning. Det är inte ett essentiellt ämne, vilket betyder att kroppen delvis producerar det själv men även tar upp det genom kost. Ägg, majs, ris, tofu och biff är några livsmedel som innehåller glutamin.

Glutaminet förbrukas snabbare när kroppen utsätts för perioder av hård belastning. Det kan vara långvarig stress, perioder av krävande träningspass eller lågkaloridiet. Glutaminet spelar en central roll för proteinsyntesen och uppbyggnaden av muskler. Det viktiga ämnet transporterar även kväve till musklerna och hjälper kroppen med energiomsättningen. Glutamin ser till att cellerna, även kroppens immunceller, får tillräckligt med näring för att delas och utvecklas. Därför är glutaminet så viktigt för återhämtning, immunsystemet och för att hjälpa till vid läkning av kroppen.

Sist men inte minst har glutaminet även en stor del av ansvaret för njurarnas funktion och tarmfloran. Glutaminet ser till att hålla magen i balans och studier har visat att extra tillskott av glutamin kan hjälpa dig att läka din tarm. En positiv effekt av glutamin fler börjar få upp ögonen för.

När behöver kroppen extra glutamin?

Glutamin är en aminosyra som spelar en central roll för proteinsyntesen och uppbyggnaden av muskler. Ämnet transporterar även kväve till musklerna och hjälper kroppen med den viktiga energiomsättningen. Glutaminet hjälper till med återhämtning, att hålla immunsystemet i balans och att läka kroppen.

Eftersom kroppen inte hinner med att producera glutamin under intensiv träning, är glutamin ett utmärkt tillskott för dig som tränar mycket. Många rapporterar en effektivare återhämtning och muskeltillväxt. Glutaminet kan hjälpa dig att känna sig både större och starkare. Den som går på diet eller deff-tränar kan också ha nytta av glutamin, eftersom kroppen utsätts för stress under perioder av lågt kaloriintag. Glutaminet kan hjälpa dig att hålla energin uppe även under dieten.

Även du som utsätts för långvarig stress i vardagen eller har problem med nedsatt immunsystem kan dra nytta av ett glutamintillskott. Personer som tar glutamin upplever ofta att magen fungerar bättre. Forskare menar också att nya studier visar att glutamin kan hjälpa den som lider av ”läckande tarm”. Glutaminet stärker immunförsvaret och ger dig en väl fungerande mag- och tarmfunktion.

Vad hjälper glutamin mot?

Glutamin är en aminosyra med flera viktiga uppgifter i kroppen. Den hjälper mot att kroppen bryts ner under perioder av intensiv påfrestning som stress, hård träning, deff-träning och vikt nedgång. Glutamin kan också förhindra sjukdom och skador genom att stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att läka och återhämta sig. Glutamintillskott kan också hjälpa mot mag- tarmproblem som ”läckande tarm” och IBS.

Var finns glutamin naturligt?

Glutamin är en livsnödvändig aminosyra. Den finns naturligt i proteiner som finns i kött och ägg, i de allra flesta grönsaker samt i vete, majs och soja. När kroppen utsätts för påfrestning under en längre period kan glutaminet som kroppen själv producerar, och det den får genom maten, inte räcka. Då kan du testa ett glutamintillskott.

Kan glutamin förhindra ”läckande tarm”?

Glutamin är den av alla aminosyror som det finns mest av i kroppen och blodet. Men långvarig stress, trauma, eller fysisk påfrestning kan leda till brist, då glutaminet förbrukas. Glutamin har många viktiga funktioner i din kropp och kan bland annat främja återhämtning, ge dig energi och hjälpa till att läka tarmen och stärka immunförsvaret.

Att glutamin har förmågan att förhindra ”läckande tarm” är en relativt ny upptäckt. Läckande tarm är när du får mikroskopiska hål i tarmslemhinnan som gör att osmälta matpartiklar och bakterier letar sig ut i blodomloppet. Skadan kan leda till så vitt skilda sjukdomar som hudproblem, IBS, migrän och autoimmuna sjukdomar.

Glutamin förhindrar läckande tarm genom dess viktiga roll i kroppen för återhämtning, immunsystemet och vid läkning av kroppen. Glutaminet har även en stor del av ansvaret för mag- och tarmfloran. Glutaminet ser till att hålla magen i balans, vilket inverkar positivt vid problem som ”läckande tarm”.

Hur mycket glutamin ska jag ta?

För dosering av ditt glutamintillskott är det viktigt att följa instruktionerna på förpackningen. En skopa är ofta 5 gram glutamin. Normalt ska det räcka med 5-10 gram per dag för en vuxen person, fördelat morgon och kväll.

Glutamin ska intas på tom mage då det ger ett snabbare upptag. Det har visat sig optimalt att ta den sista dosen precis innan du går och lägger dig. Under perioder av intensiv träning kan du med fördel ta en extra dos efter träningspasset. Du kan ta upp till 10-20 gram glutamin per dag, beroende på dina behov.

När börjar glutamin verka?

Du kan känna en omedelbar boost när det gäller återhämtningen efter ett långt och intensivt träningspass. Eller om du har låg energi under en diet eller deff-period. Andra effekter som muskeluppbyggnad, förbättrat immunförsvar eller mag- och tarmflora kan ta lite längre tid innan du börjar se några positiva effekter av glutamintillskottet.

Vad händer om jag missar en dos glutamin?

Glutamin tas med fördel varje dag under längre perioder. Det finns ingen anledning att varva perioder med och utan glutamintillskott. Om du skulle missa en dos kan det hända att du känner en dipp i återhämtning eller muskeluppbyggnaden. Ingen fara, du kan ta en extra dos nästa dag eller fortsätta som vanligt.

Hur döljer jag smaken på glutamin?

De flesta glutamintillskott har en naturell smak och vissa upplever det som smaklöst med vatten. Det är heller inte ovanligt att uppleva en lite underlig eller bitter smak på glutaminprodukter, speciellt för dig som är ovan.

Du kan blanda ner glutaminpulvret i din favoritdryck – juice, saft, smaksatt mineralvatten eller en proteinshake. Se bara till att all vätska följer med ner i magen och inte stannar i glaset eller proteinshakeflaskan. 5 gram är inte mycket och du vill se till att du får i dig hela dosen glutamin.

Finns det några biverkningar med glutamin?

Det är väldigt ovanligt med biverkningar av glutamin. Om du skulle råka få i dig lite för mycket glutamin kan kroppen göra sig av med det på naturlig väg. Resultat av studier visar att biverkningar av glutamin inte uppstår förrän vid nivåer på över 30 g per kilo kroppsvikt. Så höga doser är praktiskt taget omöjligt att få i sig.

Det är viktigt att lyssna på din kropp och följa instruktionerna om dosering. Inga kosttillskott ska överkonsumeras. Misstänker du, mot förmodan, att din kropp regerar på glutaminet är det viktigt att du gör ett uppehåll och ser om symtomen förbättras.

Är glutamin farligt?

Glutamin är ett ofarligt kosttillskott med minimala biverkningar. Kroppen producerar en liten del glutamin själv men det kan också hittas i livsmedel som ägg, majs, ris, tofu och biff. Skulle du få i dig för mycket glutamin försvinner överskottet på naturlig väg.

Tvärtom har glutamin många fantastiska egenskaper som att bidra till kroppens återhämtning, muskeluppbyggnad, stärka immunförsvaret och bidra till en hälsosam mag- och tarmflora.

Om du mot förmodan skulle misstänka att du inte mår bra av det glutamintillskott som du tar, sluta en period och se om symtomen förbättras. Inga kosttillskott ska överkonsumeras.

Är glutamin glutenfritt?

Glutamin är en aminosyra, ibland kallad L-glutamin, och innehållet inget gluten i sig. Är du glutenintolerant eller försöker utesluta gluten från din diet är det ändå viktigt att kontrollera innehållsförteckningen. Det kan hända att glutamintillskottet innehåller mer än bara 100 % rent glutamin eller är tillverkat i fabrik som hanterar kända allergener som mjölk, gluten, ägg, soja, jordnötter etc.

Hur tillverkas glutamin?

Aminosyran glutamin produceras naturligt i kroppen men kan även framställas som kosttillskott. Glutaminet framställs då genom fermentering av spannmål. Till exempel majs, vete, havre etc. Glutaminet i sig är därmed helt vegetariskt. Köper du inte glutamin i pulverform innehåller dock glutaminkapslar med stor sannolikhet gelatin. Kontrollera alltid innehållsförteckningen om du har allergier eller utesluter vissa ingredienser från din diet.

Vilket glutamin är bäst?

Vilket glutamin du föredrar är högst personligt. En del föredrar kapslar före pulver, andra letar efter ett ”blandtillskott” som innehåller mer än bara glutamin. Vår erfarenhet säger att de allra flesta letar efter ett enkelt, prisvärt och effektivt 100 % rent glutamintillskott. Speciellt om du fokuserar på intensiv träning, muskelpump, deff-träning eller viktnedgång.

Ett tips är att utgå från dina behov, budget och önskad effekt på din glutaminprodukt.

Var kan jag köpa glutamin i Sverige?

Glutamin finns att köpa varhelst du inhandlar dina kosttillskott. På apoteket, i välsorterade matvarubutiker eller på nätet. Det kan vara värt att kolla några olika ställen innan du köper ditt glutamintillskott då det kan finnas rabatter att ta del av.

Slutsats

Vi har jämfört och granskat alla de bästa glutamintillskotten på marknaden för att sammanställa en lista över de tio bästa glutaminprodukterna.

För att sammanfatta lite: Glutamin är en aminosyra som tillhör ett av kroppens viktigaste ämnen. Protein består av 20 olika aminosyror, där glutamin är den vanligaste. Glutaminet spelar därmed en central roll för proteinsyntesen och uppbyggnaden av muskler. Några andra viktiga uppgifter som glutaminet har är: transportera kväve och hjälpa kroppen med energiomsättningen och se till att cellerna, även kroppens immunceller, får tillräckligt med näring för att delas och utvecklas. Glutaminet har även en stor del av ansvaret för njurarnas funktion och tarmfloran.

Glutaminet behövs när kroppen utsätts för perioder av hård belastning. Det kan vara långvarig stress, perioder av krävande träningspass eller lågkaloridiet. Därför är glutamin ett utmärkt tillskott för dig som tränar mycket. Glutaminet hjälper dig med en effektivare återhämtning och muskeltillväxt. Den som går på diet eller deff-tränar kan också ha nytta av glutamin, eftersom kroppen utsätts för stress under perioder av lågt kaloriintag. Glutaminet kan hjälpa dig att känna dig både större och starkare samt att hålla energin uppe även under dieten. Glutaminet stärker även immunförsvaret och ger dig en väl fungerande mag- och tarmfunktion.

Vad som är viktigt att tänka på när du köper ett glutamintillskott är priset, formen, förpackningen, innehållet och kvalitén. Det kan kännas tryggt att välja ett varumärke som du känner till och litar på, men egentligen spelar varumärket mindre roll. Priset på glutamin varierar framför allt beroende på hur produkten är förpackad. Pulver i en påse är i regel det allra billigaste alternativet. Sedan kommer pulver i en återförslutningsbar burk och sist men inte minst – kapslar. Innehållet i ett ”basic” glutamintillskott är L-glutamin. Kvalitén på glutaminet skiljer sig inte märkbart mellan olika produkter.

Vi hoppas att vårt test har gett dig en bättre bild av vad du ska leta efter när det kommer till glutamintillskott. Glutamin finns att köpa varhelst du inhandlar dina kosttillskott. På apoteket, i välsorterade matvarubutiker eller på nätet. Lycka till med träningen!

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/ovriga/glutamat
 2. https://nyheter.ki.se/glutamin-kan-minska-inflammation-vid-fetma

Lämna en kommentar