Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost och Proteinbolaget.
Kalium är ett livsviktigt grundämne som bland annat behövs för cellerna, nervsystemet, kroppens muskelfunktion och för att reglera blodtrycket och vätskebalansen. Det är en av de viktigaste mineralerna i kroppen. Brist på kalium kan leda till trötthet, muskelsvaghet och även depression.
Kalium är en vanlig ingrediens i många multivitamintillskott. Det finns även många tillskott som endast innehåller kalium. Vi har testat utbudet av kosttillskott med kalium och valt ut de fem som är bäst i test. Här kan du läsa om varför Holistic Kalium är det bästa kaliumtillskottet, viktig information om kalium och svar på vanliga frågor om det livsviktiga mineralet.
Topp 5 bästa kaliumtillskott 2023
1. Holistic Kalium
De här kapslarna från det populära varumärket Holistic är det bästa kaliumtillskottet i vår jämförelse. Tillskottet består av 100 vegetabiliska kapslar. Varje kapsel består av 250 milligram kalium. Den dagliga rekommendationen är 2 till 4 kapslar per dag.
Det är ett populärt kaliumtillskott som fått fina användaromdömen och listats i många bäst i test. Holistics kaliumtillskott innehåller organiska mineralföreningar. Detta gör det lättare för kroppen att absorbera kaliumet vilket gör att det inte krävs stora mängder och gör tillskottet till ett högdoserat kaliumtillskott som dessutom är skonsamt mot magen. Dessutom är kapslarna helt vegetabiliska och innehåller kokosolja för ett förbättrat upptag.
Förderar:
- Lättupptagligt formula tack vare organiska mineralföreningar
- Vegetabilisk
- Höga användarbetyg
Nackdelar:
- Innehåller fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel
2. Healthwell Kalium+Magnesium
Healthwell Kalium+Magnesium är ett mycket populärt kombinationstillskott som innehåller både kalium och magnesium. De båda mineralerna har liknande funktioner och tillsammans ökar de effekten mot bland annat trötthet och utmattning samt bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion. Tillskottet har fått mycket höga betyg från användare.
Healthwell Kalium+Magnesium är ett helt vegetabiliskt tillskott som även passar veganer. Varje kapsel innehåller 150 mg elementärt kalium och 120 mg elementärt magnesium. Den rekommenderade doseringen är två kapslar per dag. Tillskottet innehåller kaliumcitrat och magnesiumcitrat. Mineraler i citratform anses ha bättre upptag i kroppen och är därför bättre än magnesiumoxid och kaliumoxid.
Healthwell är ett mycket populärt varumärke inom kosttillskott och Kalium+Magnesium har fått mycket höga betyg av användarna. Många skriver att kapslarna har god effekt och ger mer energi.
Fördelar:
- Kombinationstillskott med kalium och magnesium
- Positiva användaromdömen
- Passar veganer
Nackdelar:
- Stora kapslar
Solgar Potassium är ett av de bästa kaliumtillskottet för veganer. De vegetabiliska kapslarna innehåller en lättupptaglig form av kalium. Varje tablett innehåller 99 milligram kalium.
Solgar är känt för sina högkvalitativa kosttillskott och de här tabletterna är inget undantag. Den lättupptagliga formulan gör att du endast behöver en tablett per dag vilket gör det till ett prisvärt premiumtillskott. Det går dock att utöka doseringen upp till 4 tabletter per dag. Tillskottet har fått positiva omdömen och beskrivs som ett högkvalitativt tillskott.
Fördelar:
- Vegetabiliska tabletter
- Lättupptaglig
- Prisvärt premiumtillskott
Nackdelar:
- Innehåller fyllnadsmedel
4. Fairing Kalium
Fairings Kalium är ett billigt mineraltillskott som innehåller 270 milligram aktivt kalium per kapsel. Kapslarna innehåller kaliumcitrat vilket gör det lättare för kroppen att ta upp mineralet vilket ger bättre effekt.
Förpackningen innehåller 100 kapslar. 2-4 kapslar per dygn rekommenderas. Det är ett högdoserat tillskott som ger mycket kalium till lågt pris. Det som drar ner betyget är användandet av gelatin och färgämnen i tillskottet. Kapslarna är inte lämpliga för veganer.
Fördelar:
- Billigt
- Kaliumcitrat
- Högdoserat
Nackdelar:
- Innehåller gelatin och färgämnen
Body Science Kalium (Potassium) är ett lättupptagligt tillskott med kalium. Varje kapsel innehåller 180 milligram elementärt kalium vilket är den andel som kroppen kan tillgodogöra sig. Den rekommenderade dosen är 2 kapslar per dag vilket gör det till ett mycket prisvärt tillskott.
Tillskottet innehåller kaliumcitrat vilket är en form som kroppen lätt kan ta upp. Produkten tillverkas i Sverige enligt HACCP. Nackdelen med det här tillskottet är att kapslarna innehåller gelatin och färgämnen.
Fördelar:
- Mycket prisvärd
- Tillverkad i Sverige
- Kaliumcitrat
Nackdelar:
- Innehåller gelatin och färgämnen
Viktigt att tänka på när man köper kaliumtillskott
När du köper kaliumtillskott finns det vissa saker som du bör vara extra uppmärksam på. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på.
Innehåll
När du köper kosttillskott är det alltid viktigt att du läser innehållsförteckningen. Där kan du bland annat se hur mycket kalium som tillskottet innehåller samt om det innehåller näringsämnen som kan ge synergieffekter som förstärker effekten av kalium, exempelvis magnesium. Du ser även om tillskottet innehåller färgämnen, gelatin, fyllnadsmedel eller klumpförebyggande medel. Ju renare tillskott desto bättre.
Biotillgänglighet
Du bör även vara uppmärksam på vilken form av kalium som tillskottet innehåller. Olika varianter har olika biotillgänglighet, det vill säga hur lätt kroppen kan ta upp tillskottet. Kaliumcitrat är bättre än kaliumoxid eftersom kroppen lättare kan tillgodogöra sig innehållet. Även kaliumkarbonat och kaliumaspartat har hög biotillgänglighet.
Kvalitet & Varumärke
Det är givetvis viktigt att tillskottet håller hög kvalitet och ger önskad effekt. Välj gärna ett kaliumtillskott från ett väletablerat och populärt varumärke, exempelvis Holistic, Healthwell eller Solgar. Du kan även läsa bäst i test och användarrecensioner för att bilda dig en uppfattning om kosttillskottet håller hög kvalitet.
Prisvärdhet
Att välja ett prisvärt tillskott är såklart viktigt för att du ska få så mycket som möjligt för pengarna. Stirra dig inte blind på priset per förpackning utan titta istället på innehållsförteckningen för att bilda dig en bättre uppfattning om tillskottet är prisvärt eller inte. Ett tillskott med hög biotillgänglighet, rent innehåll och hög andel kalium kan motivera ett högre pris. Ett kaliumtillskott som är berikat med andra mineraler, exempelvis magnesium [7], kan också vara en anledning till ett högre pris.
Användaromdömen
Att läsa betyg, tester och användaromdömen är ett bra sätt för att få en bättre uppfattning om tillskottets effekt. Om tillskottet fungerar för många andra användare finns det en god chans att det även passar dig.
Vanliga frågor om kaliumtillskott
Här hittar du svar på vanliga frågor vid köp av kaliumtillskott.
Vad är kalium?
Kalium är ett livsnödvändigt grundämne [6] och en mineral som behövs för många viktiga kroppsfunktioner. Det är ett grundämne och betecknas med bokstaven K i det periodiska systemet. Ämnet förekommer i naturen samt i många livsmedel. Kaliumrik mat inkluderar bland annat nötter, frön, potatis, färsk och torkad frukt, grönsaker, fisk, kött och mejeriprodukter.
Vad är kalium bra för?
Kalium är en av de viktigaste mineralerna i kroppen. Kalium är nödvändigt för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Kalium behövs även för att upprätthålla salt- och vätskebalansen i kroppen. Kalium är ett vanligt tillskott för personer som tränar mycket eftersom kroppen utsöndrar kalium vid svettning. Med ett kaliumtillskott kan du se till att kroppen upprätthåller en bra saltbalans. Kalium anses även minska risken för stroke.
Kalium finns i alla kroppens celler och är särskilt viktigt för muskelcellerna [5] som finns till exempel i hjärtat. För att kontrollera kaliumhalten i kroppen tas ett blodprov. Det görs regelbundet om du tar vissa läkemedel, exempelvis för högt blodtryck.
Vem behöver kalium?
Alla människor behöver kalium, men vissa grupper kan behöva ett ta tillskott med kalium för att tillgodose behovet. Det kan exempelvis vara personer med ensidig kost som inte får i sig tillräckligt med kalium från maten. Även personer som tränar hårt kan behöva extra kalium. Vissa sjukdomar och användande av vätskedrivande läkemedel kan öka behovet av kalium. Personer med hjärtproblem och högt blodtryck kan behöva tillskott med kalium. Om du tar andra läkemedel är det alltid viktigt att rådgöra med din läkare först.
Kan jag få brist på kalium?
Ja, det är möjligt att få brist på kalium även om det är ovanligt. Kaliumbrist kallas för hypokalemi [4] och kan uppstå vid diarré, dålig kost eller användande av vissa läkemedel. Brist på kalium kan ge symptom i form av trötthet, muskelsvaghet, oregelbunden hjärtrytm, förvirring och depression.
Hur mycket kalium behöver jag?
Behovet av kalium skiljer sig mellan olika åldersgrupper. På Livsmedelsverkets hemsida [3] kan du läsa mer om det rekommenderade intaget för olika grupper.
Kan jag få i mig för mycket kalium?
Ja, det är även möjligt att få i sig för mycket kalium. Onormalt höga värden av kalium kallas hyperkalemi[2] och kan ge symptom i form av illamående, svaghet och oregelbunden hjärtrytm. Personer med nedsatt njurfunktion och hjärtproblem är främst de som är i riskzonen för att drabbas av hyperkalemi. Därför är det alltid viktigt att rådgöra med läkare innan du börjar med kosttillskott om du tar läkemedel eller om du har en njur- eller hjärtsjukdom.
Ett lätt förhöjt kaliumvärde[1] är inte farligt och brukar inte ge några besvär.
Sammanfattning
Kalium är en livsviktig mineral som behövs för ett fungerande nerv- och muskelsystem och för att kroppen ska kunna reglera blodtrycket och vätskebalansen. Kalium finns i många livsmedel, exempelvis nötter, potatis och färsk frukt. Brist på kalium kan leda till bland annat trötthet och muskelsvaghet. Om du inte får i dig tillräckligt med kalium från kosten kan det vara bra att komplettera med ett kaliumtillskott.
Det finns många bra kaliumtillskott på den svenska marknaden. Vi har testat utbudet och valt ut de fem bästa. Testvinnaren Holistic Kalium är det bästa kaliumtillskottet tack vare dess vegetabiliska högdoserade kapslar som består av organiska mineralföreningar för ett lättupptagligt och effektivt innehåll.
Källor:
- https://www.1177.se/fragor–svar/nationellt/behandling–hjalpmedel/vad-far-man-for-biverkningar-av-for-hogt-kalium-i-blodet/
- http://dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/hopp-om-nya-mojligheter-att-behandla-hogt-kalium/
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium#:~:text=Lite%20h%C3%B6gre%20halter%20finns%20i,%C3%A4r%20viktiga%20k%C3%A4llor%20till%20kalium.
- https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/medicinens-abc/2015/12/utredning-av-hypokalemi/
- https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/provtagning-och-matningar/blodprov/blodprov-kalium/
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium#:~:text=Lite%20h%C3%B6gre%20halter%20finns%20i,%C3%A4r%20viktiga%20k%C3%A4llor%20till%20kalium.
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/magnesium
Skriven av Therese Fredriksson
Copywriter och träningsentusiast