Kollagen kosttillskott bäst i test 2024

Denna artikel innehåller reklamlänkar från Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott och Tillskottsbolaget. 

Kollagen är ett kosttillskott som främst är känt för att vara välgörande för hår och hud men faktum är att kollagen har fler fördelar än så. Det främjar även återhämtning och muskeltillväxt efter träning och ger stöd för leder och ben. Men när det kommer till att välja rätt kollagen kosttillskott finns det ett stort utbud att navigera igenom. Här går vi igenom de kollagen kosttillskott som är bäst i test 2024.  

Bästa kollagen kosttillskott

1. Core Collagen Pro

Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott är ett kollagenpulver med högt näringsvärde och en fräsch smak av citron. Detta kollagen kosttillskott innehåller 15 gram hydrolyserat kollagen per portion, MSM, Vitamin C och kondroitinsulfat som är bra för skelett, brosk, muskler och vävnader. 

2. Healthwell Collagen Plus

Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott är ett kollagenpulver med högt näringsvärde och en fräsch smak av citron. Detta kollagen kosttillskott innehåller 15 gram hydrolyserat kollagen per portion, MSM, Vitamin C och kondroitinsulfat som är bra för skelett, brosk, muskler och vävnader. 

3. Great Earth Biocell Collagen

Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott är ett kollagenpulver med högt näringsvärde och en fräsch smak av citron. Detta kollagen kosttillskott innehåller 15 gram hydrolyserat kollagen per portion, MSM, Vitamin C och kondroitinsulfat som är bra för skelett, brosk, muskler och vävnader. 

4.Terranova Vollagen Complex Vegan

Terranova Vollagen Complex Vegan är ett veganskt kosttillskott som är baserat på växtbaserade ämnen. Detta kosttillskott innehåller aminosyror och botaniska ämnen som boostar kroppens naturliga kollagenproduktion och därmed bidrar till bättre hår, hud, naglar och ledhälsa. 

5. Star Nutrition Ultimate Collagen 

Star Nutrition Ultimate Collagen är ett kollagen kosttillskott i kapselform som innehåller vitamin C. Detta kollagen kosttillskott håller hög kvalitet och ger den näring du behöver för både brosk och leder. 

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som utgör en betydande del av människokroppens bindväv. Det är det vanligaste proteinet i kroppen och har en strukturell roll, vilket betyder att det ger styrka och elasticitet åt olika vävnader. Kollagen finns i hud, ben, senor, ligament, brosk och mycket annat.

Huvudfunktionerna hos kollagen inkluderar att ge struktur och stöd åt hudens, benens och andra vävnaders celler. Dess elastiska egenskaper ger flexibilitet och rörlighet åt olika kroppsdelar. Kollagen produceras naturligt av kroppen, men produktionen tenderar att minska med åldern, vilket kan leda till förlust av hudens elasticitet och andra åldersrelaterade förändringar.

Kollagen används ofta inom skönhetsindustrin som kosttillskott, där det marknadsförs som ett sätt att förbättra hudens utseende och elasticitet. Men det har även en stor positiv påverkan på muskler och leder. Tillskott av kollagen finns tillgängliga i olika former, inklusive pulver, kapslar och drycker.

Vilka fördelar finns det med att ta kollagen?

Att ta kollagen kosttillskott har blivit allt mer populärt, och många använder det tack vare dess hälsofördelar. Här är några fördelar med att ta kollagen:

Förbättrad hudhälsa

Kollagen utgör en viktig komponent i hudens struktur, där det ger styrka och elasticitet. Genom att ta kollagentillskott kan man stötta kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till en förbättring av hudens utseende. Många får minskade rynkor, ökad fuktighet och en mer ungdomlig hudton.

Stöd för leder och ben

Eftersom kollagen är en nyckelkomponent i ben, leder, senor och ligament, kan tillskott bidra till att förbättra ledhälsa. Människor som lider av gemensamma problem eller upplever värk och stelhet kan uppleva lindring genom att stödja strukturen och flexibiliteten hos dessa vävnader.

Förbättrad återhämtning

Kollagen är en nyckelkomponent i musklernas bindväv. Efter intensiv träning kan musklerna uppleva mikroskopiska skador. Kollagen kosttillskott kan stödja reparationsprocessen och främja snabbare återhämtning, vilket kan vara särskilt viktigt när du tränar regelbundet.

Förbättrad muskeltillväxt

Även om huvuddelen av kollagen finns i bindväv och inte i musklerna, har vissa studier antytt att tillskott kan stödja muskeltillväxt och styrka. Detta kan vara fördelaktigt om du vill bygga muskler.

Hårväxt och nagelstyrka

Håret och naglarna innehåller också kollagen, och tillskott kan stödja deras hälsa. Det finns rapporter om förbättrad hårväxt, ökad glans och stärkta naglar. Detta kan vara extra bra för dig som upplever håravfall eller svaga naglar.

Förbättrad matsmältning

Kollagen spelar en roll i att stärka tarmväggen och bibehålla dess integritet. Genom att stödja tarmhälsan kan kollagentillskott bidra till en bättre matsmältning och minska risken för problem med tarmen.

Så använder du kollagen

Att använda kollagen kan vara en enkel och bekväm del av din dagliga rutin. Det finns olika sätt att konsumera kollagen. Vilket som är bäst för dig beror på dina personliga preferenser och livsstil.

Många föredrar att ta kollagen i form av pulver. Detta pulver är ofta smaklöst och löses lätt upp i olika drycker, vilket gör det enkelt att inkludera i din kost. Ett vanligt sätt är att blanda kollagenpulver i vatten, juice eller smoothies. Du kan också överväga att tillsätta det i ditt morgonkaffe eller te.

För dig som föredrar piller eller kapslar finns kollagentillskott tillgängliga i dessa former. Att ta kollagen i form av tabletter eller kapslar är lika enkelt som att svälja dem med vatten eller en annan vätska. Var noga med att följa doseringsanvisningarna på förpackningen för att säkerställa att du tar rätt mängd.

När det gäller tidpunkten för att ta kollagen finns det ingen strikt regel. Många väljer att inkludera det i sin morgonrutin eller i samband med en måltid. Det kan också vara värt att överväga att ta kollagen före eller efter träning för att stödja muskelåterhämtning och ledhälsa.

Oavsett vilket sätt du väljer att ta kollagen på är det viktigt att vara konsekvent. Resultat kan variera från person till person, och att följa doseringsanvisningarna och vara regelbunden i användningen kan öka chansen att uppleva eventuella fördelar för hud, leder och muskler.

Kan man få i sig kollagen genom maten?

Ja, det är möjligt att få i sig kollagen genom maten genom att äta livsmedel som naturligt innehåller detta protein. Här är några exempel på kollagenrika livsmedel:

  • Benbuljong: Kycklingbuljong eller köttbuljong är en utmärkt källa till kollagen eftersom det tillverkas genom att koka ben och bindväv under lång tid.
  • Kollagenrika kött- och fiskkällor: Vissa kött- och fiskdelar innehåller högre mängder kollagen. Exempel inkluderar skinn, brosk och fettig fisk.
  • Äggskal: Äggskal innehåller små mängder kollagen. Att använda hela ägg, inklusive skalet, i vissa recept kan vara ett sätt att dra nytta av detta.
  • Kyckling- och kalkonhud: Huden på kyckling och kalkon är en källa till kollagen. Detta gäller särskilt om huden kokas eller tillagas på ett sätt som bevarar kollagenet.
  • Grönsaker och frukter: Vissa grönsaker och frukter innehåller ämnen som hjälper till att stimulera kroppens produktion av kollagen. Exempel inkluderar citrusfrukter, röda paprikor, och mörkbladiga gröna grönsaker.

Även om det är möjligt att få i sig kollagen genom maten så är kollagen är ett protein som bryts ned under matsmältningsprocessen. Därför är mängden kollagen som absorberas av kroppen från dessa källor kanske inte lika hög som med kollagentillskott och det kan vara bra att få i sig lite extra.

Vill du veta mer om vilka kosttillskott som är bra att ta under träning hittar du information här.

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar