innebandyklubba

Så väljer du rätt innebandyklubba – guide 2023

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Decathlon och Salming

 

Idag finns det en uppsjö av olika innebandyklubbor att välja bland. Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren spelare vill du säkerligen ha en bra innebandyklubba som passar din spelstil. Det finns många faktorer att ta hänsyn till. I denna guide får du hjälp att hitta den bästa innebandyklubban för dig.

Hur lång ska en innebandyklubba vara?

Det är inte alltid helt lätt att veta vilken längd du ska ha på din klubba. Om du har en son eller dotter som spelar måste du kolla upp vilken längd som passar en innebandyklubba till barn. Spelar du med en för kort klubba ökar risken för skador rejält. Har du istället en för lång innebandyklubba kommer du inte till skott lika lätt. Därför är det viktigt att ha rätt längd på din innebandyklubba, särskilt när det gäller barn.

Välj rätt längd från början

Som förälder tänker du kanske att ditt barn ska ha en lite längre klubba som går att växa med. Det är dock inte att rekommendera eftersom det hämmar ditt barns spel. För vuxna är det inte lika viktigt utan mer en smaksak. Här gäller det istället att testa sig fram tills du hittar en bra innebandyklubba för dig. Ta hjälp av en storleksguide för innebandyklubbor om du vill veta vilken längd som rekommenderas.

Hur mäter man en innebandyklubba?

Tänk dig att din innebandyklubba ska gå ungefär till naveln när den är upprätt. Då har du en bra utgångspunkt. Om du vill veta exakt hur lång din klubba är i centimeter mäter du från golvet och uppåt. Sedan drar du av 15 centimeter för bladet. Din position på planen spelar också roll när du ska välja längd. Som försvarare kanske du vill täcka en lite större yta. Då kan det passa bra med en lång innebandyklubba. Om du spelar som forward är det oftast bättre att välja en kortare innebandyklubba för bättre kontakt med bollen.

Så väljer du skaft till din innebandyklubba

Valet av skaft beror helt på din spelstil och din position i laget. Det beror även på ditt skott. Idag finns det flera olika skaft som är speciellt framtagna för att maximera din skottkraft. Du kan dessutom hitta en bra innebandyklubba med ett rakt skaft. De raka innebandyklubborna är att föredra för dig som vill maximera din bollkontroll.

Detta betyder flex på innebandyklubbor

När du ska hitta en bra innebandyklubba bör du också titta på flex. Det är enkelt förklarat hur styvt ett skaft är. Det mäts med siffror och ju lägre siffra desto styvare är skaftet. Det är viktigt för dig som till exempel skjuter mycket slagskott. En speciell maskin mäter klubbans flex innan den säljs i butiker. De mjukaste innebandyklubborna är perfekta för barn som precis har börjat spela. Precis som det finns en storleksguide för innebandyklubbor finns det även en guide för flex. Denna kan du ha som guide om du är osäker på vilken klubba du ska välja.

Hitta bästa innebandyklubban med rätt blad

Det räcker inte bara med ett bra skaft utan din innebandyklubba måste också ha ett blad som passar. Spelare skiljer på mjuka och hårda blad. Ett mjukt blad är bättre för dig som hanterar mycket boll och slår mycket passningar. Ett hård blad är perfekt för dig som skjuter mycket och vill få till ett hårdare skott. När det gäller bladet brukar spelare också välja efter skålning. Om bladet har mycket skålning ger det hårdare skott och om det har mindre blir det enklare att slå precisa passningar.

Böjning på bladet

I jakten på en bra innebandyklubba ska du även ha rätt hook, alltså böjning på bladet. Det kan vara böjt både åt höger och vänster. Det beror främst på om du fattar klubban åt höger eller vänster. Tänk på att alltid värma bladet innan för att undvika skador. Det finns en regel att bladet inte får vara böjt mer än 30 mm i någon riktning för alla aktiva spelare.

Ska jag välja en dyr eller billig innebandyklubba?

Är en dyrare innebandyklubba verkligen alltid ett bättre alternativ? Det beror dels på vad du själv har för preferenser och spelstil. Dock brukar en dyrare klubba vara både lättare och ge en bättre känsla. Den brukar även ha tekniska detaljer som ligger på en högre nivå. En billig modell kan vara ett bra alternativ för ett barn som precis har börjat spela eller till dig som bara ska spela på hobbynivå. De är normalt lite tyngre men de håller å andra sidan lite bättre. Barn tenderar ju att inte vara lika rädda om sina saker som en vuxen.

Det är inte helt lätt att hitta en innebandyklubba som passar. Först och främst måste du veta vilken typ av spelare du är och vad du har för position på planen. Oftast måste du välja mellan en klubba som fokuserar på skott och en som fokuserar på passningar. Det finns även klubbor som är mer all-round och passar alla.

Läs mer om allt du behöver för att börja med innebandy här!

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar