Vitamin B5 bäst i test 2023 – Behöver du pantotensyra?

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Proteinbolaget

Vitamin B5, som även kalla för pantotensyra, är en viktig vitamin som behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Utöver vitaminets betydelse för ämnesomsättningen är det även viktigt för hud, hår och naglar. Det är en populär ingrediens inom hud- och hårvård eftersom vitaminet kan lindra akne och andra hudbesvär.

B5 är en vanligt förekommande ingrediens i många multivitamintillskott, men det finns även renodlade B5-tillskott. Vi har jämfört olika produkter med pantotensyra och valt ut de fem som är bäst i test.

Bästa vitamin B5 pantontensyra 2023

Better You Premium Vitamin B5

De här kapslarna från Better You ett mycket bra tillskott. Kapslarna är förstärkta med solrosfröpulver, vilket är en naturlig källa till pantotensyra. Kapslarna är helt vegetabiliska och passar även veganer.

Varje förpackning innehåller 60 kapslar. Varje kapsel innehåller 500 milligram pantotensyra och 300 milligram solrosfröpulver vilket gör det till ett högdoserat tillskott. Endast en kapsel per dag behövs. En stor fördel med Better You Premium Vitamin B5 är dess rena innehåll. Kapslarna innehåller inga onödiga tillsatser eller fyllnadsmedel.

Fördelar:

 • Vegansk
 • Rent innehåll
 • Med solrosfröpulver

Nackdelar:

 • Inga användarrecensioner

Great Earth Pantothenic Acid 1000 mg

Pantothenic Acid 1000 mg från Great Earth är ett högdoserat kosttillskott som fått höga betyg från användare och i tester. Förpackningen innehåller 90 kapslar och varje kapsel innehåller 1000 milligram pantotensyra. Jämfört med de flesta andra tillskotten är det ett mycket högdoserat tillskott vilket gör att du bara behöver en kapsel per dag. Trots det höga priset är det därför ett prisvärt tillskott som räcker länge.

Pantothenic Acid har fått positiva recensioner från användare som bland annat skriver hur huden är i bättre balans och att de har mer energi redan efter ett par veckor efter att de börjat med tillskottet. En fördel med kapslarna är att de har en så kallad ”Time Release” vilket betyder att den har en gradvis utsöndring under 4-8 timmar.

Förderar:

 • Extra högdoserat
 • Höga betyg
 • Gradvis utsöndring

Nackdelar:

 • Ganska dyrt

Lamberts Kalciumpantotenat 500mg

Lamberts Kalciumpantotenat 5 är ett prisvärt tillskott som håller hög kvalitet. Varje tablett innehåller 500 milligram vitamin B5. Tillskottet kan bland annat användas av personer med akne för att lindra hudbesvär.

Den dagliga rekommendationen är endast en tablett per dag i samband med måltid. Det är ett relativt prisvärt tillskott jämfört med många andra B5-tillskott. Nackdelen med dessa tabletter är att tabletthöljet innehåller färgämnen.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Bra mot akne och hudbesvär
 • Bra kvalitet

Nackdelar:

 • Innehåller färgämnen

Viktigt att tänka på när du köper B5-tillskott

Här kan du läsa mer om vad du bör vara extra uppmärksam på när du köper kosttillskott med pantotensyra.

Innehåll

När du köper B5-tillskott är det viktigt att du läser på vad tillskottet innehåller. Framför allt bör du se hur mycket pantotensyra som tillskottet innehåller. Håll även utkik efter B5-tillskott med så rent innehåll som möjligt.

Formula

Det finns olika sorters tillskott med B5, exempelvis tabletter, kapslar och pulver. Välj den variant som passar dig bäst.

Prisvärdhet

För att ta reda på om kosttillskottet är prisvärt bör du jämföra pris per daglig dosering samt kontrollera innehållsförteckningen. Ett rent tillskott med hög andel vitamin B5 ger oftast mer för pengarna.

Vanliga frågor

Vad är pantotensyra?

Vitamin B5 kallas även för pantotensyra [1] och är ett vitamin som finns i bland annat baljväxter, kött och fullkornsprodukter.

Vad är pantotensyra viktigt?

Vitaminet har många hälsofrämjande egenskaper och är bland annat viktigt för ämnesomsättningen samt för hår, hud och naglar. Vitaminet är en antioxidant [2] som har antiinflammatoriska egenskaper används även i många hudvårdsprodukter för att motverka akne samt lindra eksem.

Sammanfattning

Vitamin B5, som även kalla för pantotensyra, är viktigt för omsättningen av kolhydrater och fett samt för hud, hår och naglar. Vi har jämfört olika B5-tillskott och valt ut de fem bästa. Testvinnaren Great Earth Pantothenic Acid 1000 mg är ett extra högdoserat tillskott som fått fina betyg från användare såväl som i andra tester.

Källor:
 1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/pantotensyra
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter

Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar