Så tränar du armarna hemma

Detta inlägg kan innehålla reklamlänkar från Decathlon, Gorilla Sports och Atletbutiken.

Att träna armarna hemma är ett utmärkt sätt att förbättra styrka, uthållighet och tonus utan att behöva investera i ett gymmedlemskap. Det fantastiska med armträning hemma är att du kan använda allt från hantlar till kroppsvikt för att skapa en effektiv träningsrutin. Detta gör det möjligt för alla, oavsett budget eller tillgänglig utrustning, att bygga upp sina armmuskler. 

 

Här är några tips för att komma igång:

 

 • Skapa en plan: Bestäm hur många dagar i veckan du vill träna och vilka specifika övningar du vill inkludera.
 • Värm upp: Det är viktigt att värma upp musklerna innan du börjar, för att förhindra skador. Några minuters armcirklar, lätt jogg på stället eller armhävningar kan vara ett bra sätt att börja.

Träna armar hemma med hantlar

Hantlar är ett extremt mångsidigt redskap för armträning. Med hantlar kan du utföra en mängd olika övningar som isolerar specifika muskelgrupper i armarna, inklusive biceps, triceps och underarmar. Hantelövningar som bicepscurls, triceps extensions och hammer curls är utmärkta för att bygga muskler och öka styrkan. Dessutom kan du enkelt justera vikten för att passa din träningsnivå och progression.

Läs mer om vilka hantlar som är bäst i test här!

Decathlon Domyos hantlar 2-pack 2 kg

Gorilla Sports Hantlar Krom 1-20 kg

Atletbutiken Master Fitness Hex Hantel

5 bra övningar för armträning hemma

1. Bicepscurls

Bicepscurls är en klassisk övning som riktar in sig på bicepsmusklerna, de främre musklerna i överarmen. För att utföra bicepscurls effektivt, börja med att stå upprätt med fötterna i höftbredd. Håll en hantel i varje hand med handflatorna vända framåt. Håll överarmarna stilla och intill kroppen under hela rörelsen. Böj sedan armbågarna och lyft hantlarna mot axlarna. Se till att röra endast underarmarna och att handflatorna förblir vända framåt hela tiden. När du når toppen av rörelsen, pausa en kort stund och sänk sedan långsamt ner vikterna tillbaka till startpositionen. Det är viktigt att inte gunga med kroppen för att lyfta vikterna, eftersom detta kan leda till skador och minskar övningens effektivitet.

2. Triceps dips

Triceps dips är en fantastisk övning för att stärka triceps, musklerna på baksidan av överarmen. För att göra denna övning, sätt dig på kanten av en stabil yta som en stol eller bänk och placera dina händer intill höfterna med fingrarna pekandes framåt. Sträck ut benen framför dig och skjut sedan rumpan framför sittytan. Sänk kroppen genom att böja armbågarna till en 90-graders vinkel. Armarna ska vara riktade rakt bakåt och nära din kropp. När dina armbågar är i rätt vinkel, använd triceps för att pressa upp kroppen till startpositionen igen. Håll ryggen nära ytan under hela rörelsen.

3. Armhävningar

Armhävningar är inte bara bra för bröstet, utan stärker också armarna, framför allt triceps. För att utföra en armhävning, placera dina händer på golvet lite bredare än axelbredd och sträck ut dina ben bakom dig så att kroppen bildar en rak linje från huvud till tår. Håll magmusklerna spända och sänk sedan din kropp genom att böja armbågarna. Bröstet ska nästan nudda golvet innan du pressar tillbaka upp till startpositionen. För att öka fokus på triceps, försök att göra armhävningar med händerna placerade närmare varandra.

4. Hammer curls

Hammer curls är en variation av bicepscurls som också involverar underarmarna. Stå upprätt med en hantel i varje hand, men denna gång med handflatorna vända mot kroppen. Håll överarmarna stilla och intill din kropp, lyft sedan hantlarna mot axlarna genom att böja armbågarna. Viktigt här är att handflatorna förblir vända mot kroppen under hela rörelsen. När hantlarna når axelhöjd, pausa en kort stund och sänk dem sedan långsamt ner till startpositionen.

5. Koncentrationscurls

Koncentrationscurls är en utmärkt övning för att isolera bicepsmusklerna. Sätt dig på en stol med benen isär och fötterna plant på golvet. Ta en hantel i ena handen och placera överarmen mot insidan av samma ben, strax ovanför knäet. Håll ryggen rak och stabil. Använd bicepsmusklerna för att lyfta hanteln mot axeln, och se till att endast underarmen rör sig. När hanteln når axeln, pausa en kort stund innan du sänker den långsamt tillbaka till startposition.

Varför är det viktigt att träna armarna?

Starka armar är inte bara estetiskt tilltalande utan också funktionellt viktiga. De hjälper till i vardagliga sysslor som att bära, lyfta och hålla saker. Dessutom är armstyrka avgörande för att förbättra prestandan i olika sporter och fysiska aktiviteter. Genom att regelbundet träna armarna kan du också minska risken för skador och förbättra din övergripande kroppshållning.

Träna rätt för att undvika skador

För att undvika skador under armträning är det viktigt att:

 • Använda rätt teknik: Se till att du utför varje övning korrekt. Detta kan innebära att du initialt behöver använda lättare vikter.
 • Inte överbelasta: Öka vikter och intensitet gradvis för att undvika överansträngning.
 • Ta vilodagar: Muskler behöver tid för återhämtning. Se till att du inte tränar samma muskelgrupper två dagar i rad.
 • Lyssna på din kropp: Om en övning orsakar smärta eller obehag, justera tekniken eller byt ut övningen.

Bra kosttillskott när du tränar armarna

När du tränar armarna, eller någon annan del av kroppen, kan rätt kosttillskott spela en viktig roll i din träning och återhämtning. Här är några kosttillskott som kan vara fördelaktiga:

 • Protein: Protein är avgörande för muskelåterhämtning och tillväxt. Efter en intensiv armträning behöver musklerna protein för att reparera och bygga upp sig själva. Vassleprotein är ett populärt val bland idrottare, men det finns också växtbaserade alternativ som ärt- eller sojaprotein för de som följer en vegansk kost.
 • Kreatin: Kreatin är känt för att förbättra prestanda och hjälpa till med muskeltillväxt. Det ökar musklernas energireserver, vilket kan vara särskilt fördelaktigt vid korta, intensiva träningspass som tung armträning.
 • BCAA: Dessa är viktiga för muskelåterhämtning och kan minska muskelsmärta efter träning. BCAA-tillskott kan vara särskilt användbart om du tränar på tom mage eller följer en diet med lågt proteininnehåll.
 • Omega-3-fettsyror: Dessa fettsyror, som ofta finns i fiskoljetillskott, är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. De kan hjälpa till att minska ömhet och inflammation i musklerna efter träning.
 • Magnesium och zink: Dessa mineraler är viktiga för muskelfunktion och kan hjälpa till att förebygga kramp. Magnesium spelar också en roll i återhämtningen och kan förbättra sömnkvaliteten, vilket är viktigt för muskeltillväxt och reparation.
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar